Blog

Het belang van een proefperiode

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

16-12-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Wanneer je een nieuw hoortoestel aanschaft is je proefperiode erg belangrijk. De juiste hooroplossing heeft veel positieve impact op je leven, het is dus belangrijk dat deze aansluit bij jouw (hoor)wensen en behoeften. Door het hoortoestel gedurende je proefperiode veel te dragen, weet je waarvoor je kiest.

Waarom is de proefperiode belangrijk

Hoe geluiden binnenkomen is erg persoonlijk. Iedereen hoort anders en heeft een andere perceptie van geluid. Wanneer twee personen hetzelfde aantal dB gehoorverlies hebben, zijn zij niet beiden geholpen met hetzelfde hoortoestel en dezelfde instellingen. Daarnaast heeft ook iedereen zijn eigen voorkeuren en bevindt iedereen zich in andere luistersituaties. Wanneer je bijna dagelijks vergadert, heb je een andere hooroplossing nodig dan iemand die één keer in week vrijwilligerswerk doet. Daarnaast hangt de juiste hooroplossing ook af van je activiteiten en de waarde die je daaraan hecht. Wanneer je het erg belangrijk vindt dat je je teamgenoten tijdens (en na) het sporten goed kan verstaan, heb je een hele andere hooroplossing nodig dan iemand die alleen de televisie beter wil horen.

Elke situatie is anders, daarom kiezen wij bij Van Boxtel hoorwinkels voor een hooroplossing op maat. Om te verzekeren dat de gekozen hooroplossing ook echt bij jouw levensstijl aansluit is het belangrijk om het optimale uit je proefperiode te halen. Door een hoortoestel te dragen en te ervaren, weet je pas echt of deze bij jou en jouw levensstijl past.

Wennen en opnieuw horen

Wanneer je gehoorverlies hebt en besluit om dit te laten behandelen, hebben je hersenen en je oren tijd nodig om te wennen. Je oren moeten wennen aan het dragen van de hoortoestellen, terwijl je hersenen moeten wennen aan de manier waarop je geluid ervaart. Alleen wanneer je de toestellen ook daadwerkelijk draagt, kom je erachter of er instellingen aangepast moeten worden. Wanneer je voor je gevoel te veel of juist te weinig hoort, is het belangrijk dat je dit aangeeft bij je audicien. Ook wanneer bepaalde geluiden te sterk binnenkomen of niet prettig klinken, dan kan de audicien hier rekening mee houden in de afstelling van je hoortoestel.

Gratis proefperiode

De proefperiode bij Van Boxtel hoorwinkels neemt ongeveer een maand in beslag. Gedurende deze proefperiode heb je verschillende contactmomenten met je audicien. In deze proefperiode krijg je de tijd en ruimte om je hoortoestel uit te proberen. Wij raden je dan ook aan om alles uit je proefperiode te halen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk luistersituaties te ervaren. Dan pas kom je erachter waar je hoortoestel je ondersteunt of waar die misschien nog iets tekortschiet.

Voorbeelden van verschillende luistersituaties of oefeningen die je kan doen, vind je in onze blogs: ‘3 situaties om aan je hoortoestellen te wennen’ en ‘3 activiteiten voor thuis waar je je gehoor mee verbetert’. Meer informatie over de proefperiode lees je in onze blog ‘hoe doen we dat: na de gehoortest’.

Ik draag al een hoortoestel, is een proefperiode voor mij ook van belang?

Jazeker, ook wanneer je al een hoortoestel draagt en een nieuwe aan gaat schaffen is het belangrijk om de gehele proefperiode te doorlopen. Een nieuw toestel brengt weer een nieuwe luisterervaring met zich mee. Ook hier wil je tijdens je proefperiode ervaren of het hoortoestel je voldoende ondersteunt. Waar valt verbetering te halen, hoe klinken bepaalde tonen? Dit stem je af tijdens de contactmomenten met je audicien, zodat je aan het einde van de proefperiode meer dan tevreden de winkel uitloopt.

Je beslist aan het einde van je proefperiode of je het hoortoestel houdt, op dat moment worden ook pas mogelijke kosten in rekening gebracht. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar een deel van de kosten voor de hoortoestellen. Wil je een proefperiode starten? Maak dan snel een afspraak!

Maak een afspraak