Misschien vraag je je weleens af hoe het voelt. Of hoeveel harder het geluid om je heen opeens klinkt. En op welke dingen moet je letten? Lees er hier alles over.
In het begin kan het wennen zijn met een gehoorapparaat
De eerste keer dat je je gehoorapparaat in doet, hoor je veel nieuwe geluiden. Hier moet je een beetje aan wennen, omdat je hersenen ze niet meer gewend zijn.
Het is net als met het proberen van iets nieuws - zoals nieuwe schoenen of kleren. In het begin ben je je er heel bewust van.
Met een nieuw hoorapparaat zal je je verbazen over hoe hard je je eigen ademhaling en voetstappen klinken. Dit soort geluiden kunnen zelfs klinken alsof ze van iemand anders komen, of ze lijken opvallend luid.
Je went snel aan een gehoorapparaat
Maar wees gerust! Deze effecten gaan over. Het is niet zoals met een nieuwe bril: dat je direct je de vooruitgang merkt. Bij een gehoorapparaat moeten onze hersenen zich aanpassen aan het herstelde geluidsniveau. Ze moeten opnieuw leren hoe te horen: leren wat belangrijk is, wat achtergrondgeluid is, en hoe je het verschil weet.
Wanneer je dit beheerst begint het horen met een gehoorapparaat normaal te voelen.
Mensen merken niet eens dat je een gehoorapparaat hebt
Mensen maken zich vaak zorgen om hoe ze eruit zien met een gehoorapparaat. Ze vragen zich af wat anderen denken. Mensen die voor het eerst een gehoorapparaat nodig hebben zijn vaak geïnteresseerd in onzichtbare apparaten.
Wanneer mensen echter eenmaal hun gehoorapparaat dragen, zijn ze vaak verbaasd over hoe weinig mensen ze opmerken - als iemand het überhaupt al merkt. Je ziet vaak dat mensen het hun vrienden vertellen voordat zij het hebben gemerkt - en soms komen ze erachter dat hun vrienden er ook een hebben!
Dit komt omdat bijna alle moderne gehoorapparaten klein en onopvallend zijn. De technologie is veel veranderd in de laatste tien jaar: door digitalisatie en miniaturisatie verbergen gehoorapparaten zich gemakkelijk achter of in het oor.
Met een gehoorapparaat hoor je meer van de fijne dingen in je leven!
Met een gehoorapparaat komen veel van de fijne geluiden in de wereld terug. Geluiden waarvan veel mensen niet merkten dat ze verdwenen waren.
Bijvoorbeeld het zingen van vogels of het lieve geluid van kinderstemmen. Deze geluiden verdwijnen omdat gehoorverlies je vaak belemmert in het horen van hogere geluiden.
Dan zijn er nog de geluiden die je ervaringen rijker maken: bladeren die in de wind waaien, het geluid van brekende golven op het strand, regen die op het dak neerkomt.
Al die kleine geluidjes in het leven zorgen ervoor dat mensen die goed horen meer aanwezig zijn, meer in het moment leven, alerter en aandachtiger zijn.
Gehoorapparaten helpen mensen ook om meer met anderen om te gaan, makkelijker in gesprek te raken met iemand aan de telefoon of op een feestje.
Je vergeet al snel dat je een gehoorapparaat in hebt
Na een paar weken met een gehoorapparaat vergeten mensen vaak al snel dat ze er zijn - ze worden een deel van het dagelijks leven.
Het wordt routine om ze ’s ochtends in te doen en ’s avonds uit te doen. Net zoals het poetsen van je tanden wordt het gemakkelijk een deel van je dagelijkse routine. Zoals we allemaal gewend zijn geraakt aan een mobiele telefoon die we ’s avonds aan de oplader leggen.
De rest van de tijd vergeten mensen simpelweg dat ze er zijn. Gehoorapparaten zijn lichter en kleiner dan brillen, kleren, en hoeden - en mensen dragen die de hele tijd zonder ze op te merken.
Je merkt dat je een gehoorapparaat hebt wanneer…
- Je een bril opzet en je voelt dat de pootjes zacht contact maken met de harde schelp van het gehoorapparaat. Dit is verder geen probleem - ze zijn zo ontworpen dat ze nog comfortabel zijn met een bril op.
- Je het warm krijgt - bijvoorbeeld tijdens het sporten - en je je trui uittrekt. Dan kan het kledingstuk achter het gehoorapparaat blijven haken en hem eraf trekken. Dit maakt natuurlijk ook niet uit - ze worden getest om wat getrek te weerstaan en op de grond te kunnen vallen van verschillende hoogtes.
- Je een piepje in je oren hoort wanneer je de batterij moet vervangen. Dit kan de eerste paar keer als een verrassing komen. Het piepje geeft aan dat de batterijen bijna leeg zijn, dit hoor je een paar uur voordat je ze moet vervangen.
- Je gaat zwemmen of douchen. Dan is het belangrijk om te onthouden om het gehoorapparaat af te doen. De meeste gehoorapparaten hebben echter een IP 68-code, wat betekent dat ze het overleven in maximaal 1,5 meter-diep water voor maximaal 30 minuten.
Wil je meer weten, maak dan een afspraak met de dichtstbijzijnde Van Boxtel audicien.