Hoe kun je je oren beschermen tegen gehoorverlies?
Blog

Hoe kun je je oren beschermen tegen gehoorverlies?

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

17-10-2023 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Het gehoor, Preventie

Hoe kun je je oren beschermen tegen gehoorverlies?

Gehoorverlies is een groeiend probleem dat mensen van alle leeftijden treft. Of u nu een actief concertbezoeker bent, werkt in een lawaaierige omgeving, of gewoon wil weten hoe u uw gehoor kunt beschermen; het is essentieel om bewust te zijn van de risico’s en de stappen die u kunt nemen om uw oren te beschermen. Op deze pagina delen we bewezen tips om uw gehoor te beschermen en gehoorverlies te voorkomen.

Volumebeheer

Luistert u naar muziek, kijkt u televisie of voert u een videogesprek? Zorg er dan voor dat het volume op een comfortabel niveau staat. Een goede vuistregel is dat als mensen om u heen het geluid kunnen horen of als u moet schreeuwen om boven het geluid uit te komen, het waarschijnlijk te luid is.

Zet externe audioapparatuur nooit harder dan 60% van het maximale volume. Bijvoorbeeld van oordopjes of een koptelefoon.

Afstand van de geluidsbron

Probeer niet te dicht bij luide geluidsbronnen te staan, zoals luidsprekers op een concert of een luidruchtige machine. Een afstand van minstens 2 meter is een goede richtlijn.

Kwalitatieve gehoorbescherming

Investeer in gehoorbescherming als op maat gemaakte oordoppen als u regelmatig wordt blootgesteld aan luide geluiden. Ze zijn comfortabeler en bieden betere bescherming dan standaard oordoppen.

Vermijd lawaaierige plaatsen

Als u kunt, vermijd dan plekken met veel lawaai. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat u de juiste gehoorbescherming draagt. Maak een afspraak bij een van onze winkels om u te laten adviseren over de diverse soorten gehoorbescherming.

Rust voor uw oren

Na blootstelling aan luide geluiden, geef uw oren de tijd om te herstellen. Probeer 24 uur lang luide geluiden te vermijden.

Goede hoofdtelefoons

Kies voor over-ear hoofdtelefoons in plaats van in-ear oordopjes. Ze zitten verder van uw trommelvlies af en verminderen de kans op gehoorschade en gehoorverlies.

Bescherming tijdens de zwangerschap

Als u zwanger bent, denk dan niet alleen aan uw eigen gehoor, maar ook aan dat van uw baby. Vermijd luide omgevingen, vooral concerten. Die kunnen namelijk gemakkelijk 100 decibel bereiken.

Kinderen beschermen

Niet alleen baby’s, ook kinderen hebben een gevoelig gehoor. Oorkappen bieden een essentiële bescherming voor hun gevoelige oren. Zeker in lawaaierige omgevingen of op plekken waar plots luide geluiden kunnen zijn.

Rook niet

Roken kan bloedvaten aantasten, wat kan leiden tot een slechtere doorbloeding en uiteindelijk tot gehoorschade.

Wees alert

Als u symptomen van gehoorverlies opmerkt, zoals oorsuizen of een verminderd gehoor, raadpleeg dan zo snel mogelijk een specialist.

Bescherm uzelf tegen gehoorverlies

Gehoorverlies kan geleidelijk optreden, en vaak realiseren mensen zich niet dat hun gehoor achteruitgaat tot het aanzienlijk is verminderd. Door proactief te zijn en onze tips te volgen, kunt u stappen ondernemen om uw gehoor te beschermen en een betere gehoorkwaliteit te behouden naarmate u ouder wordt.

Heeft u vragen of zorgen over uw gehoor? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team van experts staat klaar om u te helpen en te adviseren over de beste manieren om uw gehoor te beschermen.