Blog

Hoortoestel vervangen? Waar let je op

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

11-11-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Er zijn verschillende redenen om een hoortoestel te vervangen. De meest voorkomende reden is dat je na vijf jaar opnieuw recht hebt op een vergoeding vanuit je zorgverzekering. Wanneer je je hoortoestel mag vervangen, betekent dit dat je al ervaring hebt met het dragen van een hoortoestel. Dit is een groot voordeel wanneer je een nieuwe proefperiode ingaat. Waarom? Lees vooral verder.

Opnieuw een gehoortest?
Wanneer je een nieuw hoortoestel wilt of nodig hebt, wordt er altijd eerst een afspraak gemaakt voor een gehoortest. Je gehoor gaat geleidelijk achteruit, ook als je een hoortoestel draagt. Door eerst een test uit te voeren is meteen duidelijk wat de huidige conditie van jouw gehoor is. Het hoortoestel dat je gaat proberen wordt gekozen aan de hand van jouw gehoorverlies, voorkeuren, levensstijl en de luistersituaties waar je je in bevindt.

Neem je (hoor)ervaring mee
Als drager van een hoortoestel heb je als voordeel dat je je persoonlijke ervaring meeneemt naar de audicien. Dit in tegenstelling tot je eerste proefperiode, waarin je deze ervaringen nog niet had opgedaan. Je weet nu hoe het is om een hoortoestel te dragen. Hoe geluid klinkt, hoe het binnenkomt, dat het je minder energie kost om naar gesprekken te luisteren en om er aan deel te nemen. Je weet wat je goed vindt klinken, wat minder mooi klinkt en wellicht heb je ook al wat kennis over wat er mogelijk is qua instellingen. Je weet welke functies je belangrijk vindt en welke functies je misschien wel gemist hebt bij je huidige hoortoestellen. 

Je hebt nu een veel beter beeld van wat je wil, wat je nodig hebt en wat je niet kan of wil missen. Ook qua situaties kan je beter inschatten waar je toestel nu tekortschiet. Evalueer de afgelopen periode met je hoortoestellen dus goed, want wanneer jij de audicien uit kan leggen wat je zoekt in een hoortoestel, kan hij hier rekening mee houden in zijn advies. Hij neemt deze kennis mee in de keuze voor een geschikt toestel en de afstelling hiervan. 

Categorie of premium?
Je kan kiezen tussen categorie toestellen of premium toestellen. Misschien wil je hetzelfde type hoortoestellen als je nu hebt, maar weet dat er meer mogelijkheden zijn. Waar categorietoestellen vaak een adequate hooroplossing zijn, hebben premium hoortoestellen meer te bieden.

Zo hebben premium hoortoestellen een betere weergave van geluid en helpen ze om spraak beter te verstaan. Dit betekent dat het luisteren minder inspannend wordt en dat je meer energie overhoudt voor andere activiteiten en hobby’s. Daarnaast bieden premium hoortoestellen een meer natuurlijke luisterervaring. En waar toestellen zich vroeger op één persoon richten, je gesprekspartner, hebben de toestellen van tegenwoordig een 360 graden omgevingsbewustzijn. Je toestel filtert tussen de geluiden die je wilt horen (gesprekspartners) en de geluiden die minder van belang zijn (achtergrondgeluid en rumoer) maar die je niet wilt missen. Zo heb je een complete luisterervaring, waarin alles hoorbaar is en wat ertoe doet gefilterd wordt.

Ben je toe aan een nieuw hoortoestel? Maak dan snel een afspraak met één van onze audiciens. 

Maak een afspraak