Eten kan gezond zijn voor jouw gehoor
Blog

Is uw eten goed voor uw gehoor

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

7-4-2021 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Het gehoor, Onderzoek

Wat hebben bananen, spinazie, pinda's en pure chocolade gemeen? Deze producten bevatten voedingsstoffen die goed zijn voor uw gehoor. Hoewel geen enkele voedingsstof de sleutel is tot een goede gezondheid, draagt goede voeding bij aan de algehele gezondheid. Bovendien kan het helpen om het risico op gehoorverlies te verminderen.

Gezonde voeding, gezond gehoor

Onderzoek toont aan dat diëten waarbij groenten en fruit voorrang krijgen, het risico op gehoorverlies met minstens 30 procent kunnen verminderen1. Bij vrouwen die een dieet volgden met voornamelijk fruit, groenten, noten, mager vlees, vis en magere zuivelproducten en die minimaal zout, suiker en vet aten, trad minder snel gehoorverlies op dan bij vrouwen met een minder gezond voedingspatroon.

Verschillende populaire diëten voor een gezonde levensstijl, waaronder het mediterrane dieet, blijken bescherming te bieden tegen gehoorverlies2. Deze diëten leggen de nadruk op plantaardig voedsel, volle granen en noten. Boter wordt vervangen door gezonde vetten zoals olijfolie en koolzaadolie. In plaats van zout worden kruiden en specerijen gebruikt om voedsel op smaak te brengen. Het eten van vis en gevogelte wordt aangemoedigd en rood vlees wordt beperkt. Bij deze diëten is een glas wijn of druivensap toegestaan tijdens het diner. Rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken zouden zoveel mogelijk beperkt moeten worden.

Voedingsadvies dat het waard is om te horen

Gezond eten is de hoeksteen van een goede gezondheid. In combinatie met regelmatige lichaamsbeweging kan goede voeding de immuniteit verhogen, de vatbaarheid voor ziekten verminderen en je productiviteit verhogen3. Als je gevarieerd en gebalanceerd eet, krijg je essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Van vier mineralen die voorkomen in veel verschillende voedingsmiddelen, is aangetoond dat ze de gezondheid van het gehoor verbeteren4.

Kalium

Kalium helpt bij het reguleren van de vloeistof in lichaamsweefsels en bloed. Naarmate we ouder worden, nemen de vloeistofniveaus af. Een daling van het vloeistofpeil in het binnenoor kan een factor zijn in leeftijdsgebonden gehoorverlies. Vloeistof is vooral belangrijk voor de functie van het slakkenhuis, het spiraalvormige deel van het oor is gevuld met speciale vloeistoffen die belangrijk zijn voor het gehoorproces.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn bijvoorbeeld aardappelen, spinazie, limabonen, tomaten, rozijnen, abrikozen, bananen, meloenen, sinaasappels, yoghurt en magere melk.

Zink

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Door uw immuunsysteem te versterken, helpt zink u te beschermen tegen ziektekiemen, waaronder ziektekiemen die verkoudheid veroorzaken, en die kunnen leiden tot een oorontsteking. Zink wordt in cellen door het hele lichaam aangetroffen, maar het binnenoor bevat de hoogste concentratie zink. Studies melden een verband tussen zinktekort en oorsuizen5.

U vindt zink in verschillende soorten vlees, vooral rood vlees, kippendijen, drumsticks, kikkererwten, linzen, bonen, noten, eieren en zuivelproducten.

Foliumzuur

Foliumzuur, een van de B-vitamines, helpt bij het aanmaken van gezonde nieuwe cellen en helpt de bloedsomloop in het lichaam te verbeteren. Volwassenen met een laag foliumzuurgehalte hebben een grotere kans op leeftijd gerelateerd gehoorverlies6. Een theorie is dat foliumzuur het lichaam helpt om homocysteïne, een stof die de bloedsomloop vermindert, af te breken.

U vindt foliumzuur in voedingsmiddelen zoals spinazie, broccoli, asperges, bonen, erwten, linzen en orgaanvlees.

Magnesium

Magnesium helpt bij het handhaven van een normale bloeddruk, versterkt de botten en houdt het hartritme stabiel. Magnesium kan ook helpen beschermen tegen gehoorverlies door lawaai7. Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.

Een gezonder leven

Er is geen twijfel dat het gehoor sterk wordt beïnvloed door uw levensstijl en algemene gezondheid8. Diëten die rijk zijn aan voedingsstoffen, vooral die met antioxiderende eigenschappen, die ook weinig verzadigde vetten, weinig suiker en weinig calorieën bevatten, kunnen het risico op gehoorverlies verminderen9. Gezonde voeding en concentreren op de voedingsstoffen die u wellicht mist, kan van invloed zijn op uw gehoorgezondheid op de lange termijn.

Een gezond voedingspatroon is slechts één manier om uw gehoor gezond te houden. Omdat gehoorverlies geleidelijk kan optreden, merkt u mogelijk geen gehoorverlies totdat het uw leven verstoort. Een regelmatige gehoortest is snel, gemakkelijk en pijnloos. Als er een gehoorverlies wordt geconstateerd, kan uw audicien de beste oplossing voor u voorstellen.

Boek hier een gratis gehoortest

1 https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/healthy-diets-linked-lower-risk-hearing-loss-women
2 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801
3 https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
4 https://www.healthyhearing.com/report
5 https://www.healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1059:essential-nutrients-may-prevent-impaired-hearing-and-improve-certain-hearing-problems-us&catid=20&lang=us&Itemid=374
6 https://academic.oup.com/ajcn/article/69/3/564/4694205
7 https://www.uofmhealth.org/news/824vitamins-and-minerals-prevent-hearing-loss & https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12544035
8 https://hearinghealthfoundation.org/blogs/how-nutrition-affects-our-hearing
9 https://www.asha.org/Articles/The-Role-of-Nutrition-in-Healthy-Hearing/