Bescherm je gehoor in een werkomgeving met lawaai
Blog

Werken in een omgeving met harde geluiden. Dit is wat je moet weten

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

13-9-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Preventie

Herrie op je werkplek

Werken in een omgeving met veel harde geluiden is in sommige beroepsgroepen onvermijdelijk, denk hierbij aan de bouw, de industrie of in de entertainment. Helaas is het in dit soort sectoren vrij eenvoudig om gehoorschade op te lopen. Het zou zomaar kunnen zijn dat iemand snel een balk moet doorzagen en hierbij geen gehoorbescherming draagt. Vaak gebeurt dit omdat er doorgewerkt moet worden. Het is van groot belang dat er op dit soort momenten ook aan het gehoor gedacht wordt. Niet alleen voor je eigen gehoor, maar ook voor dat van anderen. In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over het werken in een luidruchtige omgeving.

Wat is een veilig geluidsniveau?
Voordat we het cliché erbij pakken over het gebruik van passende gehoorbescherming, willen we eerst vertellen wat een veilig volume is. Een continu geluid tot 80 decibel (dB) wordt als veilig beoordeeld. Alles hoger dan dit niveau kan schade aan je gehoor veroorzaken. In de afbeelding hieronder is te zien wat ongeveer 80 dB aan geluid produceert. Je ziet dus ook bij welk apparaat je moet gaan opletten.

 

Schuld door een ander
In de eerder genoemde werkomgevingen hoef je niet eens zelf degene te zijn die gehoorschade veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een nachtclub. Het barpersoneel is voortdurend blootgesteld aan de muziek van de club. Maar denk ook aan een bouwplaats bijvoorbeeld. Tijdens het slijpen met een slijptol produceert de slijptol ook enorm veel herrie. Het is vaak niet eens opzettelijk, maar het kan wel gehoorschade veroorzaken. Daarom is het verstandig om bewust om te gaan met langdurige blootstelling aan harde geluiden.

Dit moet je weten als je werkt in een omgeving met veel lawaai
Om gehoorschade op het werk te voorkomen heeft de overheid een aantal strikte regels ingesteld. Wanneer er kans is op gehoorschade moeten er maatregelen getroffen worden. En nu komt het cliché: draag dus altijd je gehoorbescherming op het moment dat je blootgesteld gaat worden aan lawaai, herrie of harde geluiden.

Ook is het handig om te weten dat werkgevers volgens de wet verplicht zijn om gehoorschade bij hun personeel te voorkomen, maar werknemers hebben zelf ook verantwoordelijkheid voor hun eigen gehoor. Bij een geluidsniveau boven de 80 dB moet de werkgever gehoorbescherming beschikbaar stellen en bij een niveau boven de 85 dB zijn werknemers verplicht deze ook te dragen.

Tip van onze audicien: denk jij dat je gehoorschade oploopt tijdens je werk? Geef dit dan aan bij je leidinggevende. Je hebt namelijk recht op gehoorbescherming bij een geluidsniveau vanaf 80 dB. Kijk voor de exacte rechten en plichten op de website van het arboportaal voor meer informatie.1

Welke soort gehoorbescherming past bij jou?
Mocht je nu al interesse hebben in universele of op-maat-gemaakte gehoorbescherming, klik dan op de onderstaande button om er achter te komen welke gehoorbescherming bij jou past.

Klik hier voor meer informatie over gehoorbescherming

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/persoonlijke-beschermingsmiddelen/verschillende-soorten-persoonlijke-beschermingsmiddelen/gehoorbescherming