Mastoiditis
Blog

Mastoïditis: wat is het en hoe kun je worden behandeld?

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

16-4-2024 00:00:00 • 4 minuten lezen

Mastoïditis: Wat is het en hoe kun je worden behandeld?

Mastoïditis is een ontsteking van het mastoïd, een holte in het bot achter het oor. Het kan worden veroorzaakt door een onbehandelde of slecht behandelde oorinfectie, waarbij bacteriën zich verspreiden naar het mastoïdgebied.

Waar wordt Mastoïditis door veroorzaakt?

Mastoïditis ontstaat vaak als een complicatie van een niet-behandelde of niet helemaal juist behandelde oorinfectie, waarbij bacteriën zich vanuit het oor naar het mastoïdgebied verspreiden. Bacteriën die zich verspreiden vanuit een oorinfectie kunnen gemakkelijk het mastoïdgebied bereiken, wat ontsteking veroorzaakt en leidt tot symptomen van mastoïditis.

Andere mogelijke oorzaken van mastoïditis zijn:

 • Hoofdletsel:
  Letsel aan het hoofd kan mastoïditis veroorzaken door beschadiging van de structuren rond het oor, waardoor bacteriën het mastoïdgebied kunnen binnendringen.
 • Verminderde afweer:
  Een verminderde afweer kan het risico op infecties vergroten.
 • Afwijkingen in oorstructuur:
  Afwijkingen in de structuur van het oor, zoals vernauwde of geblokkeerde gehoorgangen, kunnen de normale afvoer van vloeistoffen uit het middenoor belemmeren, wat de kans op infectie vergroot.

Welke symptomen heb je bij Mastoïditis?

Symptomen van mastoïditis lijken vaak erg op symptomen van een middenoorontsteking. Symptomen kunnen zijn:

 • Oorpijn
 • Gevoeligheid achter het oor
 • Roodheid en zwelling achter het oor
 • Koorts
 • Afscheiding uit het oor
 • Slechthorendheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn

De behandeling van mastoïditis

Mastoïditis wordt meestal behandeld met antibiotica om de infectie te bestrijden. Het is mogelijk om thuis een aantal dagen medicijnen in te nemen om de ontsteking te genezen. Soms vindt behandeling plaats in het ziekenhuis onder toezicht van specialisten. De patiënt ondergaat hier dan een intraveneuze behandeling.

Intraveneuze behandeling betekent dat de medicatie rechtstreeks in een ader wordt toegediend via een naald of katheter. Dit zorgt ervoor dat de medicijnen snel in de bloedbaan worden opgenomen, waardoor ze snel en effectief hun werk kunnen doen.

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om pus weg te kunnen laten stromen uit het mastoïdgebied. Door mastoïditis tijdig te behandelen voorkom je eventuele complicaties.

Hoe voorkom ik mastoïditis?

Het voorkomen van mastoïditis begint met het goed behandelen van oorinfecties om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden naar het mastoïdgebied. Dit omvat het volgen van de voorgeschreven behandelingen en het regelmatig schoonmaken van de oren. Vermijd ook het onderdompelen van de oren in water om infecties te voorkomen.

Diplacusis behandelen met een gehoorapparaat

Als gevolg van mastoïditis kan diplacusis optreden, waarbij geluiden vervormd worden waargenomen. In dergelijke gevallen kan een gehoorapparaat een uitkomst bieden om deze vervormingen te corrigeren en het gehoor te verbeteren.