Afbeelding van vele gehoorapparaten waaruit u kunt kiezen om de beste gehoorapparaten te vinden

Stappenplan voor het kiezen van het beste gehoorapparaat voor jou

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke gehoorapparaten het meest geschikt voor u zijn. Dit 3-stappenplan helpt u te begrijpen hoe u het beste gehoorapparaat kunt vinden.

*Het kiezen van een gehoorapparaat en het laten aanpassen aan uw luisterbehoeften kan een grote invloed hebben op uw levenskwaliteit. Daarom raden we aan om advies in te winnen van een van onze professionele hoorzorgexperts bij het kiezen van het beste gehoorapparaat.

Stap 1. Vergelijk de verschillende soorten gehoorapparaten

Gebruik het onderstaande overzicht om de verschillen tussen elk type gehoorapparaat te begrijpen.

Het overzicht zal u voorbereiden op stap 2 van de gids waar we vertellen welke 6 factoren u moet overwegen bij het kiezen van gehoorapparaten.

  Invisible-in-the- canalOnzichtbaar in-kanaal Completely-in-the-canalVolledig in-kanaal In-the-canalIn-kanaal Half/Full shell in-the-earHalf/volledig in-oorschelp miniRITE (Receiver-in- the-ear)miniLIHO (luidspreker-in-het-oor) miniRITE R (Receiver-in- the-ear)miniLIHO R (luidspreker-in-het-oor) Behind-the-ear Plus PowerAchter-het-oor Super Power Behind-the-ear Ultra PowerAchter-het-oor Ultra Power
Meest discreet
Bluetooth-connectiviteit 
Lange levensduur van de batterij
Volume en programma's zijn eenvoudig aan te passen
Verwisselbare batterij
Oplaadbare batterij
Licht tot matig gehoorverlies 
Significant gehoorverlies
Zwaar gehoorverlies 

*de bovenstaande gehoorapparaten vertegenwoordigen verschillende soorten Oticon-modellen.

Vrouw krijgt het beste gehoorapparaat aangemeten

Maak een afspraak voor uw gratis proefperiode van 60 dagen

Probeer onze nieuwe geavanceerde gehoorapparaten met de nieuwste technologie.

Vul uw contactgegevens in en wij bellen u om een afspraak te maken in een van onze winkels bij u in de buurt. Het is helemaal gratis en vrijblijvend, u hoeft niets te kopen.


Stap 1 van 5

Stap 2. Overweeg deze zes factoren bij het kiezen van een gehoorapparaat

In deze stap beschrijven we 6 verschillende factoren die u in overweging moet nemen bij het kiezen van een gehoorapparaat die het beste bij uw behoeften aansluit.

 1. De ernst van uw gehoorverlies
 2. Technologie van gehoorapparaten
 3. Comfort
 4. Prijs en kwaliteit
 5. Uitvoering
 6. Levensstijl


Factor 1: De ernst van uw gehoorverlies

De ernst van uw gehoorverlies heeft gevolgen voor de soorten gehoorapparaten waaruit u kunt kiezen. Daarom helpt het om uw gehoor te testen zodat u weet welke soorten gehoorapparaten het meest geschikt voor u zijn. 

De 5 categorieën van gehoorverlies zijn:

 • Normaal gehoor (≤25 dB).
 • Licht gehoorverlies (26-40 dB): Stille en zachte gesprekken - of situaties met een klein beetje achtergrondgeluid - kunnen moeilijk te verstaan zijn.
 • Matig gehoorverlies (41-60 dB): Voor radio en tv zijn hogere volumeniveaus nodig en gesprekken, die gepaard gaan met achtergrondgeluid, zijn moeilijk te verstaan.
 • Significant gehoorverlies (61-80 dB): Problemen met spraak en groepsgesprekken in zowel stille als lawaaierige omgevingen. Verstaan is onmogelijk zonder versterking.
 • Zwaar gehoorverlies (meer dan ≥80 dB): Moeilijk of onmogelijk om versterkte apparaten of spraak in alle omgevingen te horen en te verstaan.
Welke gehoorapparaten zijn geschikt voor elk niveau van gehoorverlies?

Licht tot matig gehoorverlies:

U heeft keuze voor iedere soort gehoorapparaat (of alle soorten die in stap 1 worden weergegeven).

Significant gehoorverlies:
U kunt kiezen uit bepaalde soorten gehoorapparaten, zoals “miniLIHO” of “Plus Power achter-het-oor”.

Zwaar gehoorverlies:
Het “Plus Power achter-het-oor” gehoorapparaat is waarschijnlijk de meest geschikte oplossing voor u. Bij zeer zwaar gehoorverlies kunnen ‘cochleaire implantaten’ een optie zijn voor degenen die geïnteresseerd zijn in een meer permanente oplossing (hiervoor is een chirurgische ingreep nodig.)¹

Conclusie:

Om te begrijpen wat het beste gehoorapparaat voor u zou kunnen zijn, moet u eerst weten welk niveau van gehoorverlies u heeft. Ongeacht uw niveau van gehoorverlies, zijn er opties om aan uw specifieke behoeften te voldoen.

Weet u het niveau van uw gehoorverlies?
Om uw de mate van uw gehoorverlies te weten, adviseren we een gratis gehoortest te boeken bij een van onze audiciens bij u in de buurt. Het consult met de hoorzorgexpert omvat: bespreking van uw medische geschiedenis en luisterbehoeften (voorgeschiedenis), een uitgebreide diagnostische evaluatie van uw gehoor, beoordeling van uw resultaten en bespreking van uw luisterbehoeften en mogelijke oplossingen.

Boek een gratis gehoortest


Factor 2- Technologie voor gehoorapparaten

De moderne geavanceerde technologie biedt een natuurlijkere geluidservaring door een open geluidservaring van 360-graden, waardoor er een duidelijker geluid wordt geleverd en minder luisterinspanning vereist is. Ondersteuning voor tinnitus is ook een nieuwe functie die voordelen biedt aan gebruikers. Moderne gehoorapparaten kunnen ook de feedback verminderen (of het “fluitende geluid” waarvan sommige gebruikers van gehoorapparaten last kunnen hebben). U kunt moderne gehoorapparaten ook aansluiten op uw smart-apparaten en tv, zodat u het geluid van uw smart-apparaat en/of tv rechtstreeks via uw gehoorapparaten kunt horen.

icon of 360 degrees

360-graden-geluidservaring:
Sommige moderne gehoorapparaten (zoals de Oticon Opn S) beschikken over de technologie om u een “360-graden-geluidservaring” te bieden, zodat u zich vooral kunt richten op de geluiden die direct om u heen of voor u zijn. Deze verbeteringen zorgen voor een duidelijker geluid met minder inspanning en beter spraakverstaan in alle omgevingen.

Lees meer over wat de Oticon-technologie voor u kan betekenen:
Oticon gehoorapparaten

icon of a brain

Oticon BrainHearing™
Deze technologie is gebaseerd op het feit dat we via onze hersenen horen en onze oren zijn slechts verantwoordelijk voor het opvangen van de geluidsgolven. BrainHearing™ van Oticon ondersteunt het natuurlijke proces van de hersenen om geluid te begrijpen door de hersenen toe te staan op de meest natuurlijke manier te horen, waardoor vermoeidheid wordt verminderd. BrainHearing™-technologie biedt de volgende voordelen: open toegang tot alle sprekers, onderdrukking van achtergrondgeluid, duidelijk spraakverstaan, herkenning van geluid om de focus te verbeteren en gepersonaliseerde programma-instellingen. 

Icon of shield

Feedbackreductie
Feedback (vaak ervaren als een fluitend geluid) kan optreden wanneer akoestische signalen uit de gehoorgang ontsnappen en de microfoon op het gehoorapparaat raken, waardoor een fluitend geluid wordt geproduceerd. Feedback in moderne gehoorapparaten komt echter veel minder voor als gevolg van nieuwe technologie die de preventie van het feedbackgeluid ondersteunt.

icon of ear and pain

Ondersteuning voor tinnitus
Veel mensen met gehoorverlies hebben ook last van symptomen van tinnitus. Dankzij de recente technologie kunnen gebruikers luisteren naar verlichtende geluiden via hun gehoorapparaten die de irritatie van tinnitus helpen verminderen en verlichten.

Oticon heeft een specifiek programma dat Tinnitus SoundSupport™ wordt genoemd. U kunt er ook voor kiezen om de favoriete geluiden van uw smartphone naar uw gehoorapparaten te streamen om tinnitus-symptomen te verlichten.

Leer hoe u verlichting van tinnitus kunt krijgen:

Tinnitus

icon of mobile

Connectiviteit
Een andere populaire functie is uw gehoorapparaten te koppelen met mobiele telefoons of tablets, zodat telefoongesprekken, muziek of videogesprekken rechtstreeks via de gehoorapparaten kunnen worden gehoord. Hierdoor kunt u genieten van duidelijke, hoogwaardige geluiden.  U kunt uw gehoorapparaten ook verbinden met uw televisie. Dan kunt u het volume van het programma naar wens hard of zacht instellen terwijl de andere gezinsleden op hun eigen volume van de tv kunnen genieten.

icon of rechargeable battery

Oplaadbare gehoorapparaten
Moderne gehoorapparaten zijn voorzien van oplaadbare accu's. 3 uur opladen biedt een volledige dag vermogen (inclusief het vermogen dat nodig is voor draadloze verbindingen en streaming). 

Oplaadbare accu's zijn op de lange termijn zuinig en hoeven doorgaans slechts om de 3-5 jaar te worden vervangen. 

Meer informatie over gehoorapparaten met oplaadbare accu's:

Oplaadbare gehoorapparaten

Conclusie:

Moderne gehoorapparaten hebben verschillende mogelijkheden; sommige hebben meer hoogwaardige technologie, die een geavanceerde en zuivere geluidservaring biedt. Gehoorapparaten kunnen bijvoorbeeld een geluidservaring van 360-graden bieden, zodat u zich kunt concentreren op de geluiden die het belangrijkst zijn - met minder inspanning. Dankzij moderne technologie kunnen gehoorapparaten ook draadloos verbinding maken met slimme apparaten en tv-audio. Door up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën kunt u de beste gehoorapparaten voor uw levensstijl kiezen.

Wilt u een modern gehoorapparaat proberen?
Door een afspraak te maken in een van onze winkels kunt u de nieuwste technologieën uitproberen.

Probeer 60 dagen lang gratis een gehoorapparaat


Factor 3 - Comfort

Als u op zoek bent naar de beste gehoorapparaten voor u, is het belangrijk om te overwegen hoe comfortabel ze zijn om te dragen.

Image of hearing aids and app

Achter-het-oor gehoorapparaten
Wat is kenmerkend voor achter-het-oor gehoorapparaten?

 • Het grootste deel van de gehoorapparaten bevindt zich achter het oor.
 • Het heeft een doorzichtig slangetje of snoertje waarmee verbinding wordt gemaakt met een oorstukje of dome die in de gehoorgang wordt geplaatst.
 • De meeste mensen vinden uitvoeringen voor achter het oor comfortabeler dan uitvoeringen voor in het oor.
 • Voorbeelden van achter-het-oor gehoorapparaten zijn AHO en miniLIHO.

In-het-oor gehoorapparaten
Wat is kenmerkend voor in-het-oor gehoorapparaten?

 • Ze zijn zo goed als onzichtbaar.
 • Het is op maat gemaakt, zodat het past bij de vorm van uw gehoorgang.
 • Het is gemaakt van hard materiaal dat zich in de gehoorgang bevindt.
 • De grootte en vorm van uw gehoorgang bepalen of in-het-oor gehoorapparaten geschikt voor u zijn.

Conclusie:

Achter-het-oor gehoorapparaten staan doorgaans bekend als de meest comfortabele, terwijl in-het-oor gehoorapparaten het voordeel hebben dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. In-het-oor gehoorapparaten worden op maat gemaakt voor de unieke vorm van uw gehoorgang.
beste hoortoestel kiezen

Onze hoorzorgexperts kunnen uw comfort vergroten

Comfort is een van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van gehoorapparaten. Het dragen van gehoorapparaten mag nooit ongemakkelijk zijn.  

Onze hoorzorgexperts zijn getraind om u te helpen de meest comfortabele gehoorapparaten voor u te vinden. We zullen ervoor zorgen dat u tevreden bent en dat u de beste gehoorapparaten vindt die aan uw behoeften voldoen.

Boek een gratis gehoorapparaatdemonstratie

Factor 4 - Prijs en kwaliteit
De uitvoeringen die worden weergegeven in stap 1 zijn beschikbaar in meerdere prijsklassen – om aan alle budgetbehoeften te voldoen. 

De prijs van uw gehoorapparaat kan afhankelijk zijn van het aantal voordelen dat u hoopt te halen uit uw nieuwe gehoorapparaat. Dergelijke voordelen kunnen onder andere automatische volumeaanpassing en draadloze connectiviteit omvatten. Afhankelijk van uw behoeften kunnen deze extra voordelen een duidelijke effect hebben op de algehele ervaring. Lees verder voor meer informatie over de voordelen die gehoorapparaten vandaag de dag bieden.

Achter-het-oor gehoorapparaten hebben meer geavanceerde technische mogelijkheden
Door hun grotere formaat hebben achter-het-oor gehoorapparaten de meest uitgebreide selectie voor technologische upgrades. Maar de grotere in-het-oor uitvoeringen, zoals half in-oorschelp en volledig in-oorschelp uitvoeringen hebben wel de capaciteit voor grotere batterijen en meer geavanceerde, technische mogelijkheden.

De voordelen van gehoorapparaten die momenteel op de markt zijn:

 • Draadloze connectiviteit met slimme apparaten.
 • 360-graden geluid (voor een meer “natuurlijke” hoorervaring).
 • BrainHearing™-technologie van Oticon (laat uw hersenen minder werk doen om het geluid te verwerken).
 • Automatisch aanpassing voor verschillende geluidsomgevingen.
  or oplaadbare toestellen.
 • Mogelijkheid van oplaadbare hoortoestellen.
 • De optie met luisterspoel biedt toegang tot geluid in theaters en kerken.

De voordelen van gehoorapparaten die momenteel op de markt zijn

wifi-pictogram
Draadloze connectiviteit met andere apparaten
Rond pictogram van 360-graden
360-graden geluid (voor een “natuurlijke” hoorervaring)
Pictogram van hersenen
BrainHearing™-technologie van Oticon (laat uw hersenen minder werk doen om het geluid te verwerken)
Pictogram van geluid in een oor
Automatisch aanpassing voor verschillende geluidsomgevingen
Pictogram van oplaadbare batterij
Oplaadbare accu's
Pictogram van oor met een hart erin
De optie met luisterspoel biedt toegang tot geluid in theaters en kerken

U kunt genieten van een geluidservaring van hoge kwaliteit, omdat de nieuwste gehoorapparaten meer geluid leveren aan de hersenen, het spraakverstaan vergroten en een duidelijkere geluidsscène geven.

Conclusie:

De geavanceerde mogelijkheden verhogen de prijs van de gehoorapparaten. Zulke functies zijn onder andere: automatische volumeregeling, draadloze verbinding met slimme apparaten en een natuurlijke geluidservaring van 360-graden.

Wilt u meer informatie over de prijzen van gehoorapparaten?

U bent van harte welkom om een van onze winkels te bezoeken, zodat we u kunnen laten zien welke gehoorapparaten er zijn en wat ze voor u gaan kosten.

Bekijk de volgende pagina voor meer informatie over de prijzen van gehoorapparaten:

Prijzen van gehoorapparaten

Factor 5 - Uitvoering

Images of hearing aids

Het uiterlijk van een gehoorapparaat is erg belangrijk, daarom zijn hieronder een aantal factoren van het uiterlijk omschreven. Enkele factoren waar u rekening mee moet houden:

Grootte van het gehoorapparaat

Is een lange levensduur van de batterij het belangrijkst voor u? Of gaat u liever voor een apparaat wat nauwelijks te zien is? Grotere gehoorapparaten (achter-het-oor of in-het-oor gehoorapparaten) kunnen het beste gehoorapparaat voor u zijn als u op zoek bent naar een langere levensduur van de batterij. In-het-oor gehoorapparaten zijn klein en kunnen de oplossing zijn voor iemand met een licht tot matig gehoorverlies die meer geïnteresseerd is in bijna onzichtbare gehoorapparaten.

Kleur
Wist u dat gehoorapparaten verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren? U kunt gehoorapparaten kiezen die passen bij de kleur van uw haar of huidskleur – of u kunt gewoon een kleur kiezen die u aanspreekt.

De vorm van de gehoorgang bepaalt de grootte van het gehoorapparaat
De vorm van uw gehoorgang kan ook van invloed zijn op het gehoorapparaat dat het best bij u aansluit; omdat in-het-oor gehoorapparaten in de gehoorgang worden geplaatst, wordt er een mal van uw gehoorgang gemaakt en daarna worden gehoorapparaten gepersonaliseerd naar de vorm van uw gehoorgang.

Zoals weergegeven in stap 1 zijn (onzichtbare) in-kanaal gehoorapparaten de kleinste en meest onzichtbare gehoorapparaten. Daarnaast zijn ze geschikt voor de meeste gehoorgangen. Als u geïnteresseerd bent in een in-het-oor gehoorapparaat, zal onze audicien een mal van uw gehoorgang maken en bepalen welke gehoorapparaat het meest geschikt voor u is.

Conclusie: Zowel voor achter-het-oor als in-het-oor uitvoeringen zijn er verschillende maten en kleuren. Bij in-het-oor uitvoeringen kan de vorm van uw gehoorgang bepalend zijn of deze specifieke uitvoering het beste gehoorapparaat voor u is (omdat deze uitvoering goed in het oor moet zitten). De ernst van gehoorverlies en de mate van behendigheid zijn ook factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Wilt u zien welke gehoorapparaten er zijn?

U bent van harte welkom een afspraak te maken of een bezoek te brengen aan een van onze winkels om de verschillende gehoorapparaten te bekijken.

Maak een afspraak

Factor 6 - Levensstijl

Of u nu graag tijd thuis of buiten het huis doorbrengt in restaurants of bij evenementen, het beste gehoorapparaat zal er een zijn die overeenkomt met uw niveau van sociale betrokkenheid. Hoe actiever u op sociaal vlak bent, hoe meer “geavanceerde functies” u wellicht wilt hebben. Als u minder sociale activiteiten onderneemt, zullen waarschijnlijk gewone gehoorapparaten aan uw behoeften voldoen.

Wanneer u erover nadenkt welk soort gehoorapparaat het beste bij uw levensstijl past, zal uw hoorzorgexpert u waarschijnlijk vragen naar de activiteiten die u in uw dagelijks leven doet. Het kan nuttig zijn om aan uw hoorzorgexpert uit te leggen in welke situaties u graag beter wilt horen, zodat zij u kunnen helpen de beste hooroplossing voor uw gehoor te vinden.

Gehoorapparaten kunnen uw levenskwaliteit verbeteren. Omdat ieders hobby's en sociale voorkeuren uniek zijn, is het een goed idee om dit gesprek met uw hoorzorgexpert te hebben. Hierdoor kunt u samen met onze audicien het gehoorapparaat vinden dat u helpt het meeste uit uw dagelijks leven te halen.

Conclusie: Mensen die aan veel sociale activiteiten deelnemen zullen waarschijnlijk kiezen voor gehoorapparaten die geavanceerdere, technologische functies kunnen bieden, terwijl mensen die minder sociale activiteiten ondernemen zullen kiezen voor apparaten die voldoen aan hun basisbehoeften.

Meer informatie over de verschillende soorten gehoorapparaten

Lees een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten gehoorapparaten: 

Soorten gehoorapparaten

Stap 3. Gratis gehoorapparaten proberen bij een audicien  

De kennis die u in dit stappenplan hebt opgedaan, kan u helpen de belangrijkste factoren te begrijpen die u in overweging moet nemen bij het kiezen van een gehoorapparaat.

De volgende stappen in het proces zijn als volgt:

 1. Boek een gehoortest bij een audicien.
 2. Bespreek uw voorkeuren en eventuele vragen die u hebt met uw hoorzorgexpert.
 3. Probeer een gehoorapparaat gratis uit – met de mogelijkheid om een ander model uit te proberen als het eerste model niet aan uw behoeften voldoet.
 4. Neem de gehoorapparaten mee naar huis en draag ze als onderdeel van uw dagelijkse routine om te kijken of dit de juiste gehoorapparaten voor u zijn.

Maak een afspraak met een gediplomeerde hoorzorgexpert, die u kan helpen met: 

 • De beste geluidskwaliteit.
 • Het meeste waar voor uw geld.

Boek een gratis, vrijblijvende proefperiode

Bronnen

 1. Santurette, S., Ng, E. H. N., Juul Jensen, J., & Man K. L., B. (2020). Oticon More clinical evidence. Oticon Whitepaper.
 2. EEG testing with MoreSound Intelligence in on vs off setting, from Santurette et al.
 3. https://www.oticon.com/solutions/more-hearing-aids
 4. MarkeTrak 10, Marketing Research, Inc.