John en gelukkige ouderen
Blog

John en de gelukkige ouderen

Bijgedragen door Alet Klarenbeek

9-11-2022 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Columns

John en de gelukkige ouderen. Dat klinkt als de titel van een kinderboek, vindt u ook niet? Eigenlijk zou het dat moeten zijn, omdat de John in kwestie een paar geheimen heeft blootgelegd, die een richtlijn kunnen zijn voor een gelukkiger leven. Als je jong bent, lijkt zeventig zijn een eeuwigheid. Maar als je zeventig bent, lijkt het leven een ogenblik.

John Izzo is een wijze man. Hij vroeg zich af, hoe het komt dat veel ouderen ronduit gelukkig zijn, terwijl hun omstandigheden daar eigenlijk geen aanleiding toe geven. Hij legde zijn oor te luister en vroeg honderden tevreden zestig plussers het hemd van het lijf. Ik las zijn boek vol grappige en ontroerende bevindingen en ging er gisteren over in gesprek met tientallen ouderen in Alphen aan de Rijn.

Het geheim van een gelukkig leven zit in een paar uitgangspunten, zo blijkt uit John’s hartverwarmende onderzoek. De eerste gaat over trouw zijn aan jezelf: leef ik degene die ik echt wil zijn, volg ik mijn hart? De tweede luidt: heb nergens spijt van. Neem meer risico’s en vraag jezelf af, hoe kan ik moediger zijn? De gelukkige ouderen gaan nog even door: leef in het nu en wees dankbaar voor wat er is. Je zorgen maken en klagen over wat je mist, bevrijdt de toekomst niet van verdriet, maar vandaag wel van zijn vreugde. Geef meer dan je neemt en denk na over wat je achterlaat. Deze ouderen zijn duidelijk verbonden met een hoger doel, ze overstijgen zichzelf.

En tot slot, mijn favoriete inzicht: lief zijn is een keuze. Liefde is een emotie, zoals je ervaart als je verliefd bent. Je kan ook liefde zijn en een liefdevol mens worden naar de mensen om je heen. Geef aandacht aan je naasten en vrienden in je leven: zij zitten aan je sterfbed (en je nieuwe spullen niet).

De mensen in Alphen luisterden vol aandacht en knikten. Ja, hier gaat het om in het leven, het stemt tot nadenken. Ik was benieuwd – zoals altijd op zoek naar verhalen die ertoe doen als je ouder wordt – hoe zij het gaan aanpakken. ‘Ik ga voortaan meer vertellen over wat mij werkelijk bezighoudt,’ zegt een mevrouw ontroerd, ‘meer vanuit mijn hart en ziel en minder vanuit mijn hoofd.’

Top idee. Als hart tot hart spreekt, wordt het altijd gehoord en verstaan. Dat voel je.


Boekentip: John Izzo. De vijf geheimen die je moet weten voor je sterft. Forte.Over de auteur

Alet Klarenbeek, Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud. Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP!: www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: www.facebook.com/UPinNederland