Laatbloeiers: Festival voor ouderen
Blog

Laatbloeiers

Bijgedragen door Alet Klarenbeek

5-9-2023 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Columns

Een jaar of vijf geleden schetste ik op de begrafenis van mijn 95-jarige moeder het verhaal van haar leven. ‘Had ik dat maar geweten, dan had ik een andere relatie met haar kunnen hebben.’, vertrouwden vele aanwezigen me na afloop toe. Ja, had je het maar geweten, dacht ik, dat had haar veel liefde en minder eenzaamheid gebracht. Mijn moeder was zwijgzaam over haar diepere roerselen. Zoals veel van onze ouders. Mijn moeder en ik groeiden in de laatste jaren van haar leven naar elkaar toe en deelden vele waardevolle verhalen. ‘Hoe was dat voor jou?’ was onze favoriete vraag. Het was net op tijd. We begrepen elkaar beter en de liefde kreeg een kans.

Wat ons leven zinvol maakt, is de verbondenheid met onszelf en met anderen. Dat kan klein zijn: een praatje bij de bakker of een vrolijke groet op straat. Of groter: dát verhaal delen, dat laat zien wie je werkelijk bent, wat je denkt en voelt. Daar is moed voor nodig en nieuwsgierigheid. En dus organiseert UP! een nieuw festival voor zestig plussers: Laatbloeiers.

Wie je bent, heb je maar voor een deel in de hand. Dat andere deel is de geschiedenis van de generaties vóór jou en jij geeft dat stokje weer door aan de generaties na jou. Als je een zestiger bent, zoals ik, ben je meer bewust van eindigheid. Dan vraag je je af hoe je hebt geleefd en hoe je nu in je huidige levensfase staat. Wat ga je doen, met je krimpende toekomst? In hoeverre wil je iets afhechten, of juist vol energie oppakken?

Met Laatbloeiers willen we u inspireren. Laatbloeiers brengt culturele makers, denkers, doeners en luisteraars samen. Karel de Rooij - de Mini van Maxi - vertelt hoe theater in zijn familie dna zit. Er is muziek, met onder andere Massada en Izaline Callister. In talkshows bevragen Hadassah de Boer en Anita Witzier uiteenlopende gasten over generaties en oud zeer. Denk bijvoorbeeld aan Els van Steijn, die met haar boek De Fontein het familiesysteem uitlegt. Er is van alles te doen en te genieten.

Laatbloeiers is een oproep tot meer openheid, want dat geluk - zoals ik dat met mijn moeder heb mogen ervaren - om belangrijke verhalen te delen, dat gun ik iedereen.

Alet Klarenbeek

Laatbloeiers: dinsdag 31 oktober van 11- 18 uur in Tivoli-Vredenburg, direct naast Utrecht CS.
Zie voor het programma en kaartverkoop: www.laatbloeiers.nlAlet Klarenbeek, Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud. Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP!: www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: www.facebook.com/UPinNederland