Blog

Nu goede gehoorbescherming of later goede hoortoestellen?

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

11-11-2019 00:00:00 • 4 minuten lezen

De afgelopen maanden is het veelvuldig in het nieuws geweest: steeds meer jongeren worden zich bewust van het belang van goede gehoorbescherming. Toch draagt iets meer dan de helft van de festivalbezoekers geen gehoorbescherming1 en dat zijn best veel mensen die zonder bescherming rondlopen vind ik.

Zo las ik een artikel over jongeren en hun gehoor. Dit artikel ging over jongeren en hun oordopjes. Uit onderzoek van Nationale Hoorstichting blijkt dat 13% van de onderzochte scholieren (tussen de 12 en 18 jaar) een negatieve uitslag kreeg bij een online gehoortest2. Dit betekent dat zij nu al beginnende gehoorschade hebben. De kans is dat de gemiddelde leeftijd dat mensen een hoortoestel gaan gebruiken lager wordt. Nu is die gemiddelde leeftijd 70 jaar. Verwacht wordt dat die leeftijd bij de jongere generatie verlaagd naar 50 jaar3. Alleen vanwege concerten? Nee zeker niet. Waar jongeren te weinig gehoorbescherming dragen, dragen ze juist te vaak een koptelefoon of oordopjes. Ze zijn bijna altijd voorzien van muziek; in de trein, op de fiets, tijdens het sporten etc.

Ik schrik als ik lees dat bijna één op de vijf jongeren beginnende gehoorschade heeft. Zelf probeer ik erg zuinig om te gaan met mijn gehoor, sinds ik in de gehoorbranche werk ben ik me hier ook veel bewuster van. In de afgelopen maanden heb ik al zoveel artikelen geschreven en gelezen over gehoorschade, over tinnitus en over gehoorbescherming. Ik begin me af te vragen of het ruisen van de wind dat ik dagelijks hoor wanneer ik op de snelweg rijd op de lange termijn schadelijk is? Ik vraag me af of ik tijdens een groepsles Bodypump niet beter mijn gehoorbescherming in kan doen, zeker wanneer de instructrice de volumeknop omhoog draait.

Ik denk dat iedereen op een bepaald punt in zijn of haar leven wel een piep in z’n oor heeft gehoord. Tegenwoordig wanneer ik een lichte piep hoor schrik ik, want ondertussen weet ik dat er dan al schade is. De piep duurt nooit lang en gaat altijd weg, maar het is wel een stukje bewustwording: Let op je gehoor en ga er zuinig mee om. Ik ben nu 28, ik ben erg blij dat er tegenwoordig zulke goede gehoorapparaten bestaan, met tal van functies. Toch wil ik zolang mogelijk met mijn ‘eigen’ gehoor doen. Daarnaast is tinnitus niet te genezen. Een gehoorapparaat kan hooguit de symptomen verlichten, maar ook dat is geen garantie. Bovendien is de piep of zoem er nog steeds, hij wordt alleen gemaskeerd.

Gelukkig bestaat er steeds meer bewustwording over dit onderwerp. Ik heb al meerdere initiatieven gezien die het belang van gehoorbescherming aankaarten. Zo zet DJ Sam Feldt zich in voor de internationale campagne ‘Love The Music’ en kwam de organisatie I Love My Ears met de campagne ‘Plug in, party on’. Daarnaast werken festivalorganisaties veelvuldig mee door op evenementen gehoorbescherming aan te bieden en door zich aan een maximaal volumeniveau te houden.

Mijn advies, wat ik zelf al ter harte neem: je hebt maar één paar oren en die moeten een leven lang mee. Wees er zuinig op. Ondanks dat er geavanceerde hoortoestellen op de markt zijn, is het toch fijn als je zo lang mogelijk met een goed gehoor door kan lopen! Naar mijn mening kan je beter nu in goede gehoorbescherming investeren, dan dat je over 10 jaar in goede gehoorapparaten moet investeren.

Goede gehoorbescherming komt altijd van pas; of je nou op een festival staat of op de motor stapt, een vuurwerkshow bijwoont of een carnavalsoptocht. Je kan er nooit te vroeg bij te zijn. Ook wanneer je al beginnende gehoorschade hebt raden wij het aan om gehoorbescherming te dragen. Zo doe je er alles aan om te voorkomen dat je gehoorschade erger wordt. Onze audiciens helpen je graag en houden daarbij rekening met jouw wensen. Maak snel en eenvoudig een afspraak bij één van onze audiciens. 

Maak een afspraak

Bronnen:
1 VeiligheidNL: https://www.gelderlander.nl/doetinchem/de-gehoorbeschermer-is-niet-meer-voor-losers-in-de-achterhoek-verkopen-ze-er-miljoenen~ac371220/
2 Veiligheid NL: https://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/nieuwsarchief/helft-middelbare-scholieren-luistert-onveilig-naar-muziek
3 RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4822536/gehoorschade-oren-kno-arts-dokter-tinnitus-piep-oorsuizen-muziek
4 Nationale Hoorstichting: https://www.hoorstichting.nl/wp-content/uploads/2016/07/NHS-Gehoorschade-middelbare-scholieren_DEF.pdf