Piano in het bos
Blog

Pianostemmen in het bos

Bijgedragen door Alet Klarenbeek

1-7-2022 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Columns

Met de geur van droge dennennaalden in mijn neus luister ik naar het gekwinkeleer van de vogels. Voor me loopt een ouder echtpaar, net als ik nieuwsgierig naar dat wat komen gaat. We wandelen langs de rand van het bos, duin op, duin af. Het pad maakt een scherpe bocht en plotseling doemen tussen de bomen piano’s op. Vijf grote vleugels glanzen zacht in het ochtendlicht. Onder verhuisdekens gaan nog eens zo’n vijftien piano’s schuil.

Piano’s, middenin het bos? Ja. Ik ben op Oerol, het theater- en muziekfestival op Terschelling waar voorstellingen en concerten plaatsvinden in de eilander natuur. Het droogvallende wad, een weiland in de polder bij zonsopkomst, het oude haventerrein van de betonning: ze vormen het prachtige decor voor muziek, poëzie, film, beeldende kunst, dance en – hier in het bos – muziektheater.

Een oude pianostemmer scharrelt in een stofjas tussen de piano’s. Vier mannen en een vrouw komen op, gekleed in een klassiek rokkostuum. Ze spelen allemaal prachtig piano, samen én afzonderlijk. Ze blijken niet alleen concertpianist, maar ook zanger en acteur. Ze spelen verschillende rollen en vertellen hoe hun instrument via een malafide opkoper uit de huizen van weggevoerde Joodse families in de winkel van de pianostemmer terecht is gekomen. Het verhaal is aangrijpend en komt – zo middenin dit zonnige bos – keihard binnen. Als de laatste noten wegsterven tussen de bomen ben ik diep geraakt en zie dat ook het oudere echtpaar dat voor me liep haar tranen wegpinkt.

In Nederland vinden deze zomer tientallen festivals plaats, waarschijnlijk ook bij u in de buurt. Kijk eens op internet, want negen van de tien zijn in de buitenlucht en daardoor krijgt corona nauwelijks kans. U staat een onvergetelijke ervaring te wachten en veel voorstellingen en concerten werken met draadloze koptelefoons, waardoor het geluid en de verstaanbaarheid echt super goed zijn.

Wilt u de voorstelling Pianostemmen zelf meemaken? Dat kan - op bijzondere locaties - in oktober in Breda en Deventer en in november in Amsterdam, kijk op www.pianostemmendevoorstelling.nl voor meer informatie.

Ik wens u een fijne zomer vol moois en fijne geluiden!

Alet KlarenbeekOver de auteur

Alet Klarenbeek, Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud. Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP!: www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: www.facebook.com/UPinNederland