Blog

Tien tekenen van beginnend gehoorverlies

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

23-11-2018 00:00:00 • 3 minuten lezen

Zou je het echt niet merken wanneer je gehoorverlies hebt? Niet altijd. Gehoorverlies kan al lang begonnen zijn voordat je het opmerkt, en zich langzaam verder ontwikkelen. Als je last hebt van de subtiele veranderingen van leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbyacusis), één van de aandoeningen die het meest voorkomt wanneer we ouder worden, kan het proces gehoorproblemen zo geleidelijk zijn dat je niet doorhebt hoeveel je mist. Misschien pas je zelfs onbewust je dagelijkse bezigheden en sociale interacties aan om met je gehoorproblemen om te kunnen gaan, waardoor je geleidelijk minder van het leven gaat genieten.

Dagelijkse ergernissen zijn de eerste signalen

Gehoorverlies staat het dagelijks leven in de weg. Als je één of meer van de volgende dingen ervaart, is het misschien tijd om een afspraak te maken voor een gehoor test.

1. Je hoort mensen mompelen
Wanneer je gehoorverlies hebt wordt het moeilijk om bepaalde woorden te verstaan, omdat je sommige geluiden niet meer kunt horen. Mensen om je heen -vooral vrouwen en kinderen - lijken zachtjes te praten of niet goed te articuleren. De kans bestaat dat je jezelf, vaker dan je zou willen, hoort vragen: “wat zeg je?” of “kun je dat herhalen?”.

2. Restaurants worden luidruchtiger
De grootste klacht van mensen met gehoorverlies is dat ze niet meer goed kunnen horen wanneer ze in een restaurant zijn. Met gehoorverlies kunnen achtergrondgeluiden -kletterende borden, andermans gesprekken en sfeermuziek- het moeilijk maken om een gesprek te volgen.

3. Sociale evenementen zijn niet leuk meer
Met gehoorverlies is het lastig om te kunnen genieten van afspraken met familie en vrienden wanneer er mensen in groepen praten, er achtergrondmuziek aanstaat of er andere geluiden door elkaar te horen zijn. Uit frustratie houd je jezelf uiteindelijk misschien op de achtergrond of ga je vroeg naar huis.

4. Een gesprek voeren kost te veel moeite
Ben je uitgeput aan het eind van de dag of na een bespreking op het werk? De stress en inspanning om goed te kunnen horen wat anderen zeggen kan zijn tol eisen en je veel energie kosten.

5. Telefoongesprekken zijn lastig
Telefoonverbindingen, met name mobiele verbindingen, zijn niet perfect. De meeste mensen kunnen goed omgaan met de storingen en zelf de missende informatie invullen. Gehoorverlies vergroot het probleem, zodat het moeite kan kosten om de missende informatie in te vullen, of waardoor je telefoongesprekken helemaal vermijdt.

Gehoorverlies heeft impact op jezelf en je naasten

Gehoorverlies kan een emotionele tol eisen van jezelf en je naasten. Als één of meer van de volgende dingen op jou van toepassing zijn, kan gehoorverlies daar een oorzaak van zijn.

1. Buitensporige volumes
Je vrienden en familieleden storen zich eraan dat je het volume te hoog zet wanneer je naar muziek of de radio luistert. Het blijft lastig om gezellig TV te kijken met familie of vrienden op een volume dat voor iedereen werkt.

2. Je oren suizen
Tinnitus of oorsuizen is soms één van de eerste tekenen van gehoorverlies bij ouderen. Het kan een kleine ergernis zijn, of het kan een hindernis zijn tijdens het concentreren, slapen, werken of zelfs het in stand houden van relaties. Ongeveer 90 procent van mensen met tinnitus heeft in een zekere mate last van gehoorverlies door lawaai.

3. Je hebt geen balans
Gehoorverlies kan samenhangen met een verslechterde balans. Onderzoekers aan de John Hopkins University kwamen erachter dat zelfs met matig gehoorverlies het risico op valongelukken drie keer zo groot werd.

4. Je trekt je terug
Je vindt het gênant om nieuwe mensen te ontmoeten. Je bent bang om mee te doen met anderen omdat je misschien niet zal begrijpen wat er gezegd wordt. Je trekt je terug: het is simpelweg makkelijker om in afzondering en stilte te leven.

5. Je bent jezelf niet
Je voelt je depressief, afgeleid, verveeld. Je hebt weinig sociaal contact, wat één van de belangrijkste manieren is om je hersenen te stimuleren en cognitieve achteruitgang tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve achteruitgang sneller gaat voor mensen met gehoorverlies die geen hoorapparaten gebruiken.

Neem de eerste stap naar een beter gehoor

Als je jezelf herkent in één of meerdere van de tien genoemde tekenen, adviseren we je om een hoortest te laten doen bij een Van Boxtel hoorwinkel. Kijk welke hoorwinkel er in jouw buurt te vinden is. Een gehoor test is eenvoudig en vrijblijvend. Als blijkt dat je daadwerkelijk gehoorverlies hebt, kunnen wij je helpen om een passende oplossing te vinden. Daarmee helpen we je niet alleen beter te horen, maar zal ook je levenskwaliteit verbeteren.