Blog

Tinnitus: Alles wat u moet weten

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

15-6-2021 00:00:00 • 3 minuten lezen

Hier bij Van Boxtel hoorwinkels ontmoeten we veel klanten die met tinnitus leven en we weten dat dit een zeer vervelende aandoening is om onder controle te krijgen. Het kan invloed hebben op verschillende aspecten van uw leven. We zullen bespreken wat het is en wat u er aan kunt doen.

In dit artikel behandelen we:

 1. Tinnitus begrijpen: wat u moet weten over de aandoening
 2. Wat veroorzaakt tinnitus?
 3. Hoe kan tinnitus uw slaap beïnvloeden
 4. Hoe wordt tinnitus behandeld?
 5. Luide geluiden en tinnitus
 6. Tinnitus en vliegen
 7. Veelvoorkomende misverstanden over tinnitus
 8. Doe een gratis gehoortest

1. Tinnitus begrijpen: Wat u moet weten over de aandoening

Volgens Stichting Hoormij NVVS, ervaren circa een miljoen Nederlanders Tinnitus. Dit kan oplopen van een lichte vorm tot een zeer extreme vorm. Het wordt gekenmerkt door een suizend, zoemend of brommend geluid in de oren. Het kan frustrerend en zelfs invaliderend zijn. Soms beschrijven mensen met tinnitus het als een ruisend of sissend geluid, zoals het geluid van stromend water, of een tikkend of kloppend geluid in de oren.

Tinnitus kan continue geluiden in de oren veroorzaken, of er zijn perioden waarin het kan komen en gaan. Beide vormen van tinnitus kunnen zeer moeilijk zijn om mee te leven en het is belangrijk om zo snel mogelijk een audicien te zien, zodat behandelmogelijkheden onderzocht kunnen worden. Hoewel er in de meeste gevallen geen definitieve behandeling voor tinnitus is, kunnen veel therapieën nuttig zijn en kan een audicien u helpen door meer informatie te verschaffen.

Tinnitus kan optreden in één of beide oren, of zelfs binnenin het hoofd. Het is meestal subjectief, waarbij de patiënt de enige is die de geluiden in de oren of het hoofd hoort. In zeldzame gevallen kan het echter objectief zijn, wat betekent dat de geluiden die worden geproduceerd door beweging en bloedstroom in het lichaam, ook hoorbaar zijn voor anderen.

Praten over tinnitus kan zeer nuttig zijn omdat het anderen in staat stelt de aandoening te begrijpen. U kunt bijdragen aan de verspreiding van het bewustzijn door uit te leggen hoe de aandoening u beïnvloedt en wat helpt om het leven voor u makkelijker te maken. U zult merken dat de meeste mensen op een of andere manier graag willen helpen.

 

2. Wat veroorzaakt tinnitus?

Tinnitus is een soort gehoorverlies en gaat meestal samen met ander gehoorverlies. Tinnitus kan gerelateerd zijn aan:

 • Een oorsmeerprop. Als er zich een ophoping van oorsmeer in uw oren bevindt, kan dit tegen het trommelvlies aan zitten en een suizend of zoemend geluid veroorzaken. Dit veroorzaakt in sommige gevallen dezelfde symptomen als tinnitus. Het is echter zeer makkelijk te verhelpen met een eenvoudige procedure voor het verwijderen van oorsmeer, dit wordt in Nederland vaak gedaan door een huisarts(-assistent).
 • Blootstelling aan harde geluiden. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat blootstelling aan harde geluiden de grootste oorzaak is van gehoorverlies. Het is ook de belangrijkste oorzaak van tinnitus, wat vaak tijdelijk optreedt na blootstelling aan een zeer hard geluid. Door naar muziek te luisteren via een koptelefoon vergroot u het risico op gehoorbeschadiging. Ook sportevenementen en muziekconcerten zijn vaak veel luider dan de veilige geluidssterkte.
 • Oorinfecties. Oorinfecties komen veel voor en kunnen vaak leiden tot gehoorproblemen, waaronder tinnitus. Mensen die vaak last hebben van oorinfecties, hebben veel meer kans op gehoorverlies en tinnitus en dit kan zelfs leiden tot volledig gehoorverlies.
 • Hoge bloeddruk. Hoge stressniveaus worden geassocieerd met hoge bloeddruk en dit kan tot veel aandoeningen leiden, waaronder tinnitus. Een levensstijl met hoge stress, bepaalde gezondheidsproblemen of een dieet dat veel cafeïne en alcohol bevat, kan de bloeddruk verhogen en de kans op tinnitus vergroten.
 • Een onderliggende aandoening. Soms kan tinnitus een symptoom zijn van een andere aandoening, zoals de ziekte van Ménière of een tumor in het hoofd, de kaak of de nek. Het is van cruciaal belang dat een audicien dergelijke aandoeningen uitsluit, vooral als u plotseling tinnitus in één of beide oren ontwikkelt, of als u merkt dat uw tinnitus verandert.
 • Medicatie op voorschrift. Sommige medicijnen kunnen tinnitus, oorsuizen en andere vormen van gehoorverlies veroorzaken. Dit is met name het geval als u een familielid hebt dat dit probleem ook heeft ervaren. Als er medicijnen aan u zijn voorgeschreven, moet u dit met uw arts bespreken en hem of haar attent maken op een eventuele familiegeschiedenis.

3. Hoe kan tinnitus uw slaap beïnvloeden

Tinnitus kan een zeer moeilijke aandoening zijn om mee te leven, vooral als het uw slaap verstoort. Tinnitus kan een grote invloed hebben op uw slaappatroon, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap beïnvloed wordt. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en verhoogt de kans op het ontwikkelen van angst en depressie.

Ontspanning en meditatie kunnen de meest nuttige strategieën zijn om tinnitus te beheren en de kwaliteit van uw slaap te verbeteren, maar er zijn ook vele andere behandelingen en therapieën die beter voor anderen kunnen werken. Lees verder voor advies over hoe u tinnitus kunt beheren en de bijkomende problemen kunt verlichten. Tinnitus is 's nachts vaak duidelijker, omdat de symptomatische geluiden luider lijken als de omgeving is rustig. Pijn of stijfheid in het hoofd, de nek en de kaak komt vaak voor bij mensen die last hebben van tinnitus en dit kan de natuurlijke slaap ook moeilijker maken. U kunt een extra hoofdkussen gebruiken om uw hoofd wat hoger te leggen. Hulp voor tinnitus kan bestaan uit het aanleren van strategieën die helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

 

4. Hoe wordt tinnitus behandeld?

Er is helaas nog geen definitieve behandeling voor tinnitus, maar er zijn veel verschillende manieren om de symptomen van de aandoening aan te pakken en sommige van deze werken heel goed om het leven wat makkelijker te maken voor mensen met tinnitus. Er zijn verschillende soorten therapie die nuttig kunnen zijn en u kunt met een audicien samenwerken om de beste oplossingen voor u te vinden.

Mogelijke behandelingen voor tinnitus zijn:

 • Geluidstherapie. Geluidstherapie is gebaseerd op het veranderen van de manier waarop de hersenen de tinnitusgeluiden waarnemen en dit kan enorme verlichting bieden voor mensen die elke dag met tinnitus leven
 • Gehoorapparaten. Gehoorapparaten zijn de meest populaire manier om tinnitus te behandelen en kunnen worden geprogrammeerd om het zoemende of rinkelende geluid voor de gebruiker te verlichten. Tinnitus wordt vrijwel altijd geassocieerd met een ander soort gehoorverlies en gehoorapparaten zijn zeer efficiënt omdat ze kunnen worden gebruikt om beide aandoeningen tegelijkertijd te behandelen.
 • Cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie die tot doel heeft de manier te veranderen waarop de patiënt reageert op de geluiden van tinnitus. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het ontwikkelen van effectievere reacties op stimuli en dit kan een geweldige manier zijn om de hersenen te trainen in het omgaan met tinnitus.
 • Mindfulness. Mindfulness en meditatie worden vaak aanbevolen om stressniveaus te verlagen en de angst te verminderen en om de geest te trainen om de klanken van tinnitus ‘los te laten’. Veel gezondheidsproblemen kunnen worden gekoppeld aan stress en angst en dit zijn zeer nuttige vaardigheden om te helpen met veel aspecten van het leven.
 • Levensstijlveranderingen. In sommige gevallen kan het maken van fysieke veranderingen in uw levensstijl of dieet, zoals het verminderen van de bloeddruk of het verhelpen van onevenwichtigheden in de bloedsuiker, helpen tinnitus te verlichten. Cafeïne en alcohol kunnen de bloeddruk verhogen. Het minderen van uw inname van cafeïne en alcohol kan veel aspecten van uw algemene gezondheid verbeteren en ook uw gehoor beschermen. Een gezond, evenwichtig dieet is een belangrijke factor in de bescherming van uw gehoor en uw gezondheid en het behoud van een gezond gewicht helpt veel gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder tinnitus, wat gekoppeld is aan obesitas.
 • Triggers vermijden. Als uw tinnitus wordt veroorzaakt door bepaalde geluiden, kan het vermijden hiervan helpen om tinnitus in uw dagelijks leven te beheersen. Als u weet dat het geluid van bepaalde alledaagse dingen, zoals de telefoon of deurbel, de geluiden in uw oren kan activeren, kunt u naar alternatieven zoeken en bijvoorbeeld tv of films kijken met ondertitels en het volume zacht gezet om deze triggers te vermijden.

Als uw tinnitus door een oorsmeerophoping wordt veroorzaakt, zult u natuurlijk enorme verlichting van uw symptomen krijgen wanneer u uw oorsmeer laat verwijderen.

 

5. Luide geluiden en tinnitus

Wist u dat tinnitus meestal wordt veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden? Veel mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk harde geluiden kunnen zijn. Als u weet wat de veilige luisterlimieten zijn, dan kunt u uw oren beschermen tegen gehoorverlies naarmate u ouder wordt.

Naar harde muziek luisteren, vooral via een koptelefoon, kan zeer gevaarlijk zijn en onherstelbare schade aan de oren veroorzaken. Mensen die dagelijks in rumoerige omgevingen werken, zoals bouwplaatsen en muziekpodia, hebben een veel hoger risico op gehoorverlies dan anderen en zouden waar mogelijk gehoorbescherming moeten dragen.

U kunt uw oren beschermen door:

 1. Het dragen van gehoorbescherming wanneer u zich in een luide omgeving bevindt en u niet bij de geluidsbron uit de buurt kunt blijven. Bijvoorbeeld als u een muziekconcert of festival bijwoont, of als u op een lawaaierige locatie werkt. Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen, omdat hun oren gevoeliger zijn en eerder beschadigd zullen worden door harde geluiden.
 2. Het volume waar mogelijk zachter zetten, vooral als u naar muziek luistert via een koptelefoon. Experts raden een veilige luisterlimiet van 60/60 aan als u een koptelefoon draagt; tot maximaal 60% van het volume luisteren gedurende maximaal 60 minuten per dag. Dit is omdat de koptelefoon de bron van het geluid dichter bij uw trommelvlies plaatst, waardoor de kans dat de gehoororganen schade oplopen groter is.
 3. Regelmatig pauzeren. Laat uw oren rusten wanneer ze zijn blootgesteld aan harde geluiden, of zelfs aan constante geluiden bij een lager volume. Soms is stilte echt goud waard. Het is belangrijk om regelmatig een rustige periode in uw routine te bouwen om uw oren rust te geven en een kans om te herstellen van de dagelijkse geluiden om u heen.
 4. Zich bewust zijn van de risico's van alledaagse geluiden, zoals mixers en grasmaaiers. Zelfs een enkele blootstelling aan een pijnlijk luid geluid kan leiden tot permanente schade aan de oren, dus het is heel belangrijk om te begrijpen hoe gevaarlijk plotselinge harde geluiden kunnen zijn.
 5. Hulp zoeken als u een probleem met uw gehoor opmerkt. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij hun eigen gehoorverlies en stellen het vaak uit om hulp te zoeken. Dit kan echter ernstige gevolgen hebben, omdat onbehandeld gehoorverlies verdere verslechtering van de gehoororganen kan veroorzaken en kan leiden tot de ontwikkeling van gerelateerde aandoeningen zoals depressie, angst en dementie. Als u denkt dat uw gehoor slechter wordt, of als u merkt dat u mensen vraagt zichzelf te herhalen of het volume van uw tv harder zet, of als u een rinkelend of zoemend geluid in uw oren hoort, moet u zo snel mogelijk een audicien of uw arts bezoeken.

6. Tinnitus en vliegen

Tinnitus kan veroorzaakt of verergerd worden door bepaalde geluiden, of in situaties die de bloeddruk of het stressniveau verhogen. Als u zich in een omgeving met hoge stress bevindt, zoals een vlucht nemen, kan het zijn dat uw tinnitus moeilijker te beheren wordt.

Het motorgeluid en de veranderingen in de luchtdruk zijn vaak problematisch voor mensen met tinnitus die per vliegtuig reizen. Het is een goed idee uzelf voor te bereiden voordat u een vlucht neemt. De volgende tips kunnen nuttig zijn als u tinnitus hebt en een reis plant en u kunt met ons praten om uw bezorgdheid te verlichten.

Tips voor het vliegen met tinnitus:

 • Plan vooruit. Kies waar u in het vliegtuig gaat zitten en vergeet niet dat veel mensen het makkelijker vinden om met tinnitus om te gaan als ze verder weg zitten van de bron van het lawaai. De motoren, de bron van de luidste geluiden die u tijdens de vlucht hoort, bevinden zich op de vleugels, dus het kan helpen in een gangstoel te zitten, verder naar achteren in het vliegtuig. Sommige mensen vinden het echter makkelijker om vóór de vleugels te zitten. Dus u zult misschien moeten experimenteren om te ontdekken wat de beste zitplaats voor u is.
 • Draag uw gehoorapparaat. Of niet. Ook hier is het weer een kwestie van experimenteren om te zien wat het beste voor u werkt. Een groot aantal mensen krijgt veel verlichting van tinnitus wanneer ze hun gehoorapparaten dragen en dit kan erg handig zijn tijdens het vliegen. Gehoorapparaten hoeven tijdens een vlucht niet uitgeschakeld te worden zoals andere elektronische apparaten. Sommige mensen vinden het echter makkelijker om hun tinnitus te beheren als ze tijdens het vliegen hun gehoorapparaten uitschakelen en dragen liever oordopjes.
 • Bescherm uw oren. De druk en temperatuur in een vliegtuig kunnen onvoorspelbaar zijn en als het koud is kunt u meer problemen met uw oren hebben. Als u uzelf en uw oren warm houdt door extra lagen te dragen, plus een sweatshirt met capuchon of een hoed, dan kunt u uw oren beter beschermen en meer lawaai buitensluiten.
 • Gaap, kauw of slik. Problemen met uw oren tijdens het vliegen zijn vaak het gevolg van veranderende druk in het vliegtuig. U kunt proberen dit te verlichten door te gapen of te slikken, of door iets te kauwen zoals kauwgom om de druk in uw gehoorgangen te veranderen en oorpijn en tinnitus te voorkomen.
 • Ontspan. Het klinkt makkelijk, maar ontspannen komt niet altijd vanzelf als u last heeft van tinnitus. Mindfulness en meditatie kunnen enorm helpen en u kunt uzelf misschien afleiden door te lezen of een film te kijken tijdens uw vlucht.

Als u zich zorgen maakt over vliegen met tinnitus, neem dan contact op met uw audicien of arts voordat u op reis gaat. Het is altijd een goed idee om uw gehoorapparaten te laten controleren voordat u naar het buitenland gaat om de kans te verkleinen dat u hulp nodig heeft of reparaties moet laten uitvoeren. Het kan helpen om van tevoren uit te zoeken of er audiciens zijn op uw bestemming, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over problemen terwijl u op reis bent.

 

7. Veelvoorkomende misverstanden over tinnitus (de feiten en de fabels)

Tinnitus is een vaak voorkomende aandoening, maar wordt vaak verkeerd begrepen door mensen die er nooit last van hebben gehad. Hier bespreken we de feiten en fabels over tinnitus en bekijken we de feiten:

Fabel: Tinnitus is psychisch.
Feit: Tinnitus is een echte aandoening die het binnenoor beïnvloedt en wordt vermoedelijk veroorzaakt door beschadigde haarcellen in de cochlea die ervoor zorgen dat de hersenen onjuiste informatie ontvangen, een geluid ‘horen’ dat niet aanwezig is. Tinnitus is geen ingebeelde aandoening en sommige audiciens kunnen de geluiden die tinnitus-patiënten horen isoleren.

Fabel: Tinnitus kan niet worden behandeld.
Feit: Tinnitus kan op veel verschillende manieren worden behandeld en als het wordt veroorzaakt door een fysieke verstopping in het oor, zoals opgehoopt oorsmeer, kan het heel gemakkelijk worden opgelost met een operatie of een eenvoudige procedure voor het verwijderen van oorsmeer. Als tinnitus wordt veroorzaakt door schade aan de gehoororganen, is er momenteel geen definitieve genezing, maar veel soorten therapie kunnen de symptomen van de aandoening verlichten. Meditatie en mindfulness worden vaak aanbevolen en cognitieve gedragstherapie en geluidstherapie zijn ook populaire keuzes. Voor veel mensen is de meest effectieve methode om tinnitus te beheersen het dragen van gehoorapparaten en dit kan goed werken, omdat tinnitus vaak samengaat met een ander gehoorverlies.

Fabel: Tinnitus is niet verbonden met gehoorverlies.
Feit: Uit onderzoek is gebleken dat minstens 90 procent van de mensen die last hebben van tinnitus ook last hebben van een ander gehoorverlies. Voor een deel gaat het hier om ‘verborgen gehoorverlies’, waarbij het gehoorverlies pas wordt gedetecteerd nadat de tinnitus is vastgesteld of behandeld. Omdat gehoorapparaten nuttig zijn bij de behandeling van gehoorverlies en tinnitus, kunnen ze een goede oplossing zijn voor beide aandoeningen en het contrast tussen tinnitus en de omgeving minimaliseren en geluiden oppikken en versterken.

 

8. Doe een gratis gehoortest bij Van Boxtel hoorwinkels

Van Boxtel hoorwinkels is een van de grotere aanbieders van hooroplossingen in Nederland, met een winkelnetwerk van meer dan vijftig vestigingen en winkels begrijpen we hoe lastig het kan zijn om te leven met tinnitus. We weten dat het veel verschillende aspecten van ons leven kan verstoren, waaronder het doen van een gehoortest. We zullen dit met u bespreken en ingaan op eventuele zorgen die u heeft.

Als u tinnitus hebt en al gehoorapparaten draagt, zult u uw tinnitus waarschijnlijk al met uw audicien hebben besproken. Als u dat niet hebt gedaan, is het een goed idee om dit zo snel mogelijk te doen. Tinnitus kan het meest effectief worden behandeld met gehoorapparaten en uw audicien kan hierbij helpen.

Als u last bent gaan krijgen van tinnitus, kunt u een gratis gehoortest boeken en de beste oplossing voor uw situatie vinden. Het is belangrijk om u ervan bewust te zijn dat stress of angst over uw gehoortest tot slechtere resultaten kan leiden. Leren ontspannen zal helpen en dit kan cruciaal zijn bij het leren uw tinnitus los te laten en het te beheren.

Onze ervaren audiciens kunnen u helpen de juiste opties voor u te vinden, zodat u het leven kunt leiden dat u wilt, ongeacht uw gehoorverlies en tinnitus. We hebben een uitstekend aanbod digitale gehoorapparaten die u kunt proberen, waaronder in-het-oor modellen die onzichtbaar zijn voor anderen. Bel ons vandaag om uw gratis gehoortest te boeken.

Maak een afspraak