Tips voor kerst en feestdagen bij het dragen van hoortoestellen
Blog

Genieten van de feestdagen met gehoorverlies

7-12-2023 00:00:00 • 4 minuten lezen

De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, samenzijn en plezier. Maar voor mensen met gehoorverlies kunnen ze ook een uitdaging vormen. Hoe kun je optimaal genieten van de feestdagen als je moeite hebt om gesprekken te volgen, muziek te horen of je familie en vrienden te verstaan? In deze blog geven we enkele tips om je hierbij te helpen:

  • Bereid je voor op de situatie. Als je van tevoren weet waar je naartoe gaat, wie er zullen zijn en wat je kunt verwachten, kun je je beter voorbereiden op de geluidsomgeving. Je kunt bijvoorbeeld een plekje zoeken waar je minder last hebt van achtergrondgeluiden, of vragen of de muziek wat zachter kan. Je kunt ook je hoortoestellen of andere hulpmiddelen aanpassen aan de situatie, of extra batterijen meenemen voor het geval dat.
  • Communiceer je behoeften. Laat je familie en vrienden weten dat je gehoorverlies hebt en wat je nodig hebt om goed te kunnen communiceren. Vraag hen bijvoorbeeld om duidelijk en rustig te spreken, om je aan te kijken als ze tegen je praten, of om één voor één te spreken. Je kunt ook gebruik maken van gebaren, mimiek of geschreven tekst om je boodschap over te brengen of te verduidelijken.
  • Maak gebruik van technologie. Er zijn veel technologische hulpmiddelen die je kunnen helpen om beter te horen en te communiceren tijdens de feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan ringleidingen, bluetooth, apps, ondertiteling of spraakherkenning. Je kunt ook je smartphone of tablet gebruiken om foto’s of video’s te maken of te delen, of om online contact te houden met je dierbaren die ver weg zijn.
  • Geniet van de kleine dingen. De feestdagen draaien niet alleen om geluid, maar ook om sfeer, gevoel en beleving. Probeer je niet te veel te focussen op wat je niet kunt horen, maar vooral op wat je kunt zien, ruiken, proeven en voelen. Geniet van de mooie versieringen, de heerlijke gerechten, de warme knuffels en de vrolijke gezichten. En vergeet niet om af en toe een pauze te nemen als je moe of overprikkeld bent.
  • Wees dankbaar en positief. De feestdagen zijn een mooie gelegenheid om dankbaar te zijn voor wat je hebt en om positief te denken over wat je kunt. Wees trots op jezelf dat je je niet laat tegenhouden door je gehoorverlies en dat je je best doet om mee te doen en te genieten. Wees ook dankbaar voor de mensen die je steunen en die rekening houden met je. En vergeet niet om te lachen en plezier te maken, want dat is het beste medicijn voor je gehoor en je humeur.

We hopen dat deze tips helpen om de gezelligste dagen van het jaar door te komen en daarnaast wensen wij je heel fijne feestdagen toe!

Trouwens... We hebben al eens eerder tips gegeven voor de feestdagen. Dus als je op zoek bent naar nog meer tips voor het vieren van de feestdagen ondanks gehoorverlies, lees dan hier verder.