Voel je gelukkig door je gehoorverlies aan te pakken
Blog

Voel je gelukkig door gehoorverlies aan te pakken

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

3-3-2022 00:00:00 • 8 minuten lezen

Highlights
  • Wereldwijd onderzoek onder 24.000 mensen laat zien dat mensen met een hoortoestel 3 keer meer kans hebben om gelukkig te zijn dan mensen zonder hoortoestel.
  • 1 op de 4 geeft aan betere relaties te hebben.
  • 1 op de 4 mensen wereldwijd zal tegen 20501 te maken krijgen met gehoorverlies, en een derde van hen zal er niets aan laten doen.2
  • Nieuw onderzoek is van start gegaan in het teken van de internationale Dag van het Gehoor.
  • De Dag van het Gehoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 3 maart 2022 brengt als boodschap “Luister aandachtig om te horen voor het leven.”

 

 

Een nieuwe internationale studie toont het belang aan van het diagnosticeren en behandelen van gehoorverlies om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Onderzoek onder 24.000 mensen uit 14 landen door Demant, waar Van Boxtel hoorwinkels onderdeel van is, en YouGov richtte zich op de gezondheid en het welzijn van hoortoesteldragers en niet-hoortoesteldragers.

Horen verandert het leven

Uit het internationale onderzoek bleek dat dragers van hoortoestellen drie keer meer kans hebben om gelukkiger te zijn dan mensen zonder. De impact van een goed aangepast hoortoestel was direct aanwezig. Het meest bijzondere resultaat was dat één op de vijf mensen zo’n groot verschil merkt dat hun leven veranderd is door het dragen van hoortoestellen.

Naast deze belangrijke effecten worden ook enorme verbeteringen gerapporteerd van het mentale welzijn van mensen die hun gehoorverlies hebben laten behandelen. Mensen met een gehoorverlies die daar niets aan laten doen, rapporteren 50 procent vaker last te hebben van depressie en angst.

Gehoorverlies staat in de top drie van meest stigmatiserende aspecten van het ouder worden (35 procent) - na vergeetachtigheid (54 procent) en kwetsbaarheid (40 procent).

Wereldwijd werd dementie gezien als het grootste gezondheidsprobleem (72 procent) en toch was 85 procent zich niet bewust van het mogelijke verband tussen gehoorverlies en dementie. Het vroegtijdig – in het begin van of halverwege het werkende leven - behandelen van gehoorverlies is een van de 12 risicoverminderende factoren op het ontwikkelen van dementie, zo toonde een baanbrekend onderzoek uit 2020 in The Lancet aan.3

Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd Audiologie, reageert als volgt op dat onderzoek: "Gehoorverlies zou niet over veroudering moeten gaan. De resultaten geven aan dat wie hulp zocht voor zijn gehoor, rapporteerde gelukkiger te zijn, een gezonder leven te leiden en meer bevredigende relaties te hebben. Daarentegen benadrukt de Lancet-studie de effecten van onbehandeld gehoorverlies op iemands mentale gezondheid en cognitieve achteruitgang.

Zorg voor je gehoor en geniet van het leven

Het onderzoek toonde het effect aan dat behandeling van gehoorverlies kan hebben op relaties. Van de hoortoesteldragers meldt 40 procent dat ze, sinds ze iets aan hun gehoorverlies hebben laten doen, betere gesprekken voeren; een derde voelt zich meer verbonden met hun familie en zegt dat er minder stress is binnen hun relatie. "De voordelen zijn duidelijk - degenen in de onderzoeksgroep met hoortoestel gaven aan zich jonger en sterker te voelen en meer verbonden met hun dierbaren", zegt Paul Vondenhoff, directeur van Van Boxtel hoorwinkels, "Mensen hebben 20 procent minder kans om zich 'oud' te voelen, 1 op de 3 had meer grip op zijn leven en 1 op de 4 beweerde betere relaties te hebben.”

In 2050 zal wereldwijd 1 op de 4 mensen gehoorverlies hebben1 en zal maar liefst een derde daarvan ongediagnosticeerd en onbehandeld zijn.2 "We zouden beter voor ons gehoor moeten zorgen, omdat je het risico op gehoorverlies echt kunt verminderen", zegt Paul Vondenhoff. “Zet je koptelefoon zachter, draag gehoorbescherming waar dat verplicht en nodig is en laat je regelmatig en al vanaf jonge leeftijd testen. Van je oren houden betekent een proactieve houding aannemen ten aanzien van je gehoor.”

Terwijl 1 op de 3 van ons in 2022 een oogmeting zal laten doen, is slechts 1 op de 10 van plan om een gehoortest te laten uitvoeren. Voor de Dag van het Gehoor (op 3 maart 2022) moedigt Van Boxtel hoorwinkels iedereen aan om goed voor je gehoor te zorgen en een gratis online gehoortest te doen om direct inzicht te krijgen in het niveau van je eigen gehoor.

Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali zegt: “We moeten ons gehoorverlies serieuzer nemen en er zijn gratis, toegankelijke manieren om beter op je gehoorgezondheid te letten. Door een gratis hoortest te doen en hoortoestellen te dragen, kun je beter horen, voel je je meer verbonden en verbetert de kwaliteit van je leven. De online gehoortest duurt bij ons slechts 5 minuten en geeft direct inzicht in hoe goed je hoort."

Online gehoortest


Over YouGov

Het onderzoek is uitgevoerd door statistisch onderzoeksbureau YouGov. In de periode van 2 tot 28 december 2021 zijn in totaal 24.041 mensen van 18 jaar en ouder in 14 landen geïnterviewd volgens de CAWI-methode.

YouGov is een internationale onderzoeks- en data-analysegroep. Onze missie is om een continue stroom van nauwkeurige gegevens te leveren over hoe er in de wereld gedacht wordt, zodat organisaties de gemeenschappen die hen ondersteunen beter kunnen bedienen.

Onze 17 miljoen geregistreerde leden bieden ons een zeer betrokken eigen panel dat dagelijks duizenden gegevens oplevert over de meningen, attitudes en gedragingen van consumenten. We combineren deze continue stroom van gegevens met onze onderzoeksexpertise om inzichten te bieden die intelligente besluitvorming en geïnformeerde gesprekken mogelijk maken.

Met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Noord-, Midden en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, India en Azië-Pacific heeft YouGov een van 's werelds grootste onderzoeksnetwerken.


Literatuur

1 World report on hearing. Geneva: World Health Organization; 2021. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

2 Tsimpida D, Kontopantelis E, Ashcroft D, Panagioti M. Comparison of Self-reported Measures of Hearing With an Objective Audiometric Measure in Adults in the English Longitudinal Study of Ageing. JAMA Netw Open. 2020;3(8):e2015009. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.15009

3 Livingston, Gill, et al. "Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission." The Lancet 396.10248 (2020): 413-446.