Wat kan je met een absoluut gehoor?
Blog

Wat is een absoluut gehoor?

3-8-2023 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Het gehoor

Als u ooit de term ‘absoluut gehoor’ hebt gehoord, vraagt u zich wellicht af wat dit precies betekent. In dit artikel duiken we in de betekenis van een absoluut gehoor en leggen we u uit hoe u het kunt trainen.

Definitie van absoluut gehoor

Absoluut gehoor, ook wel perfect gehoor genoemd, is een zeldzaam vermogen waarbij een persoon een muzieknoot kan identificeren zonder een referentienoot nodig te hebben. Met andere woorden, iemand met een absoluut gehoor kan een enkele noot horen en onmiddellijk weten welke noot het is. Dit is een vaardigheid die slechts een klein percentage van de bevolking bezit.

Hoe werkt een absoluut gehoor?

Het is niet helemaal duidelijk hoe een absoluut gehoor werkt. Sommige onderzoekers geloven dat het een aangeboren vaardigheid is, terwijl anderen denken dat het kan worden ontwikkeld met vroege muzikale training. Het is waarschijnlijk dat beide factoren een rol spelen.

Mensen met een absoluut gehoor hebben een uitzonderlijk nauwkeurig auditief geheugen. Ze kunnen zich specifieke tonen herinneren en deze vergelijken met de tonen die ze horen. Dit stelt hen in staat om noten te identificeren zonder een referentiepunt.

Hoe weet je dat je een absoluut gehoor hebt?

Het identificeren of u een absoluut gehoor hebt, kan in eerste instantie een uitdaging zijn, vooral als u zich niet bewust bent van deze unieke vaardigheid. Hier zijn enkele indicaties die erop kunnen wijzen dat u een absoluut gehoor hebt:

  • U kunt noten identificeren zonder referentie: Zoals eerder vermeld, is het kenmerkende teken van een absoluut gehoor het vermogen om een muzieknoot te identificeren zonder een referentienoot nodig te hebben. Als u een noot hoort en onmiddellijk kunt zeggen welke noot het is, dan hebt u mogelijk een absoluut gehoor.
  • U kunt de toonhoogte van alledaagse geluiden identificeren: Mensen met een absoluut gehoor kunnen vaak de toonhoogte van niet-muzikale geluiden identificeren, zoals het geluid van een autohoorn of een deurbel.
  • U hebt een sterke reactie op valse noten: Als u merkt dat u een sterke instinctieve reactie hebt op valse noten of tonen die niet in harmonie zijn, kan dit een teken zijn van een absoluut gehoor.

Als u denkt dat u deze vaardigheid hebt, kunt u overwegen om een gehoortest te doen bij een audioloog of muziekleraar. Zij kunnen u helpen om uw gehoorvermogen te onderzoeken en eventueel bevestigen of u inderdaad een absoluut gehoor hebt.

Absoluut gehoor trainen

Wil u uw absoluut gehoor trainen? Dat kan. Want hoewel het hebben van een absoluut gehoor zeldzaam is, geloven sommige experts dat het mogelijk is om deze vaardigheid te ontwikkelen met de juiste training. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw absoluut gehoor te trainen:

  1. Begin vroeg: De meeste mensen met een absoluut gehoor beginnen hun muzikale training op jonge leeftijd. Als u een kind hebt dat geïnteresseerd is in muziek, moedig dan vroege en frequente blootstelling aan muziek aan.
  2. Oefen regelmatig: Net als elke andere vaardigheid, kan het trainen van een absoluut gehoor tijd en oefening vergen. Probeer elke dag tijd te besteden aan het luisteren naar en identificeren van verschillende muzieknoten.
  3. Gebruik hulpmiddelen: Er zijn verschillende apps en online tools beschikbaar die kunnen helpen bij het trainen van een absoluut gehoor. Deze tools kunnen u helpen uw gehoor te testen en te verbeteren.

Het hebben van een absoluut gehoor kan een waardevolle vaardigheid zijn, vooral voor muzikanten. Maar zelfs als u deze vaardigheid niet bezit, kunt u nog steeds genieten van de schoonheid en complexiteit van muziek. En wie weet? Met de juiste training en oefening, kunt u misschien uw eigen absolute gehoor ontwikkelen!