Blog

Zes redenen waarom muziek luisteren goed voor je is

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

28-4-2021 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Onderzoek, Het gehoor

Muziek speelt al duizenden jaren een invloedrijke rol in de samenleving en onze cultuur. De eerste instrumenten dateren zelfs van ongeveer 40.000 jaar geleden1. Muziek speelt niet alleen een grote rol in de samenleving. Onderzoek toont aan dat muziek ook een positief effect heeft op je algehele gezondheid. Hoe groot de rol is die muziek speelt verschilt van persoon tot persoon maar veel mensen luisteren en genieten dagelijks van muziek.

Kun je door gehoorverlies niet meer kunt genieten van je favoriete muziek? Lees dit artikel dan om te ontdekken hoe je een positieve invloed kan uitoefenen op je persoonlijke en sociale leven door je gehoorverlies aan te pakken.

1. Muziek kan sociale banden versterken

Omdat muziek de hersengebieden beïnvloedt die betrokken zijn bij vertrouwen, samenwerking en empathie, heeft muziek invloed op ons vermogen om contact te maken met de mensen om ons heen. Als je samen met anderen naar muziek luistert of samen met anderen muziek maakt, dan voel je je waarschijnlijk meer verbonden met deze mensen2.

2. Muziek kan je stemming verbeteren
Het luisteren naar muziek blijkt ook oxytocine vrij te maken. Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.

3. Muziek kan het immuunsysteem verbeteren

Ook het immuunsysteem lijkt positief beïnvloed te worden door het luisteren van muziek. Een studie van de Wilkes University wees uit dat studenten die naar rustgevende muziek luisterden, hogere niveaus van een specifiek antilichaam in het immuunsysteem hadden. Dit suggereert dat blootstelling aan muziek de immuniteit zou kunnen verbeteren5.

4. Muziek kan het geheugen verbeteren

Zoals eerder gesteld, wordt het vrijkomen van dopamine geassocieerd met leren en geheugen. Studies van herstel bij ziekenhuispatiënten hebben aangetoond dat patiënten die tijdens hun herstel dagelijks naar muziek luisterden, significante verbeteringen vertoonden in verbaal geheugen en gerichte aandacht in vergelijking met groepen die niet dagelijks naar muziek luisterden5.

5. Muziek kan cognitieve prestaties verbeteren

Onderzoek toont aan dat muziek helpt om de prestaties van cognitieve taken te verbeteren. Meer in het bijzonder, vrolijke muziek bevordert iemands vermogen om een taak snel uit te voeren .

6. Muziek kan de motivatie en trainingsprestaties verbeteren

Het luisteren naar muziek tijdens het sporten kan leiden tot betere trainingsprestaties en meer uithoudingsvermogen. De verklaring hiervoor is dat wanneer je je aandacht op de muziek richt, je minder snel aandacht besteedt aan de taak en van de muziek geniet6.

De fysieke inspanning hoeft daarbij niet heel groot te zijn. Ga bijvoorbeeld eens op pad voor een wandeling terwijl je je favoriete muziek naar je hoortoestellen streamt. De kans is groot dat je zin krijgt om een stuk langer te wandelen!

Hoe hoortoestellen je kunnen helpen weer van muziek te genieten

Als je merkt dat je moeite hebt met het horen van muziek en andere geluiden in je leven, dan kunnen hoortoestellen je helpen om de geluiden, waar je van geniet, weer te horen. Hoortoestellen helpen je om de geluiden om je heen te horen. Bovendien kun je met moderne hoortoestellen muziek zelfs rechtstreeks streamen naar je hoortoestellen - dus ze kunnen je hoofdtelefoon vervangen en als een handsfree headset functioneren.

Laat je gehoor in kaart brengen

Als je wilt weten of hoortoestellen je kunnen helpen, laat je gehoor dan in kaart brengen met een gratis hoortest


1 https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170620093153.htm
2 https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_music_strengthens_social_bonds
3 Happy Hormones: What They Are and How to Boost Them (healthline.com)
4 https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_we_love_music
5 https://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_ways_music_can_make_you_healthier
6 https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866