Dag van het gehoor

Dag van het Gehoor

Sta jij wel eens stil bij jouw gehoor?

Op 3 maart is het ieder jaar de wereldwijde Dag van het Gehoor, ook wel World Hearing Day. Een perfect moment om stil te staan bij iets wat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is: het gehoor.

En dat is nodig... Want een groot deel van de Nederlanders krijgt op een gegeven moment in hun leven te maken met gehoorverlies. Maar we merken ook dat er behoorlijk wat fabels hangen rondom dit onderwerp. Lees op deze pagina meer over de Dag van het Gehoor.

Waarom Dag van het Gehoor? Feiten en fabels

Waarom is er een Dag van het Gehoor?

De internationale Dag van het Gehoor is in het leven geroepen omdat er nog weinig aandacht is voor het gehoor, doofheid en de gevolgen van gehoorverlies. Daarom heeft de Dag van het Gehoor als doel om het bewustzijn te vergroten voor het voorkomen van doofheid en gehoorverlies én wordt er nagedacht over hoe wereldwijde oor- en hoorzorg verbeterd kan worden.

Wie organiseert de Dag van het Gehoor?

Elk jaar bepaalt de WHO, Wereldgezondheidsorganisatie, het thema van deze speciale dag. Daarnaast ontwikkelt de WHO een campagne voor belangenbehartiging. Uiteraard gebaseerd op de meest recente onderzoeksresultaten in de gezondheidszorg. Dit doen zij om meer draagvlak te creëren voor het gehoor binnen overheden, bedrijven en andere invloedrijke partijen.

Fun fact, op haar hoofdkantoor in Genève organiseert de WHO jaarlijks een "World Hearing Day"-evenement. Hier worden de eerdergenoemde partijen uitgenodigd om na te denken over de activiteiten die zij gaan uitvoeren om nog meer lading te geven aan de Dag van het Gehoor. Hierdoor wordt de Dag van het Gehoor een wereldwijd fenomeen met als einddoel om gehoorverlies binnen de perken te houden.

“Had ik maar eerder hulp gezocht”

Iemand anders die stil heeft gestaan bij zijn gehoor is Karel de Rooij, ook wel bekend als Mini van het komische theaterduo Mini en Maxi.

Hij deelt zijn ervaringen met gehoorverlies. Van overvolle foyers waardoor je niet hoort wat mensen zeggen, tot het slecht verstaan van mompelende kleinkinderen. Karel ervaarde al een tijdje gehoorproblemen. Totdat het moment kwam dat hij er genoeg van had en hij stil ging staan bij zijn gehoor.

Het verhaal van Karel past in het beeld van de meeste Nederlanders met gehoorverlies. Slechts 1 op de 3 Nederlanders met gehoorverlies bekent dat ze minder goed horen. Het blijft een ongemakkelijk probleem waar niet iedereen over praat. Dat laat zien hoe belangrijk het initiatief van de Dag van het Gehoor is; er moeten gesprekken worden gevoerd over gehoorverlies.

Bekijk hieronder de video met Karel (Mini) waarin hij meer over vertelt over zijn ervaring met gehoorverlies:Karel maakte zelf een afspraak

Al gauw na het besefmoment maakte Karel zelf een afspraak bij één van onze audiciens. Voor Karel was dit het startpunt om zich meer te verdiepen in hooroplossingen. Via onze website plande hij een afspraak en dit leidde uiteindelijk tot een oplossing waardoor hij weer middenin het leven staat.

Afspraak makenDe meeste Nederlanders merken dat een hoortoestel het leven verbetert

Op de Dag van het Gehoor willen wij meer mensen bewust maken van het belang om op tijd hulp te zoeken bij gehoorverlies. Uit onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlanders met gehoorverlies té lang blijft doorlopen met gehoorverlies. Waarom? Wij merken dat er nog veel ‘fabels’ zijn over gehoorverlies. Zo blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders denken dat gehoorverlies ‘er gewoon bij hoort’. Ook schamen mensen zich over het dragen van een hoortoestel of denken ze dat het toestel niet goed werkt in grote groepen. Terwijl de technologie vandaag zo klein en onzichtbaar is en het gehoor in alle situaties verbetert.

Meer weten over de ‘feiten en fabels’? Bekijk dan deze pagina over de feiten en fabels van gehoorverlies.

Karel zijn ervaring met Van Boxtel hoorwinkels

Karel koos tijdens zijn zoektocht naar een hooroplossing voor Van Boxtel hoorwinkels. Waarom hij precies voor ons koos - en hoe hij dit heeft ervaren, kan je zien in deze video.

Herken jij de signalen van gehoorverlies?

Misschien herken je het probleem in jouw omgeving of heb je het vermoeden dat je er zelf last van hebt? Trek dan op tijd aan de bel. Vul het formulier in om een afspraak te maken voor een vrijblijvende gehoortest bij één van onze hoorzorgexperts in de buurt.

Stap 1 van 5