William Demant

Historie van Van Boxtel

Van Boxtel hoorwinkels bestaat al meer dan 100 jaar, en verkoopt al 65 jaar hooroplossingen. Maar de geschiedenis van het hoortoestel gaat nog veel verder terug. Veel verder dan u misschien wel denkt. Al omstreeks het jaar 1600 waren de eerste hooroplossingen een feit. Lees hier alles over de historie van het gehoorapparaat.

Lees verder

1600

De allereerste gehoorapparaten

Het allereerste hoorapparaat stamt uit de 17e eeuw en laat zich het best omschrijven als ‘oortrompet’. Dit is een soort trechter die wat weg heeft van een trompet en wordt gemaakt van plaatijzer, zilver, hout, slakkenhuizen of dierenhoorns. Hoewel de oortrompetten een oplossing bieden voor slechthorenden, zijn ze erg groot, onhandig en voor velen nogal gênant om te gebruiken in het openbaar. Met name rijke mensen, voor wie status belangrijk is, zijn daarom op zoek naar discrete oplossingen om beter te kunnen horen.

1800

Oplossingen om de hoortoestellen te verbergen

In het begin van de 19e eeuw ontwerpt producent Frederick C. Rein uit Londen een speciale troon voor de Portugese koning met armleuningen die aan de voorkant een opening hebben. Vanaf hier lopen binnenin de stoel buizen naar het hoofdstuk van de troon, waardoor de stemmen van burgers die voor de troon knielen worden versterkt. Ook voor de ‘gewone burger’ ontstaan rond 1800 de eerste oplossingen om de hoorapparaten te verbergen. Ze worden ontworpen als decoratieve accessoires en geïntegreerd in kettingen, hoeden, kleren en wandelstokken. Sommige apparaten worden zelfs verstopt in grote baarden.

1870

De akoestische hoorn

Aan het eind van de 19e eeuw wordt de akoestische hoorn geïntroduceerd. Deze buis heeft een toelopend uiteinde aan de ene kant en een soort kegel die geluid opvangt aan de andere kant. Uiteindelijk lukt het om de hoorn zo klein te ontwerpen dat deze in het oor past.

1902

Het eerste elektrische gehoorapparaat

De introductie van elektriciteit zorgt voor een ware technologische revolutie. Alexander Graham Bell vindt de telefoon uit, het eerste elektrische apparaat dat spraak overbrengt. Veel slechthorenden merken dat ze via de telefoon gemakkelijker gesprekken kunnen volgen dan ‘in het echt’. Voor Thomas Edison, zelf ook slechthorend, werkt dit echter niet en daarom vindt hij in 1878 de microfoon uit die het geluidssignaal versterkt. In 1902 wordt de telefoon met een microfoon gecombineerd en hiermee komt ook het eerste elektrische hoorapparaat tot stand.

1930

Accu

Gehoorapparaten worden steeds kleiner en batterijen gaan steeds langer mee. In 1930 bestaat het state-of-the art hoortoestel uit een grote, zichtbare microfoon, een vierkante processor en een accu die in een zakje gedragen kan worden, maar enkel genoeg stroom levert voor een gebruikersduur van één dag.

1948

Kleiner design

Continue verbeteringen aan de batterijgroottes en de uitvinding van de transistor in 1948 zorgen voor een revolutie in gehoorapparaten. Het design is nu zo klein dat het onder de kleding gedragen kan worden, met enkel een oorstuk zichtbaar. De massaproductie van hoortoestellen gaat van start, waardoor de toestellen kleiner en goedkoper worden.

1955

Van Boxtel start met verkoop hoortoestellen

Van Boxtel – van oorsprong een Brabants familiebedrijf in elektronica uit 1904 – start met de verkoop van de eerste hoortoestellen, die werken met een kastje dat op het been wordt bevestigd.

1957

Philips hoortoestellen

Van Boxtel hoorwinkels gaat over op de verkoop van Philips hoortoestellen. De vrienden Antoine van Boxtel - oprichter van de gelijknamige winkel – en Anton Philips zijn dan al zakenpartners.

1958

De hoorbril

Aan het einde van de jaren ‘50 wordt het eerste hoortoestel geïntroduceerd dat volledig onzichtbaar gedragen kan worden. De draden van dit hoortoestel worden verstopt in brillenpoten. Het duurt niet lang voordat de brillen zelfs gedragen worden door mensen met perfect zicht.

1964

Het 'achter-het-oor-toestel'

In de jaren ‘60 maken de hoorbrillen plaats voor de kleinere hoortoestellen in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen. Het ‘achter-het-oor-toestel’ met een geïntegreerde versterker en batterij die achter het oor wordt vastgemaakt, weegt slechts zeven gram.

1970

Het 'in-het-oor-toestel'

De uitvinding van de microprocessor zorgt voor het eerste ‘in-het-oor-toestel’ en dankzij verbeteringen van audiotechnieken wordt het steeds gemakkelijker voor dragers van het toestel om spraak van overige achtergrond geluiden te onderscheiden. De eerste richtmicrofoons worden ingebouwd waardoor gebruikers zich op een specifiek geluid kunnen concentreren in plaats van alle geluiden in de omgeving te versterken.

1978

Het cochleaire implantaat

Graeme Clark, kind van een dove vader, doet onderzoek naar de mogelijkheden van implanteerbare hoorapparaten. In 1978 vindt hij het cochleaire implantaat uit; een elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw in de cochlea (of slakkenhuis) direct stimuleren. Door deze ontwikkeling kunnen mensen met geen of beperkt gehoor in beperkte mate klanken, geluiden en spraak waarnemen.

1995

Digitale toestellen

In de jaren ‘80 en ‘90 worden analoge hoortoestellen steeds meer vervangen door digitale toestellen die computerchips gebruiken om de binnenkomende informatie te verwerken. Hoortoestellen kunnen nu worden geprogrammeerd waardoor ze geluid zelf kunnen reguleren, zonder dat hiervoor een aparte schakelaar nodig is. Het hoortoestel kan zichzelf aanpassen aan het geluid in de omgeving.

2000

Zo groot als een vingertop

De hoortoestellen blijven groeien in kracht en mogelijkheden en worden steeds minder opvallend. De in-het-oor-toestellen zijn nu zo groot als een vingertop en kunnen haast onzichtbaar gedragen worden. De techniek wordt tegelijkertijd zeer betaalbaar.

De nieuwste hoortoestellen kunnen geluiden ontvangen die draadloos van telefoons, televisies, stereo’s en computers naar het apparaat worden gestreamd. Deze moderne toestellen hebben ook een microscopische beschermlaag die de levensduur verlengt en de onderhoudseisen van het toestel verminderen.

2014

Stijging van de verkoop

In Nederland worden er dit jaar 250.000 hoortoestellen verkocht. In 1994 was het totaal aantal verkochte hoortoestellen nog 94.000.

2015

Taboe wordt minder groot

Het taboe op hoortoestellen wordt steeds minder groot. Dankzij vooruitstrevende technieken worden toestellen veel toegankelijker. De gemiddelde leeftijd waarop men een hoortoestel gaat dragen ligt nu op 69,5 jaar. Vroeger lag de leeftijd veel hoger.

2019

Connectiviteit en bedieningsgemak

Steeds meer hoortoestellen hebben een optie voor directe connectiviteit met verschillende geluidsbronnen. Via een Bluetoothverbinding is het mogelijk om hoortoestellen te verbinden met de TV, radio, GPS, telefoon etc. Ook wordt het steeds eenvoudiger de toestellen te bedienen met smartphone, zowel qua volume als programmakeuze of een aanpassing van de instelling.

2020

Van Boxtel hoorwinkels bestaat 65 jaar

Al 65 jaar neemt Van Boxtel hoorwinkels de tijd om samen met de klant naar de juiste hooroplossing te zoeken. Met de beste audiciens, trainingen, meetinstrumenten en de beste hooroplossingen hebben we al vele duizenden mensen geholpen om beter te gaan horen.