Blog

Hoe hoortoestellen jouw sociale leven verbeteren

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

21-10-2021 00:00:00 • 3 minuten lezen

Voor mensen met gehoorverlies kan het soms lastig zijn om contact te maken met naasten, familie en vrienden. Het is zelfs zo dat gehoorverlies wordt geassocieerd met een hoger risico op eenzaamheid en sociaal isolement1. Een verzwakt gehoor staat hierdoor in relatie met gevoelens van angst, depressie en zelfs dementie2. Gehoorverlies maakt het voor iemand steeds moeilijker om deel te nemen aan sociale interacties en hierdoor ervaren mensen minder steun en betrokkenheid vanuit een groep of sociale kring. Mensen met gehoorverlies kunnen hierdoor behoorlijk van streek raken.

Aangezien wij als mensen een enorme behoefte hebben om ons verbonden te voelen met anderen, zoals beschreven in de blog “Maak weer verbinding met de wereld door hoortoestellen”, zijn de eerdergenoemde bevindingen niet verrassend. Het goede nieuws is dat het is bewezen dat het behandelen van gehoorverlies met hoortoestellen het vermogen om te communiceren verbetert en daardoor ook iemands levenskwaliteit. Kortom, hoortoestellen kunnen een aantal dingen verbeteren waardoor jouw sociale leven verbetert.

Hoortoestellen verbeteren jouw:

Vermogen om effectief te communiceren
Hoortoestellen zorgen ervoor dat je gesprekken zonder moeite kan verstaan waardoor je sterker en zelfverzekerder in je schoenen staat tijdens alledaagse gesprekken en activiteiten.

Kwaliteit van leven
Omdat hoortoestellen jouw vermogen om te communiceren kunnen verbeteren, voel je jezelf vaak automatisch zelfverzekerder om actief betrokken te blijven bij de activiteiten waar je van houdt. Door met vertrouwen deel te nemen aan jouw favoriete activiteiten, kan je algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Bereidheid om te praten en een gesprek aan te gaan
De meeste mensen met gehoorverlies herkennen de drang om zich terug te trekken uit sociale activiteiten omdat ze het gesprek niet goed kunnen volgen. Op het moment dat deze mensen een hoortoestel gaan dragen wordt het gehoor weer verbeterd waardoor zij weer deelnemen aan gesprekken met anderen. Het is vaak zichtbaar dat deze mensen weer contact willen maken met de mensen om hen heen.

Bereidheid om deel te nemen aan bepaalde gelegenheden
Gehoorverlies kan ervoor zorgen dat je niet meer graag mee gaat naar bepaalde gelegenheden, zoals sportwedstrijden, het wekelijkse avondje klaverjassen of verjaardagen. Door het dragen van hoortoestellen heb je dus een verbeterd vermogen om te communiceren en een verhoogde bereidheid om gesprekken aan te gaan. Hierdoor heb je waarschijnlijk ook weer meer behoefte om deel te nemen aan dit soort gelegenheden.

Werkprestaties
Een verbeterd gehoor door hoortoestellen zal jouw werkprestaties verbeteren3 omdat je weer actief deel kan nemen aan groepsgesprekken en vergaderingen. Het dragen van hoortoestellen laat je fit, enthousiast en vooral alerter overkomen tijdens belangrijke besprekingen.

Een hoortoestel en de aarzeling om iets te proberen
De voordelen van beter horen wegen ruimschoots op tegen de eventuele aarzeling om iets nieuws uit te proberen. Stel je eens voor hoeveel beter je jezelf zult voelen als je weer kunt genieten van de gesprekken en alledaagse activiteiten waar je jouw gehoor voor nodig hebt. Beter horen betekent een betere kwaliteit van leven voor zowel jou als je dierbaren. Boek vandaag nog een gratis gehoortest.

Klik hier om een gratis gehoortest te boeken 


1Shukla, A., Harper, M., Pedersen, E., Goman, A., Suen, J. J., Price, C., Applebaum, J., Hoyer, M., Lin, F. R., & Reed, N. S. (2020). Hearing Loss, Loneliness, and Social Isolation: A Systematic Review. Otolaryngology--head and neck surgery : official journal of American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, 162(5), 622–633. https://doi.org/10.1177/0194599820910377
2Nachtegaal, J., Smit, J. H., Smits, C., Bezemer, P. D., van Beek, J. H., Festen, J. M., & Kramer, S. E. (2009). The association between hearing status and psychosocial health before the age of 70 years: results from an internet-based national survey on hearing. Ear and hearing, 30(3), 302–312. https://doi.org/10.1097/AUD.0b013e31819c6e01
3Marketrak 10, Market Research, Inc.