Blog

Wat je kunt verwachten van een gehoortest bij Van Boxtel

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

5-3-2019 00:00:00 • 3 minuten lezen

Hoe een gratis en vrijblijvende gehoortest u op weg kan helpen naar een beter gehoor
Je denkt erover na om een gehoortest aan te laten doen, maar je twijfelt nog of weet niet goed wat je moet verwachten. Of je nu een verminderd gehoor hebt, of de gehoortest wilt doen als onderdeel van je jaarlijkse gezondheidscheck, het is een belangrijke stap voor je gezondheid op de lange termijn. Gelukkig is deze stap net zo eenvoudig als belangrijk. Een gehoortest die wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde audicien is prettig en geeft duidelijkheid. In één afspraak worden een aantal tests gedaan om de gezondheid en gehoor van beide oren te controleren. Het doel is om een goed en compleet beeld van je gehoor te krijgen. 

Stap 1: Kennismaking

Tijdens de kennismaking wil de audicien je graag leren kennen. Daar komen vragen bij kijken over hoe je zelf je gehoor ervaart. De audicien zal vragen naar eventuele zorgen over je gehoor die mogelijk van invloed zijn op je dagelijks leven. Ook je levensstijl komt aan bod, bijvoorbeeld of blootstelling aan lawaai onderdeel vormt van je werk of andere factoren die je gehoor kunnen beïnvloeden. Zo probeert de audicien een goed beeld te krijgen van de luistersituaties waar jij je regelmatig in bevindt.

Stap 2: Controle gehoorgang en trommelvlies
Misschien heb je bij de huisarts wel eens een otoscoop gezien, een hulpmiddel waarmee de arts je gehoorgang of trommelvlies kan bekijken. Dit zal de audicien ook doen om te controleren of er geen belemmeringen zijn om de gehoortest uit te kunnen voeren.

Stap 3: De geluidsdichte meetcabine in
De luistertest wordt uitgevoerd in een geluidsdichte cabine die andere geluiden buiten houdt. Je zult in de geluidsdichte cabine gaan zitten en een hoofdtelefoon op krijgen die aangesloten is op een audiometer. Dit is een computer die wordt gebruikt voor het beoordelen van je gehoor. Je krijgt vervolgens instructies om een knop te drukken wanneer je een toon hoort.

De audicien zit buiten de cabine om de tests uit te voeren. De cabine is voorzien van een raam zodat je de audicien kunt zien.

Stap 4: De piepjestest
Met het aanbieden van zuivere tonen (ook wel de piepjestest genoemd) controleert de audicien of je verschillende geluiden kunt horen. De hooftelefoon laat de geluiden naar één oor tegelijk gaan, dus elk oor wordt afzonderlijk getest. Deze test helpt bij het vinden van de zachtste geluiden die je kunt horen bij verschillende toonhoogtes of frequenties. Elke keer als je een geluid hoort, druk je op de knop zoals de audicien heeft gevraagd.

Stap 5: Testen op spraak
Spraakaudiometrie is een ander onderdeel van gehoortest. Hierbij wordt je vermogen om woorden te herkennen gemeten. Je wordt gevraagd om de woorden te herhalen die worden gesproken door de audicien of de persoon die u heeft meegenomen naar de gehoortest. Het doel is om te ontdekken hoe hard en hoe duidelijk er gesproken moet worden om de woorden te verstaan die worden uitgesproken.
 
Stap 6: Grafiek van de resultaten
De resultaten van de tests worden in kaart gebracht op een audiogram met daarbij het type, de mate van gehoorverlies en de verdeling over de toonsoorten. Het audiogram geeft de ‘hoordrempel’ weer. Dit is het zachtst hoorbare geluid wat nog gehoord kan worden. Bij iemand met een normaal gezond gehoor ligt de lijn voor het zachtst mogelijk hoorbare op de 0-lijn. De lijn die verschijnt na de test geeft weer op welke geluidssterkte er nog net geluid gehoord wordt. Het verschil tussen deze lijn en de 0-lijn wordt het gehoorverlies genoemd. De resultaten worden voor elk oor apart weergegeven. De frequentie wordt op de horizontale as weergegeven van laag naar hoog. De verticale as van het audiogram vertegenwoordigt de intensiteit van het geluid, gemeten in decibel. Een hogere decibelwaarde betekent in dit geval een groter gehoorverlies. Ten slotte wordt de Woord Herkennings Score (WRS) aangegeven op een vak aan de zijkant of onder de audiogramgrafiek.

 Audiogram

Stap 7: Uitleg en aanbevelingen
De audicien neemt de resultaten van het audiogram met je door, beantwoordt al je vragen en legt uit wat de resultaten voor jou betekenen. Elk gehoorverlies is net zo uniek als een vingerafdruk. Daarom bieden onze audiciens  persoonlijke hoorzorg. Op basis van de kennismaking en je testresultaten doet de audicien een aanbeveling die op maat is voor jouw unieke situatie. Daarbij geven ze uitleg over, en houden ze rekening met de vergoedingen uit je zorgverzekering.
Maak snel een eenvoudig een afspraak voor een gratis en vrijblijvende gehoortest.


Maak een afspraak