Vrouw die haar oorsmeer laat verwijderen
Uw oren schoonmaken

Oorsmeer verwijderen

Oorsmeer in uw oren kan uw gehoor enorm beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat u uw oren goed schoonmaakt om goed te kunnen horen. Tevens kan oorsmeer de resultaten van een gehoortest beïnvloeden. Op deze pagina leest u hoe u oorsmeer op een veilige en verantwoorde manier kunt verwijderen voor een hoortest. 

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer is een mix van talg, haartjes, keratine en huidschilfers. Aangezien het oorsmeer in de gehoorgang ophoopt en er bruin en kleverig uit kan zien, denken velen dat het een teken is van slechte hygiëne. Ware het niet dat oorsmeer een belangrijke functie heeft.

Oorsmeer draagt namelijk bij aan het schoonhouden van uw oor. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig aangezien het vaak gezien wordt als iets vies dat weggehaald moet worden. Maar uw oorsmeer vangt vuil, stof en andere zaken op voordat het uw trommelvlies kan bereiken en schade kan aanrichten. Oorsmeer beschermt uw oor daarnaast tegen vocht, uitdroging en beschermt u voor vreemde voorwerpen.

Heb ik last van een oorsmeerprop?

De oorzaak van uw gehoorverlies kan mogelijk veroorzaakt worden door een oorsmeerprop. Deze oorsmeerprop sluit uw gehoorgang door de grootte gedeeltelijk of volledig af waardoor er minder of geen geluid meer doorheen kan komen.

U kunt een oorsmeerprop herkennen aan de volgende klachten:

 • Oorpijn of pijn in uw nek;
 • Tinnitus of suizen in uw oor;
 • Gehoorverlies;
 • U hoort geluiden alsof u onder water bent;
 • Een gevoel dat uw gehoorgang vol zit.

Hoe ontstaat een oorsmeerprop?

Een oorsmeerprop kan ontstaan wanneer uw oor niet meer in staat is om het op een natuurlijke manier af te breken. Dit kan voorkomen wanneer u een hoortoestel draagt, veel oordoppen in hebt om muziek te luisteren, te vaak wattenstaafjes gebruikt of wanneer u bovengemiddeld veel oorsmeer aanmaakt.

Een oorsmeerprop verwijderen kunt u beter niet zelf doen. Om erachter te komen of u last hebt van een oorsmeerprop, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Hij of zij controleert dan uw gehoorgang.

Een oorsmeerprop verwijderen kan op meerdere manieren. Met lauwwarm water bijvoorbeeld. Maar de huisarts kan ook met een curette de prop verwijderen. U kunt uw huisarts een handje helpen door een aantal dagen voor uw afspraak olie in uw oor te druppelen waar het oorsmeer week van wordt. Daardoor kan de arts uw oorsmeerprop gemakkelijk verwijderen.

Vrouw die praat met headset op

Merkt u dat u minder hoort? Meld u aan voor een gehoortest!

Het kan zijn dat u minder bent gaan horen door oorsmeer, maar het kan ook voorkomen dat u écht minder bent gaan horen. Vul het formulier in voor een gratis gehoortest en kom erachter hoe het met uw gehoor gesteld is.

Stap 1 van 5

Hoe maakt u uw oren schoon?

Wilt u uw oren schoonmaken? Dan wilt u graag weten hoe u dit op een goede en veilige manier aan kunt pakken. Wilt u weten hoe u zelf oorsmeer kunt verwijderen? We hebben het hier op een rijtje gezet.

 1. Oren schoonmaken met olie, glycerine of zoutoplossing
 2. De meest voorkomende manier en het startpunt om uw oren schoon te maken is met de hulp van een paar druppels olie, glycerine of een zoutoplossing. Deze maken het oorsmeer in uw oren zacht, waardoor de natuurlijke werking van uw oren het oorsmeer naar buiten drukt.

 3. Een zachte straal onder de douche
 4. U kunt het oorsmeer in uw oren ook zacht proberen te maken met een zachte straal onder de douche. Op deze manier ondersteunt u ook weer de natuurlijke werking van uw oren.

 5. Oren laten schoonmaken bij de huisarts (wordt sterk aangeraden!)
 6. Wanneer u een afspraak maakt bij de huisarts kan het oorsmeer daar verwijderd worden. Dit kan bijvoorbeeld door uw oren te laten uitspuiten of doordat de huisarts met een curette uw oorsmeer verwijderd. Deze ingrepen zijn pijnloze en toegankelijke manieren om uw oorsmeer te laten verwijderen.

  Als u de huisarts gaat bezoeken, dan is het aan te raden om als nog een aantal druppels olie te gebruiken. Hierdoor is het voor de huisarts makkelijker om het oorsmeer te verwijderen.Wat moet u vooral niet doen?

Er zijn nog andere manieren om oorsmeer uit uw oren te verwijderen die u vooral niet moet gebruiken. Hier leggen we in het kort uit welke manieren dit zijn en waarom het gebruik hiervan zorgwekkend is:

 • Uw oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje
 • Een vaak voorkomende manier waarop mensen hun oren schoonmaken is door gebruik te maken van een wattenstafje. Wattenstaafjes zien er misschien zacht uit, maar ze zijn gemaakt kunstmatige vezels die de gevoelige huid in de gehoorgang kunnen beschadigen of ontsteken. Hierdoor is de gehoorgang vatbaar voor infecties en deze willen we natuurlijk liever niet!

  Ook loopt u het risico om uw trommelvlies te beschadigen als u met het wattenstaafje in uw gehoorgang gaat. Dit risico loopt u al snel!

 • Uw oor reinigen met een oorkaars
 • U kunt ook oorsmeer verwijderen met een kaars. Dit is een holistische manier en wordt door artsen niet aangeraden. U gaat hierbij op uw zij liggen en krijgt een brandende kaars in uw oor. Door de warmte en druk wordt het oorsmeer zacht en wordt het als het ware uit het oor ‘gezogen’. Aangezien de hitte veel schade kan veroorzaken raden wij deze manier af.

Als u denkt dat uw gehoorgang verstopt zit of dat u overmatig oorsmeer heeft, kunt u het best uw huisarts raadplegen om de gehoorgang te laten reinigen.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van oorsmeer

6 vaak voorkomende tekenen van gehoorverlies

Veranderingen in uw gehoor kunnen een teken zijn van ophoping van oorsmeer, maar kunnen ook een teken zijn van gehoorverlies. Bestudeer de 6 vaak voorkomende tekenen van gehoorverlies om te zien waar u op moet letten:

Afbeelding van mensen in gesprek
Moeite met het volgen van gesprekken
U hebt moeite met het volgen van groepsgesprekken (of als er achtergrondgeluid is)
Afbeelding van man die naar zijn telefoon kijkt
Telefoongesprekken zijn onduidelijk
U hebt moeite met het volgen van telefoongesprekken, zowel op rustige als rumoerige plaatsen
Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
U hebt het gevoel dat anderen mompelen
U vraagt anderen vaak om zichzelf te herhalen. Geluiden lijken onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen
Afbeelding van de zijkant van het gezicht van een vrouw
Problemen met het lokaliseren van geluiden
U hebt moeite om te bepalen waar geluiden vandaan komen
Afbeelding van vrouw die handen dicht bij haar hoofd houdt
Tekenen van tinnitus
U hebt last van piepende of zoemende geluiden in uw oren (tinnitus genoemd)
Afbeelding van koppel dat elkaar vasthoudt
De tv te hard zetten
Uw vrienden en familie zeggen dat u de televisie te hard zet