Blog

De toekomst van hoorzorg

11-4-2018 00:00:00 • 2 minuten lezen

BLOG

Toen ik in 2005 bij Van Boxtel begon, zag de hoormarkt er over de hele linie anders uit. Het speelveld was anders en de techniek achter hoortoestellen was veel minder geavanceerd. Onze markt verandert snel en continu. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en deze te implementeren op een manier die bij ons past. Zo willen we goede hoorzorg toegankelijk maken voor iedereen, en kwaliteit blijven leveren voor een betaalbare prijs. Ongeacht de toekomst van onze markt, is dit iets waar we bij Van Boxtel hoorwinkels altijd naar zullen streven.

Een hoorapparaat is te vergelijken met een minicomputer. Deze computer bevat een chip die het mogelijk maakt om geluid zo goed mogelijk aan te passen aan een verminderd gehoor. In eerste plaats moet een hoortoestel geluid opvangen, versterken en doorgeven, maar doordat deze chip steeds beter en slimmer wordt, kunnen hoortoestellen steeds meer. Zo zijn hoortoestellen tegenwoordig beter in te stellen naar individuele behoeftes en situaties, en is het mogelijk om deze te verbinden met externe apparaten als mobiele telefoons en televisie.

Stel je voor: iemand met een hoortoestel zit in een stadion met 50.000 man. Vroeger werd het geluid dat al die mensen samen produceerden, versterkt door het hoortoestel. Dit terwijl een goed functionerend oor, geluid filtert waardoor je degene naast je goed blijft verstaan. De nieuwe generatie hoortoestellen zijn steeds beter te vergelijken met een paar goede oren. Slimme hoortoestellen filteren geluid en kunnen worden ingesteld op verschillende programma’s. Bijvoorbeeld een ‘muziekprogramma’ als je naar muziek aan het luisteren bent. Dit was vroeger ondenkbaar.

Een andere belangrijke ontwikkeling die we zien, vindt plaats op het gebied van connectiviteit. Hoortoestellen kunnen steeds makkelijker worden verbonden met andere apparaten. Denk hierbij aan de eerdergenoemde mobiele telefoons waardoor je telefoongesprekken beter kunt horen, de televisie of het navigatiesysteem van je auto.

Al deze veranderingen stellen mensen in staat om een hoortoestel naar de persoonlijke behoeftes in te stellen. Veranderingen die we bij Van Boxtel hoorwinkels met open armen verwelkomen. We merken dat klanten steeds vaker op zoek zijn naar maatwerk en de oplossing die het beste aansluit bij zijn of haar behoeftes. Alle bovengenoemde innovaties dragen hieraan bij.

Kijkend naar de toekomst verwacht ik dat die connectiviteit en individuele behoeftes nog grotere rollen gaan spelen. Zo zal op den duur het aanpassen van hoortoestellen via de telefoon de standaard worden. Hierdoor kunnen audiciens klanten op afstand helpen bij het instellen van een hoortoestel. Ook zal een hoortoestel steeds meer de oorspronkelijke situatie van een goedwerkend oor benaderen, met nog duidelijker en realistischer geluid.

De laatste jaren zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van hoorzorg en er zullen in de toekomst nog vele volgen die de kwaliteit extra verhogen. Bij Van Boxtel hoorwinkels blijven we altijd actief betrokken bij deze ontwikkelingen, en implementeren we deze op een manier die bij ons past. Zo willen we ervoor zorgen dat we onze klanten altijd kunnen blijven helpen bij het vinden van de juiste hooroplossing.