Blog

Een terugblik met ‘onze’ Kaspert

20-4-2020 00:00:00 • 4 minuten lezen

In 2020 bestaan wij 65 jaar, een mooi moment om terug te blikken op Van Boxtel hoorwinkels en het audiciensvak. Wij doen dit met Kaspert: audicien bij Van Boxtel hoorwinkels en dit jaar 44 jaar in dienst! Samen kijken we terug op het audiciensvak en op zijn tijd en toekomst bij Van Boxtel hoorwinkels.

Hoi Kaspert, leuk je te ontmoeten. Wil je je even kort voorstellen aan onze lezers?
Mijn naam is Kaspert en ik werk al 43 jaar bij Van Boxtel hoorwinkels. Het audiciensvak is een heel mooi vak. Ik voer het al die jaren, tot op de dag van vandaag, met veel plezier uit.

1. In oktober 2020 ben je 44 jaar in dienst! Wat sprak jou in 1976 aan dat je bij Van Boxtel hoorwinkels hebt gesolliciteerd?
Ik werkte in eerste instantie voor een bedrijf dat werd overgenomen door Van Boxtel hoorwinkels. In 2010 werd Van Boxtel hoorwinkels overgenomen door Demant, een Deens bedrijf waar we nu nog steeds onderdeel van zijn. Tijdens die overname kreeg ik de keuze om bij dat andere bedrijf te blijven, of om mee te gaan met Van Boxtel hoorwinkels.

Wat is de reden dat je bij die overname voor Van Boxtel hoorwinkels hebt gekozen?
Omdat ik liever in een speciaalzaak werk. Er is toch een groot verschil merkbaar; de ruimtes waarin je werkt, de winkels waar je in werkt, de apparatuur waar je mee werkt… De hele entourage binnen een speciaalzaak is volgens de nieuwste ontwikkelingen. Ik wil echt kwaliteit kunnen leveren, dat kan bij Van Boxtel hoorwinkels.

2. Is jouw werk als audicien wat je ervan verwacht had toen je in 1976 begon?
De verwachting toen was anders, de manier van werken was ook heel anders. Toen werkte je voornamelijk op receptuur, dus je kreeg een recept van de KNO-arts en dat recept voerde je uit. Ik zeg altijd ‘’ik ben begonnen met een witte jas en een schroevendraaier’’. Ik werkte toen in een ruimte achteraf, met een gordijntje ervoor. Ik ben ooit begonnen als opticien, ik zag de ontwikkeling in hoortoestellen en dat vond ik erg interessant. Het meten, de opleidingen die je kreeg, het was een beroep dat sterk in ontwikkeling was. In die ontwikkeling ben ik meegegaan. Mijn creativiteit kon ik ook kwijt in het vak, dat vond ik leuk. Dan blijf je er ook in doorgaan. Het is natuurlijk fantastisch om mensen te helpen aan een beter gehoor, maar ook de ontwikkeling van het beroep. Die ontwikkelingen zijn ook goed voor jezelf, het houd je scherp.

3. Je vertelt net dat de ontwikkeling in het vak erg interessant is. Wil je wat meer vertellen over deze ontwikkelingen?
De techniek en de bijbehorende randapparatuur verandert constant, die ontwikkeling staat nooit stil. Niet alleen worden de hoortoestellen steeds geavanceerder, maar er komen steeds meer hulpmiddelen bij. Zo zijn er hulpmiddelen die zorgen voor een directe en draadloze verbinding met hoortoestellen. Tegenwoordig is het mogelijk om te bellen en om muziek te luisteren via je hoortoestellen, daarnaast kan je de hoortoestellen bedienen via je telefoon. Ook het streamen van geluid van de televisie naar de hoortoestellen is een grote verbetering. Dat dit tegenwoordig draadloos kan is geweldig, daardoor lopen er geen draden meer door de woning wat veiliger is voor onze klanten.

Maar ook de toestellen zelf, die worden steeds beter. Het verstaan van spraak onder lastige (rumoerige) omstandigheden wordt in de toekomst nog beter. Ik kijk dan ook uit naar toekomstige hoortoestellen, zeker sinds ik zelf een hoortoestel draag.

4. Je werkt al 43 jaar als audicien, in die 43 jaar heb je vast meerdere functies vervuld?
Zeker, ik ben een aantal jaar regiomanager geweest binnen Van Boxtel hoorwinkels. Dus eigenlijk vanaf het begin heb ik alles binnen het bedrijf doorlopen. Nu, een aantal jaar voor mijn pensioen, weer terug op mijn oude plek als audicien.

Is dat een bewuste keuze geweest, om weer terug te gaan naar de rol van audicien?
Deels, in 2013 waren we met drie regiomanagers. De structuur binnen Van Boxtel hoorwinkels is toen veranderd. Ik kon opnieuw op ‘mijn’ baan solliciteren, ik heb toen aangegeven dat ik dat niet per se meer ambieerde. Eerst ben ik nog ambulant audicien geweest, mede ook omdat er gekeken moest worden hoe en waar ik ingezet ging worden.

5. Wat wil je nog bereiken binnen Van Boxtel hoorwinkels?
Ik ben nu 62 jaar, ik wil in de laatste jaren tot mijn pensioen de klant goed blijven helpen. Andere ambities binnen het bedrijf heb ik eigenlijk niet meer. Ik heb van alles gedaan en bereikt binnen Van Boxtel hoorwinkels. Als ik kijk waar ik nu sta, dan vind ik dat ik het stokje door mag geven aan de nieuwe generatie audiciens. Die moet je ook de ruimte gunnen om te groeien, het is een keer goed geweest. Het mooiste nu, vind ik, is om mijn energie in de klantcontacten te stoppen.

6. Wat maakt dat je na 43 jaar nog steeds enthousiast wordt van het vak audicien?
De variatie binnen die 43 jaar, ik heb veel verschillende dingen mogen doen. Wanneer ik op het moment kwam dat ik meer wilde, was er altijd weer een nieuwe uitdaging. Dat is ook nu weer het geval, want ik werkte een hele periode in Brabant. Ik merkte dat het reizen voor mij, 1,5 uur heen én terug, belastend werd. Dit heb ik aangegeven en daar is ook gehoor aan gegeven. Ik zit nu een stuk dichter bij huis, in een winkel waar een uitdaging ligt. Het prikkelt mij om daar dan in te stappen, ondanks mijn leeftijd houd ik nog steeds van een goede uitdaging.

7. Wat is naar jouw idee de grootste verandering binnen het vak audicien geweest?
Ik denk de regels van de zorgverzekeraars. Die hebben er, samen met StAr (Stichting Audicienregister), voor gezorgd dat het vak een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat was even wennen, maar het opleidingsniveau is daardoor verbeterd, eigenlijk is het hele vak daardoor naar een hoger niveau getild.

8. Wat motiveert jou om meer mensen beter te laten horen?
Elke keer wanneer je het traject met een klant doorloopt en je ziet dat het tot een goed resultaat leidt. Dat mensen zeggen hoe fijn ze het vinden om met een hoortoestel weer beter te kunnen horen. Ik heb een mooi voorbeeld van een klant die voor haar eindcontrole kwam. Die mevrouw zei ‘’ik vind het fantastisch, ik kan gewoon weer goed functioneren.’’ Daar doe je het voor.

9. Wat heb je bij Van Boxtel hoorwinkels geleerd dat je nu nog steeds toepast in je werk?
We werken bij Van Boxtel hoorwinkels via ATRT (All The Right Things). Daar zitten wel een aantal elementen in die ik eruit heb gehaald en die ik eigen heb gemaakt. Qua het vak zelf, daar zit ik al zo lang in, ik heb er altijd voor gezorgd dat ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bleef.

10. Waarom raad jij het iemand aan om te solliciteren bij Van Boxtel hoorwinkels?
Audicien zijn is een prachtig beroep! Er zit een stukje verkoop in, klantcontact, techniek en technologie… Het is zo veelzijdig. Daarbij is Van Boxtel hoorwinkels een degelijk en goed bedrijf. Ik werk er al zo lang, dan heb je alles meegemaakt. Van promoties tot conflicten, want ook die kom je weleens tegen. Van Boxtel hoorwinkels is altijd haar beloftes nagekomen, er is altijd naar mijn wensen en ambities geluisterd. Daarnaast is er ruimte voor professionele én persoonlijke ontwikkeling. Tot slot zijn de materialen waar je mee werkt en de winkels volgens de nieuwste ontwikkelingen.

Enthousiast geworden over werken bij Van Boxtel hoorwinkels? Wij hebben verschillende vacatures open staan.