Blog

Hoorzorg bestaat grotendeels uit aandacht

6-7-2018 00:00:00 • 3 minuten lezen

Als klanten voor het eerst bij mij de winkel inlopen, komen ze meestal wat onwennig binnen. Heel logisch, want een hoortoestel nemen is voor veel mensen een hele stap. Voor mij als audicien is het daarom belangrijk om meteen het ijs te breken en de klant te laten zien dat ik er ben om hem of haar te helpen. Goede hoorzorg draait voor mij niet alleen om het adviseren van het juiste hoorapparaat, maar om het geven van persoonlijke aandacht en het bieden van een luisterend oor. Hier krijg ik bij Van Boxtel hoorwinkels veel ruimte voor. Uiteindelijk geeft niks een fijner gevoel dan een klant die tevreden en gerustgesteld de winkel uitloopt en door mij meer uit het leven kan halen!

Door een relatie en vertrouwensband op te bouwen met de klant probeer ik dat in onwennige eerste gevoel weg te nemen. Die vertrouwensband is niet alleen belangrijk om de klant een prettig gevoel te geven, maar ook om alle informatie te verkrijgen die je nodig hebt voor een passend advies. Ik maak daarom altijd direct contact met iemand die binnen komt lopen en probeer een ongedwongen sfeer te creëren tijdens het gesprek. Als iemand zich meteen welkom voelt maakt dat een wereld van verschil. Eerst mezelf voorstellen, een kop koffie, een grap en een lach, dan pas onderzoeken waar het probleem zit. Hierbij luister ik vooral naar de klant en besteed ik aandacht aan hoe diegene het probleem ervaart.

In de 14 jaar dat ik bij Van Boxtel hoorwinkels werk, heb ik gemerkt dat iedere klant anders is. De één stort direct zijn hart uit, bij de ander moet je alles uit de kast halen om het vertrouwen te winnen. Sommige klanten zijn negatief en sceptisch. Het mooiste is als je juist die klanten uiteindelijk tevreden de deur uit ziet gaan. De gesprekken die ik voer kunnen alle kanten opgaan en erg persoonlijk worden. Het is dus de kunst om een luisterend oor te bieden en toch dichtbij het onderwerp ‘het gehoor’ te blijven door het gesprek te sturen waar nodig.

Ik neem dan ook altijd ruim de tijd voor zo’n eerste gesprek. Voor mij is het belangrijkst dat de klant en ik tevreden zijn aan het eind van het gesprek, ongeacht de duur en uitkomst. Na een eerste afspraak zijn er nog een aantal contactmomenten, van korte telefonische check-ups tot een controleafspraak in de winkel om te kijken of alles naar wens functioneert.

In de veertien jaar als audicien bij Van Boxtel hoorwinkels heb ik een grote vaste klantenkring opgebouwd. Ik merk dat de aandacht en rust die ik probeer te geven, gewaardeerd wordt en dat een vertrouwd gezicht erg op prijs wordt gesteld. Regelmatig vragen mensen speciaal naar je of krijg je een bos bloemen na afloop als bedankje. Dat is de mooiste vorm van waardering die je kan krijgen. Niet zo zeer het fysieke cadeau, maar de gedachte die erachter zit en het gebaar. En het mooiste is, dat ik de betrokkenheid die ik mijn klanten geef ook terugkrijg. Laatst zat ik bijvoorbeeld privé in een heftige situatie, toen kreeg ik van een klant een zelfgemaakt item om me een hart onder de riem te steken. Een heel bijzonder gebaar. Die betrokkenheid en het kunnen helpen van een ander maken het heel dankbaar werk waarvan ik hoop het nog lang te mogen doen.