Blog

Het belang van sociale netwerken en de rol van hoortoestellen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

11-10-2021 00:00:00 • 3 minuten lezen

Mensen zijn van nature sociale wezens. Van oudsher verbinden mensen zich met elkaar om een groep of gemeenschap te vormen. We zien dit nog steeds terug in ons alledaagse leven, want we sluiten moeiteloos nieuwe vriendschappen met anderen. Zo ontstaan sociale netwerken.

Op een jonge leeftijd zijn we al actief bezig met het vergroten van ons sociale netwerk, want op de basisschool of bij de jeugd van de plaatselijke sportvereniging worden al vriendengroepen gevormd. Deze groepen brengen belangrijke voordelen met zich mee. Het gevoel om ergens bij te horen kan namelijk helpen om stress te verminderen, een gevoel van betekenis te krijgen en een doel voor ogen te hebben1.

Helaas is het zo dat naarmate mensen ouder worden, veel mensen het te druk hebben om al hun sociale contacten te onderhouden. Of ze besluiten te verhuizen naar een nieuwe omgeving waar ze als volwassene nieuwe relaties moeten opbouwen. Het moderne, individualistische leven zorgt ervoor dat sommige mensen hun behoeften om ergens bij te horen bagatelliseren. “Dat is niet nodig” of “dat valt wel mee” wordt er dan gezegd. Maar een sociaal netwerk biedt enorm veel voordelen, zoals:

Steun krijgen van anderen

Anderen steunen en jezelf gesteund voelen geeft een positief gevoel. Het hebben van een sterk sociaal netwerk helpt mensen om zich veilig en hoopvol te voelen in minder goede tijden.

Het gevoel van verbondenheid hebben
Zoals in de blog “Maak weer verbinding met de wereld” is beschreven hebben mensen een diepgeworteld verlangen om zich verbonden te voelen met anderen. Door contact te maken met anderen die dezelfde waarden, normen en interesses hebben, voelen we ons begrepen en krijgen we meer zelfvertrouwen.

Ervaringen kunnen delen met anderen
Door ervaringen te delen met anderen voelen we ons betrokken en gesterkt. We voelen ons waardevol wanneer we iets kunnen delen met anderen en we iets kunnen bijdragen aan onze samenleving.

Van anderen kunnen leren
Sociale netwerken zorgen ervoor dat we kunnen leren van anderen. Dat helpt bij onze zelfontwikkeling en zorgt voor positieve versterking. Het helpt ons leren en groeien.

Jezelf geaccepteerd voelen
Acceptatie gaat over het waarderen en respecteren van anderen zoals ze zijn, zelfs als ze niet helemaal met jou op één lijn zitten. Dit betekent dat gemeenschappen gedijen wanneer ze de leden van de gemeenschap kunnen accepteren zoals ze zijn2, zonder een oordeel.

Gehoorverlies in sociale netwerken
Nu we de voordelen van een sociaal netwerk hebben omschreven, is het ook handig om te weten hoe gehoorverlies en hoortoestellen in dit plaatje passen. Het is helaas een gegeven dat mensen met onbehandeld gehoorverlies vaak buiten de boot vallen in lokale gemeenschappen, zoals een groep. Simpelweg omdat ze niet het vermogen hebben om de gesprekken te volgen die ze wel graag zouden willen volgen. Hierdoor is de kans groot dat zij sommige van de bovenstaande voordelen missen.

Het kan ook voorkomen dat de leden van een groep of gemeenschap niet eens merken dat iemand gehoorverlies heeft en zien de persoon met gehoorverlies dan als stil en introvert. Hierdoor worden sommige mensen met onbehandeld gehoorverlies ontmoedigd en trekken zich dan terug van bepaalde situaties om een gevoel van stress en schaamte te voorkomen.

Hoortoestellen kunnen dit gevoel van stress en schaamte uit de wereld helpen, want goed kunnen horen helpt mensen om contact te maken met anderen. Hierdoor worden de meeste mensen automatisch minder terughoudend en willen zij weer deelnemen aan allerlei gesprekken en activiteiten. Als je weer mee kan doen met de gemeenschap waartoe je behoort, dan krijg je automatisch weer toegang tot alle voordelen van een gemeenschap. Kortom, een hoortoestel helpt je bij het behoren tot een gemeenschap en dat brengt enorm veel belangrijke voordelen met zich mee.

Bent jij nou benieuwd of je gehoorverlies hebt, of ervaar je symptomen van gehoorverlies? Maak dan nu een afspraak bij een audicien en probeer gratis hoortoestellen uit tijdens een vrijblijvende proefperiode.


Klik hier en maak een direct afspraak


1Kotifani, A. (2020, June 2). Casual Friendships, Coworkers, and Even Your Outer Circle Influence Your Health. Blue Zones. https://www.bluezones.com/2020/04/casual-friendships-coworkers-and-even-your-outer-circle-influence-your-health/
2The importance of community: 7 key benefits. (2020, November 27). Retrieved from https://www.happiness.com/magazine/relationships/the-importance-of-community/