Blog

Hoortoestellen en mondkapjes

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

18-12-2020 00:00:00 • 4 minuten lezen

Het dragen van hoortoestellen in combinatie met mondkapjes is voor sommige mensen geen prettige combinatie. Wanneer je even snel je mondkapje af wil zetten kan je zomaar je hoortoestellen verliezen. Het elastiek van het mondkapje blijft achter je hoortoestel zitten en voor je het weet ben je je hoortoestel kwijt.  

Gevonden hoortoestel 

Vind je een hoortoestel? Je eerste gedachte is waarschijnlijk om het hoortoestel af te geven bij een winkel in de buurt. Bijvoorbeeld bij de servicebalie van een supermarkt, wanneer je een hoortoestel op hun parkeerplaats vindt. Helaas kunnen zij niets met een hoortoestel, alleen hopen dat de rechtmatige eigenaar zich bij hen meldt.  

Wanneer je een hoortoestel vindt kan je deze het beste afgeven bij een hoorwinkel/audicien. Aan de hand van het serienummer kan namelijk achterhaald worden van wie het hoortoestel is. Ook wanneer het hoortoestel niet in de betreffende hoorwinkel is aangeschaft. Via de leverancier zoeken we uit wie de rechtmatige eigenaar van het toestel is, en in welke winkel het hoortoestel is gekocht. 

Voorkomen is beter dan kwijtraken
Er zijn verschillende manieren om het risico op verlies van je hoortoestellen te verkleinen:

  • Gebruik een hulpstuk waardoor de elastieken niet achter je oor, maar achter je hoofd zitten. Je kan zelf iets maken, bijvoorbeeld door een lapje stof te haken/breien en er 2 knopen op zetten. De elastieken van het mondkapje haak je dan achter de knopen. Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld Earsavers te verkrijgen bij verschillende webshops. Voor onze klanten hebben wij deze gratis beschikbaar in onze winkel, zolang de voorraad strekt.
  • Wanneer je zelf een mondkapje maakt, gebruik dan een touwtje of een veter i.p.v. elastiek. Je kan het mondkapje dan achter je hoofd knopen.
  • Zet heel bewust je mondkapje op- en af. Op die manier word je niet snel verrast door een hoortoestel dat wegschiet. Dit doe je door je wijsvinger onder het elastiekje van het mondkapje te haken en deze omhoog te bewegen. Pak nu het elastiek tussen wijsvinger en duim. Nu zit het elastiekje niet meer achter je hoortoestel, waardoor je deze veiliger achter je oor weghaalt. Zie ook onderstaande video. 

VIDEO: Mondkapje afzetten 

Ook onze audiciens en winkelmedewerkers herkennen het probleem, omdat een deel van hen zelf hoortoestellen draagt. Lisanne is daar één van. Zij ervaarde veel onzekerheid over het verliezen van haar hoortoestellen wanneer zij haar mondkapje afzet. Gelukkig heeft zij een manier gevonden om er weer zelfverzekerd op uit te gaan, inclusief mondkapje.