Blog

Hoortoestellen houden je hersenen fit

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

10-4-2019 00:00:00 • 4 minuten lezen

Probeer jij terwijl je ouder wordt je geest scherp te houden met kruiswoordpuzzels, hersenkrakers en geheugentrainers? Volgens deskundigen is het jaarlijks controleren van het gehoor een betere aanpak. Voor mensen met gehoorverlies kan een hooroplossing het risico op cognitieve achteruitgang - wat geassocieerd wordt met gehoorverlies - verminderen. 

Gehoorverlies en dementie

Onbehandeld gehoorverlies wordt al lang gecombineerd met cognitieve achteruitgang, maar een recent onderzoek heeft uitgewezen dat gehoorverlies op vrij jonge leeftijd de grootste beïnvloedbare risicofactor is voor de ontwikkeling van dementie op latere leeftijd. Onbehandeld gehoorverlies verhoogt het risico op dementie met maar liefst 9%.

De redenen hiervoor zijn eenvoudig. Wanneer je niets aan het gehoorverlies doet, wordt het voeren van gesprekken moeilijker en kun je jezelf terugtrekken uit sociale contacten, die juist zo belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Het kan frustrerend worden om op feesten en familie-avonden alle gesprekken bij te houden, waardoor je uitnodigen afslaat. Achtergrondgeluiden in restaurants maken het onmogelijk om met vrienden uit te gaan. Na een tijdje kan de uitdaging om iedere dag met zo veel verschillende geluiden om te gaan, zijn tol eisen. Je kunt hierdoor eerder in een depressie raken en stapt af van vrijetijds- en werkactiviteiten die je vroeger leuk vond. Het sociale isolement en de eenzaamheid verhogen je risico op dementie en de ziekte van Alzheimer.

Hoortoestellen verminderen het risico op cognitieve achteruitgang
Het regelmatige gebruik van hoortoestellen kan helpen om de effecten van veroudering in je hersenen te verminderen. Een studie met een aantal oudere volwassenen liet zien dat de gehoorapparaten de versnelde cognitieve achteruitgang in latere jaren kunnen voorkomen. De onderzoekers vonden zelfs geen verschil in de snelheid van cognitieve achteruitgang tussen mensen zonder gehoorverlies en mensen met gehoorverlies die gehoorapparaten gebruikten. Daarentegen was deze achteruitgang wel aanzienlijk versneld voor mensen die gehoorverlies hadden en geen gehoorapparaten gebruikten.

Wake-up call
Hoor jij bij de 80% van de volwassenen die baat kan hebben bij gehoorapparaten? Dan biedt de link tussen onbehandeld gehoorverlies en cognitieve achteruitgang een goede motivatie om actie te ondernemen. Gehoorapparaten kunnen het vermogen om te communiceren herstellen, zodat je sociaal actief kunt blijven. Wanneer je iedere dag actief de gehoorapparaten gebruikt, heb je meer kans om contact te maken met anderen, en dit is een van de belangrijkste manieren om de hersenen te stimuleren.

Geef het brein wat het nodig heeft om te horen
Door gehoorverlies moeten de hersenen harder werken. Wanneer het gehoor wordt aangetast, is het geluidssignaal dat de hersenen gewend zijn om te verwerken anders. Het kost zo meer moeite om de lege plekken in te vullen. Dit is waarom gehoorverlies zo vermoeiend kan zijn en veel energie vraagt.

Een gehoortest
Goed horen speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van leven. Als je vermoedt dat je gehoorverlies hebt of als je gehoorproblemen ondervindt, wacht dan niet te lang. Een gehoortest is eenvoudig en volledig pijnloos. Als de audicien een gehoorverlies opmerkt, kan er geholpen worden om een hooroplossing te kiezen die het beste werkt voor jouw gehoorverlies en levensstijl. Lees meer over wat je kunt verwachten als je een gehoortest plant in onze blog 'wat je kunt verwachten bij een gehoortest bij Van Boxtel'.

Algemene tips
De gezondheid van je gehoor staat centraal in de veroudering van je gezondheid. Wanneer je zorgt dat je je lichamelijk fit, intellectueel uitgedaagd en sociaal betrokken houdt, kan dit ook bijdragen aan je algehele welzijn.

In beweging komen
Fysiek actief blijven kan de bloeddruk verlagen, het cholesterolgehalte verbeteren, stress verminderen en de bloedvaten gezond houden - allemaal factoren die in verband staan met de gezondheid van de hersenen.

Onderneem iets nieuws 
Meld je aan voor een groeples bij de sportschool, leer een nieuwe vaardigheid of begin met een nieuwe hobby. Studies tonen aan dat mensen die bezig blijven met activiteiten die ze leuk vinden, minder geheugenverlies ervaren als ze ouder worden.

Houd het hoofd koel
Mensen die veel stress ervaren, hebben twee keer meer kans om sneller cognitief achteruit te gaan. Zoek naar manieren om de dagelijkse stressfactoren in je leven te verminderen. Ga mediteren, slaap voldoende, en onderschat nooit het nut van lachen.

Maak een afspraak


1 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31363-6/fulltext
 --> Livingston, et al (2017). Dementia presentation, intervention, and care. The Lancet, 17:31363-6.