Blog

Maak weer verbinding met de wereld met behulp van hoortoestellen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

3-9-2021 00:00:00 • 4 minuten lezen

De verbinding met anderen is een van de belangrijkste basisbehoeften van mensen. Dit is al terug te zien vanaf de geboorte, want vanaf kleins af aan zijn mensen al verbonden aan hun moeder. Het gehuil van een baby geeft onbewust een signaal af bij de moeder om voor het kind te zorgen en zich er aan te hechten. Dit komt met name door het verbindingshormoon, oxytocine. Hetzelfde hormoon komt vrij bij fysiek contact tussen mensen, denk bijvoorbeeld aan knuffelen en elkaars handen vasthouden. Als laatste voorbeeld hebben wij mensen, een behoorlijke drang om deel uit te maken van een groep of gemeenschap. 

De bovengenoemde voorbeelden laten zien dat de verbinding met anderen erg belangrijk is in ons leven. Het is een soort instinctieve drang waar we onbewust behoefte aan hebben. Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat een gevoel van verbondenheid een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van de mens. 

5 onderzoeken die de kracht van verbinding aantonen
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een gevoel van verbondenheid een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van de mens. Zo kan een gevoel van verbondenheid een bijdrage leveren aan:

1. Een gezond BMI
Een Koreaans project over sociaal leven, gezondheid en ouder worden, heeft met een onderzoek aangetoond dat de mate waarin wij communiceren extreem belangrijk is voor het onderhouden van een gezond BMI. Meer interactie met anderen zorgt dus voor een beter BMI.

2. Een daling van de bloedsuikerspiegel
Een ander onderzoek gaf aan dat personen met diabetes type 2 significante dalingen in hun HbA1c-spiegels (een maatstaf voor het bloedsuikerspiegel) ervaarden wanneer ze deelnamen aan groepsgesprekken met gelijkgestemden. Dit in tegenstelling tot het ontvangen van ‘gewone’ zorg, zoals educatieve hulpmiddelen en ondersteuning van voedingsdeskundigen.

3. Een daling van cardiovasculaire mortaliteit
Ander onderzoek van de Brigham Young University meldde dat sociale contacten met familie, vrienden, collega's of buren de overlevingskans met 50% verbetert.

4. Een afname van symptomen van depressiviteit
Ook heeft een studie aangetoond dat het onderdeel zijn van een groep of organisatie iemands risico op depressie kan verlagen. Het deel uitmaken van één enkele groep verlaagde het risico op terugvallen in een depressie met 24%. Als men onderdeel is van 3 groepen verlaagde het risico met maar liefst 63%.

5. Een verbetering van mentale gesteldheid
Tot slot heeft een andere studie aangetoond dat verbonden samenlevingen beter scoren op maatstaven van geestelijke gezondheid. Mensen die voelen dat ze sociale steun in de buurt hebben, het gevoel hebben dat ze minder hulp nodig hebben met hun gezondheid1.

Hoe past gehoorverlies in dit plaatje?
Nu duidelijk is hoe menselijke verbinding gerelateerd is aan gezondheid, rest ons de vraag: hoe past gehoorverlies tussen in dit plaatje? Omdat we contact maken met anderen door middel van geluid en spraak, is uw gehoor erg belangrijk als het gaat over het maken van connecties met anderen. Uw gehoor draagt namelijk bij aan een zelfverzekerd gevoel in verschillende sociale situaties, bijvoorbeeld wanneer u contact maakt met de mensen om u heen.

Hoewel onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot een groter sociaal isolement2, omdat men niet in staat is om alles te horen in sociale situaties, zijn hoortoestellen effectief in het verbeteren van uw vermogen om te horen en om u in staat te stellen uw dagelijkse sociale situaties opnieuw te ervaren3.

In het begin kan het verleidelijk zijn om uw gehoorverlies van u af te schudden en te negeren. Sommige mensen hebben misschien het gevoel dat ze zichzelf in de meeste situaties kunnen redden, maar na verloop van tijd kosten deze alledaagse gesprekken meer inspanning. Het kan vervolgens voorkomen dat men zich dan terugtrekt uit sociale situaties, waardoor de verbinding met anderen minder wordt. De oplossing hiervoor is heel simpel, u moet proactief zijn en de behandeling zoeken die u verdient. Uw inzet zal uiteindelijk worden beloond met de eerder genoemde voordelen.

Sterker nog, wachten met het behandelen van gehoorverlies kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Het wordt vaak geassocieerd met sociaal isolement, verhoogde mate van depressie en angst, en verminderde controle en zelfeffectiviteit in uw leven4. Met dit laatste wordt bedoeld dat u minder in staat bent om de regie over uw eigen leven te behouden.

Gelukkig wordt het dragen van hoortoestellen geassocieerd met een betere kwaliteit van leven door het vermogen om weer deel te nemen aan groepsactiviteiten en sociale interacties5. Het dragen van hoortoestellen opent uw wereld weer, zodat u uw naasten en vrienden weer kunt horen – en u weer vol vertrouwen kunt deelnemen aan sociale activiteiten.

Blijf in contact staan door moderne technologie
Een andere manier om in contact te blijven met uw vrienden en naasten is door middel van computers, smartphones, en andere moderne apparaten. Moderne hoortoestellen hebben zelfs BluetoothTM technologie, waardoor je je hoortoestellen direct kan verbinden met uw apparaten. Als u eenmaal verbonden bent, dan kunt u telefoongesprekken, muziek, video’s en tv-programma’s direct streamen naar uw hoortoestellen. Het zorgt er niet alleen voor dat u uw favoriete muziek en televisieprogramma’s goed kan verstaan, maar het zorgt er ook voor dat u verbonden blijft met uw vrienden en familie. Zelfs wanneer u op een afstand verbonden blijft. Lees op deze pagina meer over de connectiviteit en bluetooth van hoortoestellen.

Maak opnieuw verbinding met de wereld door hoortoestellen
Heeft u het idee dat u zich afsluit van uw favoriete bezigheden en sociale situaties? Of wilt u weten of u mogelijk gehoorverlies heeft? Wellicht is het dan een idee om een gratis gehoortest te boeken, dat kan eenvoudig via de knop hieronder.

Gratis gehoortest boeken


Martino, J., Pegg, J., & Frates, E. P. (2015). The Connection Prescription: Using the Power of Social Interactions and the Deep Desire for Connectedness to Empower Health and Wellness. American journal of lifestyle medicine, 11(6), 466–475. https://doi.org/10.1177/1559827615608788
2 Shukla, A., Harper, M., Pedersen, E., Goman, A., Suen, J. J., Price, C., Applebaum, J., Hoyer, M., Lin, F. R., & Reed, N. S. (2020). Hearing Loss, Loneliness, and Social Isolation: A Systematic Review. Otolaryngology--head and neck surgery : official journal of American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, 162(5), 622–633. https://doi.org/10.1177/0194599820910377
3 Tsakiropoulou, E., Konstantinidis, I., Vital, I., Konstantinidou, S., & Kotsani, A. (2007). Hearing aids: quality of life and socio-economic aspects. Hippokratia, 11(4), 183–186.
4 Johnson C. E. (2018). The Early Intervention of Hearing Loss in Adults. Seminars in hearing, 39(2), 115–122. https://doi.org/10.1055/s-0038-1642616
5Marketrak 10, Market Research, Inc.