Blog

Met deze tips haal je het meeste uit je gehoortest

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

9-3-2018 00:00:00 • 3 minuten lezen

Het is altijd fijn om goed voorbereid van start te gaan, ook als het gaat om een gehoortest. Heb je binnenkort een afspraak bij de audicien of ben je van plan een afspraak te maken? Hieronder geven we een aantal handige tips die kunnen helpen bij de voorbereiding. Zo haal je op de dag zelf het meeste uit de gehoortest en weet je precies wat je kunt verwachten.

1. Neem iemand mee
Het is een goed idee om iemand mee te nemen, een vriend of familielid bijvoorbeeld. Dat voelt niet alleen vertrouwd, maar zorgt er ook voor dat je alle informatie die je tijdens de gehoortest krijgt met een extra paar oren deelt. Als je later iets niet meer zeker weet of vergeten bent, kun je dit altijd (dubbel)checken bij degene die erbij was. Daarnaast kunnen ze als buitenstaander perspectief bieden op jouw gehoorverlies en vertellen hoe zij dit van een afstand ervaren. Deze aanvullende informatie kan de audicien helpen bij het stellen van de juiste diagnose.

2. Weet wat je kunt verwachten
Om snel te kunnen vaststellen of er sprake is van een gehoorverlies voeren we vaak eerst een hoorscreening uit. Deze test duurt ongeveer een kwartier. Tijdens deze screening krijg je een aantal heldere tonen op verschillende volumes te horen. Hiermee kunnen we bepalen hoe goed je verschillende frequenties kunt onderscheiden en horen. Als blijkt dat je een gehoorverlies hebt, zullen we aanvullende tests doen om een compleet beeld te krijgen van jouw specifieke gehoorverlies. Daarbij krijg je onder andere een spraaktest waarbij de audicien meerdere woorden voorlegt en jou vraagt deze te herhalen. Deze test bepaalt hoe goed je spraak begrijpt en hoort. In alle gevallen geven we je een geheel vrijblijvend advies over de vervolgstappen die je kunt nemen.

3. Wees voorbereid
Goed voorbereid zijn zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk uit de gehoortest haalt. Probeer de volgende vragen voorafgaand aan je afspraak alvast te beantwoorden, zodat je deze antwoorden op de dag zelf alvast paraat hebt:

  • Welke symptomen van gehoorverlies ervaar je?
  • Hoelang heb je hier al last van?
  • Denk je gehoorverlies te hebben aan een of beide oren?
  • Heb je chronische infecties, blessures of operaties aan je oor gehad?
  • Heb je een baan (gehad) waarin je wordt blootgesteld aan lawaai?

Vraag eventueel vrienden of familie of zij de afgelopen jaren jouw gehoorverlies ook hebben opgemerkt. Dit kan leiden tot nuttige extra inzichten. Schrijf ook vragen die je zelf hebt op en zorg dat je deze bij de hand hebt tijdens het gesprek met de audicien. Een goede tip: wees 15 minuten van tevoren aanwezig op de dag zelf. . 

4. Stel niet uit
Stel een gehoortest niet uit want dat maakt de drempel om bij een audicien naar binnen te stappen alleen maar hoger. Door gehoorverlies ontvangen de zenuwen en hersenen minder stimulerende signalen. Deze zijn nodig om goed te blijven functioneren. Bij gebrek aan deze signalen, gaat het vermogen om spraak te begrijpen langzaam achteruit. Het risico hiervan is dat je sociale gelegenheden steeds meer uit de weg gaat. Dit kan op termijn leiden tot sociaal isolement en depressie. Zelfs de informatieverwerking door de hersenen kan erdoor achteruitgaan. Het aanpakken van gehoorverlies draagt bij aan het voorkomen hiervan

5. Een goede audicien stelt gerust
Welke audicien je ook kiest, zorg dat de keuze goed voelt. Als de test uitwijst dat je gehoorverlies hebt, moet de audicien je kunnen helpen bij het vinden van de hoorzorg die past bij jouw gehoorverlies, levensstijl en budget. 

Bij Van Boxtel helpen we iedere dag mensen bij het testen van hun gehoor en het vinden van de juiste hooroplossing. Als blijkt dat een hoortoestel nodig is, geven we je altijd de kans om verschillende apparaten te testen. Zo kun je uitproberen hoe het voelt om een hoortoestel te dragen en welk toestel het beste bij je past. 

Ons streven is om elke dag de best mogelijke service te bieden en te zorgen dat je naar huis gaat met de oplossing die het beste bij jou past. 

Wil je een gehoortest doen? Zoek vandaag nog een audicien bij jou in de buurt en maak een afspraak.

Gehoortest aanvragen