Voorkom cognitieve achteruitgang door hoortoestellen
Een nieuwe studie van de Universiteit van Melbourne in Australië toont aan dat ouderen die hoortoestellen gebruiken een beter cognitief vermogen hebben dan ouderen die niet de nodige hoortoestellen gebruiken. Hoortoestellen hebben daarmee een positief effect op het cognitieve vermogen bij ouderen.
Het onderzoek
Deze Australische studie vergeleek de uitkomsten van mensen zonder dementie die voor het eerst een hoortoestel kregen met die van ouderen die meededen aan een groot langdurige onderzoeksgroep. In zo’n onderzoek volgen de onderzoekers deelnemers met bepaalde eigenschappen over een lange periode en doen ze op verschillende momenten metingen. Zo kunnen ze zien hoe ziektes en aandoeningen zich ontwikkelen.
Aan de studie van de Universiteit van Melbourne deden 160 patiënten mee (gemiddelde leeftijd 74 jaar) met een matig tot ernstig gehoorverlies. Zij kregen aan het begin van de studie hoortoestellen. De onderzoekers vergeleken deze groep met 102 deelnemers uit de Australische Imaging, Biomarkers and Lifestyle Flagship Study of Aging (AIBL) die ongeveer even oud waren.
Uitkomsten onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers van hoortoestellen na 3 jaar duidelijk beter cognitief presteren dan de groep ouderen die niet de nodige hoortoestellen dragen. Tijdens de studie bleek dat de groep hoortoestelgebruikers ook een afname van het denkvermogen lieten zien, maar dat dit veel langzamer ging dan de controlegroep. De onderzoekers stellen dat gehoorverbetering, zoals het dragen van hoortoestellen, de veroudering van de hersenen bij oudere volwassenen kan afremmen. Het dragen van hoortoestellen kan dus een positief effect hebben op het cognitieve vermogen.
Mogelijk effect dragen hoortoestellen op dementie
Deze studie kan de bevindingen van eerdere studies ondersteunen. De uitkomst van een rapport van de Lancet Commission uit 2020 laat zien dat gehoorverlies één van de belangrijke veranderbare risicofactoren tegen dementie is. Slechthorendheid kan het risico op dementie verhogen. Dit is te wijten aan het feit dat gehoorverlies leidt tot verminderde mentale stimulatie, isolatie, en, uiteindelijk, cognitieve achteruitgang. Het onderzoek van Fan Jiang (et al.) uit 2023 laat zien dat ouderen met een hoger risico op dementie hun veroudering van de hersenen met bijna 50% kunnen verminderen door hoortoestellen te dragen. De onderzoeken van de Universiteit van Melbourne zijn een nieuw onderzoek gestart om te onderzoeken of het dragen van hoortoestellen dementie bij ouderen in het algemeen kan voorkomen.
Tijdig een gehoortest doen
De Australische onderzoekers raden ouderen in ieder geval aan om tijdig hoortoestellen te gaan dragen. Hierbij is het van belang dat wanneer je tekenen van gehoorverlies opmerkt je hulp vraagt en een gehoortest laat doen.
Literatuur:
Sarant Julia Z., Busby Peter A., Schembri Adrian J., Fowler Christopher, Harris David C.; A comparative prospective longitudinal study of cognitive outcomes after 3 years of hearing aid use in older adults. Frontiers in Aging Neuroscience. Vol.15, 2024. https://doi.org/10.3389/fnagi.2023.1302185
Association between hearing aid use and all-cause and cause-specific dementia: an analysis of the UK Biobank cohort, Fan Jiang, Phd, Shiva Raj Mishra, PhD, Nipun Shrestha, PhD, Prof Akihiko Ozaki, PhD, Prof Salim S Virani, PhD, Tess Bright, PhD. Lancet Public Health. Open AccessPublished: April 13, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/S2468-2667(23)00048-8