Blog

Wat zeg je? Waardevolle tips om het kerstdiner écht bij te wonen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

11-12-2015 00:00:00 • 2 minuten lezen

Het winterse weer is in aantocht, de dagen worden korter en Kerstmis komt dichterbij. Kerstdiners worden voorbereid en iedereen kijkt uit naar een gezellige avond tafelen. Voor mensen met gehoorverlies kan het kerstdiner echter een flink obstakel zijn. Zij kunnen gesprekken vaak lastig volgen en zo’n avond kan dan erg vermoeiend zijn. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je slechthorende oma, vader of tante ook een geslaagde avond heeft met de familie? Wij zetten een aantal tips op een rijtje voor een geslaagd kerstdiner met gasten die gehoorverlies ervaren.

Voldoende afstand van de keuken

Wanneer de eettafel in of in de buurt van de keuken staat, is er vaak geluidsoverlast van de afzuigkap of potten en pannen. De kok is meestal nog druk in de weer met het diner, terwijl de gasten al aan tafel zitten voor een borrel. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is van het kookgeweld, of dat voorbereidingen al gereed zijn zodat familieleden met een verminderd gehoor geen hinder hebben van deze achtergrondgeluiden.

Genoeg licht boven de eettafel
Gedimd licht met enkele kaarsen op tafel is natuurlijk de perfecte setting voor het kerstdiner. Dit zorgt er echter wel voor dat het lastig is om elkaar te zien. Voor slechthorenden is het prettig om te kunnen focussen op de lippen van hun medegasten om gesprekken beter te kunnen volgen. Zorg er dus voor dat de eettafel voldoende verlicht is, zodat liplezen geen probleem is. 

Niet met z’n allen tegelijk praten
Tijdens het diner komt het al snel voor dat meerdere mensen door elkaar heen pratend hun verhaal doen. Voor mensen die niet goed kunnen horen wordt het op deze manier extra lastig om gesprekken te volgen. Zorg dat je niet met z’n allen tegelijk vertelt over je plannen voor de wintersport of het aankomende schaatsuitje. Zo kan je slechthorende familielid zich focussen op één persoon om het verhaal te volgen.

Maak geen tafelopstelling
Mensen met een verminderd gehoor weten vaak goed voor zichzelf te bepalen vanuit welke positie ze het beste kunnen horen. Laat je gasten zelf hun plek aan de eettafel kiezen en wijs hen niet een verplichte stoel aan. Dit kan bijdragen aan het beter verstaan van hun medegasten.

Speel hints
De kerstdagen zijn het uitgelezen moment om met familie en vrienden een spelletje te spelen. Vaak wordt er dan van alles door elkaar gezegd en is zo’n spel voor sommige deelnemers lastig te volgen. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, is het spelletje hints ideaal! Houd er wel rekening mee dat je slechthorende oma hier wellicht erg goed in is.

Als je bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, hebben je slechthorende gasten een heerlijk ontspannen kerstdiner en kunnen ook zij deelnemen aan de gesprekken. Merk je echter dat de gehoorproblemen zodanig zijn dat het tijd is voor een hoortest, geef dit gerust aan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de vijf senioren al langer dan drie jaar gehoorproblemen ervaart voordat hij of zij een hoortest laat uitvoeren. Vaak zijn het mensen in de omgeving van slechthorenden die hen erop wijzen dat het nodig is om een hoortest te laten doen. 15% van de mensen die een van onze winkels tijdens de Gezondheidsdag bezoekt voor een gratis hoortest is namelijk gestimuleerd door familie of vrienden.