Vergoeding en zorgverzekering hoortoestel
Blog

Zorgverzekering en vergoeding hoortoestellen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

31-10-2023 00:00:00 • 6 minuten lezen

Verzekering en vergoeding hoortoestel

Vier weetjes om bij het kiezen van een zorgpolis rekening mee te houden

Verwacht je in 2024 voor de eerste keer hoortoestellen aan te schaffen? Of wil je je huidige hoortoestellen na vijf jaar vervangen? Dan kan je hiermee bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis rekening houden. Wij hebben vier belangrijke weetjes voor jou op een rij gezet.


1. De vergoeding: hoortoestellen worden voor 75% vergoed in de basisverzekering en mogelijk voor 100% met een aanvullende verzekering


In Nederland valt hoorzorg in de basisverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden minstens 75% van de kosten van hoortoestellen. Bij een aanvullende zorgverzekering kan deze vergoeding oplopen tot wel 100%. Het is dus raadzaam om te kijken in hoeverre hoortoestellen met een aanvullende polis worden vergoed. Je kunt dit lezen op de website van je zorgverzekeraar, onder vergoedingen. Ook kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Je kan eenmaal in de vijf jaar vergoeding krijgen. Jouw recht op vergoeding hangt wel af van een aantal factoren. Zo dient jouw gehoorverlies minimaal 35 decibel (dB) te zijn aan één oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Ook dien je bij een aangesloten, Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd te zijn en de hoortoestellen te laten aanmeten bij een Nederlandse audicienswinkel.

Naast hoortoestellen worden ook aanvullende hulpmiddelen mogelijk vergoed. Denk hierbij aan speciale wek- en waarschuwingssystemen.

Lees hier meer over zorgverzekering, dekking en eigen risico.


2. De kosten: de prijs van een hoortoestel is afhankelijk van jouw gehoorverlies


Om te berekenen of een aanvullende verzekering voordelig is, wil je waarschijnlijk weten wat de kosten zijn van een hoortoestel. Hier kan helaas geen eenduidig antwoord op worden gegeven. De prijs is afhankelijk van de ernst van jouw gehoorverlies en het type gehoorapparaat dat je kiest. Er is verschil tussen de zogenoemde categorie hoortoestellen en premium hoortoestellen, waarover later meer.

Categorie hoortoestellen worden door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gebeurt op basis van het landelijke Keuzeprotocol Hoorzorg. Aan de hand van een vragenlijst en gehoortest wordt jouw gehoorverlies ingeschaald in een categorie, oplopend van mild gehoorverlies (categorie 1), tot de meest complexe vorm van gehoorverlies (categorie 5). De audicien biedt vervolgens een hoortoestel aan dat valt binnen deze categorie en je in de basis helpt bij uw gehoorverlies.

Over het algemeen geldt, hoe geavanceerder en uitgebreider het hoortoestel, hoe hoger de kosten. Valt jouw gehoorverlies in een hogere categorie, dan zullen de kosten dus ook hoger zijn. Om je een idee te geven hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt.

Bekijk hier het overzicht van de gemiddelde kosten van een hoortoestel.


3. Keuzevrijheid zorgverlener: het verschil tussen een natura- en restitutiepolis


Het belangrijkste verschil in de basisverzekering van zorgverzekeraars is de mate van keuzevrijheid in zorgverleners. Je kunt doorgaans kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of combinatie hiervan (combinatiepolis).

De meeste mensen kiezen voor een naturapolis (basisverzekering natura). Je kan als je zorg nodig heeft dan kiezen uit één van de zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Kies je liever een andere zorgverlener, dan mag de zorgverzekeraar een lagere vergoeding geven. Hoe hoog deze is staat in de polis aangegeven.

Bij een restitutiepolis (basisverzekering restitutie) kan je zelf een zorgaanbieder kiezen. Alleen als een zorgaanbieder een onredelijk hoog bedrag in rekening brengt, kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen. Dit type polis is meestal wel iets duurder dan de basisverzekering, maar biedt vaak ook een ruimere vergoeding. Soms zelfs een deel van de aanschaf van premium hoortoestellen. Bij een naturapolis worden deze standaard niet vergoed.

Zorgverzekeraars leggen op hun site ook het verschil tussen de verschillende typen polissen uit. Je kan met zowel een naturapolis als restitutiepolis bij Van Boxtel hoorwinkels terecht. We hebben met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.


4. Keuze hoortoestel: niet alle hoortoestellen worden vergoed binnen de basisverzekering


Om ervoor te zorgen dat je niet voor een teleurstelling komt te staan, is het goed om te weten wanneer de aanschaf van een hoortoestel niet door de basisverzekering wordt gedekt. Uiteraard wijzen onze audiciens jou hier ook op. In de volgende gevallen vervalt de vergoeding van 75%:

  1. Indien je een hoortoestel wilt uit een andere categorie

    De categorie waarin je wordt ingedeeld volgens het eerder benoemde Keuzeprotocol Hoorzorg is bindend. Alleen toestellen binnen de categorie die past bij jouw gehoorverlies worden voor 75% vergoed binnen de basisverzekering en zullen door onze audiciens worden voorgesteld. Je maakt dus geen aanspraak op vergoeding van een hoortoestel uit categorie 5, wanneer je bent ingedeeld in categorie 4.

  2. Indien je kiest voor een premium hoortoestel

    Een premium hoortoestel valt buiten de vijf categorieën van de basisverzekering en biedt, naast een bij jouw gehoorverlies passende oplossing, een rijkere luisterervaring met het meest natuurlijke geluid. De nieuwste, geavanceerde technologie die hiervoor zorgt is kostbaar. Vandaar dat deze toestellen niet binnen de basisverzekering vallen.

    In tegenstelling tot een categorietoestel heb je wanneer je een premium hoortoestel kiest wél complete keuzevrijheid. Ook zijn er enkele zorgverzekeraars die premium toestellen voor een deel óf zelfs helemaal vergoeden. Heb je interesse in een premium toestel? Dan kan het lonend zijn hier bij de keuze van jouw zorgverzekeraar op te letten.

    Als je kiest voor een premium hoortoestel kom je mogelijk in aanmerking voor belastingvoordeel. U kunt dan het bedrag dat u zelf betaalt, aftrekken in uw belastingaangifte.

Lees meer op de site van de Belastingdienst.


Zoals je hebt kunnen lezen helpen wij graag bij het maken van een weloverwogen keuze.

Natuurlijk wil je een gehoorapparaat dat het beste past bij jouw persoonlijke luisterbehoeften en voorkeuren. Daarom geven we bij Van Boxtel hoorwinkels altijd een ‘optimaal advies’. Wij bieden je de mogelijkheid om zowel een categorietoestel als een premium hoortoestel uit te proberen en zelf het verschil te ervaren. Natuurlijk beseffen we ons goed dat de kosten van een premium toestel niet voor iedereen zijn weggelegd, maar we vinden het belangrijk dat je zélf een afweging kunt maken.

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk de onderstaande video voor nóg meer informatie.