Soorten Gehoorapparaten

Soorten gehoorapparaten

Er is een groot aanbod gehoorapparaten, die variëren in categorie, prijs en functionaliteiten. Daarnaast zijn er verschillen tussen toestellen die in het oor of achter het oor worden geplaatst, en daarmee meer of minder zichtbaar zijn. Op deze pagina vindt u een overzicht van alles soorten gehoorapparaten.

Overweegt u een gehoorapparaat, maar heeft u geen idee welk soort apparaat geschikt is voor u? Dan kunt u zich op deze pagina verder inlezen over de verschillende soorten gehoorapparaten. We bespreken de eigenschappen en voordelen van ieder soort gehoorapparaat. Onze audicien kan u helpen een keuze te maken uit al deze toestellen. Daarvoor kunt u ten alle tijden een vrijblijvende afspraak maken.

Maak een afspraak

 

In-het-oor gehoorapparaten

Er zijn veel soorten in-het-oor gehoorapparaten verkrijgbaar. Ze passen allemaal in het oor, dus het is belangrijk om de juiste vorm en pasvorm te krijgen voor optimaal comfort en geluidskwaliteit. In-het-oor gehoorapparaten worden op maat gemaakt zodat ze perfect in uw oor passen. Of u in aanmerking komt voor in-het-oor gehoorapparaten is afhankelijk van de grootte van uw gehoorgang.

Dit soort gehoorapparaten is geschikt voor bijna alle soorten gehoorverlies. Bovendien zijn ze discreet omdat er geen externe draden of slangetjes zijn.

Er zijn vijf soorten in-het-oor gehoorapparaten, variërend van het onzichtbare in-kanaal tot het volledige-oorschelp type. De kleinste variant is volledig verborgen in de gehoorgang van het oor, de grootste past volledig in de oorschelp.

De mogelijkheid van extra functies zoals ringleiding, directionele microfoons, volumewiel en zelfs draadloos streamen, kan afhankelijk zijn van de grote van het gewenste toestel.

In-het-oor gehoorapparaten zijn geschikt voor mensen met licht tot ernstig gehoorverlies.

Kenmerken en voordelen

 • Discreet en minder opvallend dan andere typen gehoorapparaten
 • Geschikt voor luisterspoel, volumeregeling en andere extra functies
 • Kan meer vatbaar zijn voor windgeruis en schade door oorsmeer en vocht in het oor     
 • Onzichtbare in-kanaal gehoorapparaten

   

  invisible-in-the-canal-haDit soort gehoorapparaten is de kleinst beschikbare. Zij biedt de hoogst mogelijke discretie, omdat ze op maat gemaakt wordt om zo optimaal in je gehoorkanaal te passen. Dit zorgt ervoor dat de gehoorapparaten bijna helemaal onzichtbaar zijn.

  Dit soort gehoorapparaten past zich automatisch aan naar het omgevingsgeluid. Hierdoor is het niet nodig om gedurende de dag het gehoorapparaat aan te raken of om de instellingen aan te passen. Vanwege het kleine formaat heeft dit type gehoorapparaat geen richtinggevoelige microfoon. Maar doordat het toestel zich in uw oor bevindt, zorgt uw eigen oorschelp voor het juist onderscheiden van geluiden die van voor of achteren komen.

  Doordat dit type gehoorapparaten erg klein is, hebben sommige mensen moeite met het bijstellen van het gehoorapparaat. Dit soort gehoorapparaten is gewild bij mensen die de voorkeur geven aan een onzichtbaar gehoorapparaat.

  Door de positie in het oor, is dit soort gehoorapparaten kwetsbaar voor oorsmeer en vochtopbouw. Hierdoor is het belangrijk om te zorgen dat het gehoorapparaat het oor niet volledig afsluit. Het kleine formaat van dit soort gehoorapparaten zorgt dat ze geschikter zijn het minimaliseren van windgeruis.

  Het onzichtbare in-kanaal gehoorapparaat is geschikt voor mensen met licht tot bovenmatig gehoorverlies.

  Maak voor meer informatie over onzichtbare in-kanaal gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

 • Volledig in-kanaal gehoorapparaten

   

  cic-bc-380x380Voordat het onzichtbare in-kanaal gehoorapparaat werd geïntroduceerd was dit gehoorapparaat het kleinst beschikbare toestel.

  Het volledig in-kanaal gehoorapparaat is speciaal ontworpen om discreet in het gehoorkanaal te passen. De meeste volledig in-kanaal gehoorapparaten zijn onzichtbaar voor mensen die u gedurende de dag tegenkomt. Doordat het toestel iets groter is dan de onzichtbare in-kanaal variant, is een extra knopje beschikbaar om de instellingen handmatig aan te passen. Hiermee kan het toestel aangepast worden aan verschillende omgevingen. Het enige onderdeel dat zichtbaar is, is de zogenaamde faceplate en batterijlade zoals op de foto te zien is.

  Door de positie die dit soort gehoorapparaat in het oor heeft, is die kwetsbaar voor oorsmeer en vochtopbouw. Hierdoor is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gehoorapparaat uw oor niet volledig afsluit.

  Maak voor meer informatie over volledig in-kanaal gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

 • In-kanaal gehoorapparaten

   

  itc-na-380x380Dit soort gehoorapparaat is iets groter dan het volledig in-kanaal gehoorapparaat.

  Het gehoorapparaat past in een deel van de oorschelp en wordt op maat gemaakt. De batterij van dit soort gehoorapparaten is iets groter en heeft daardoor een iets langere levensduur dan andere in-het-oor gehoorapparaten. Daarnaast is het mogelijk om draadloos te streamen met het in-kanaal gehoorapparaat en is dit apparaat voorzien van een directionele microfoon. Een richtinggevoelige microfoon is een groot voordeel, omdat het de tonen die je nodig hebt om spraak nog beter te verstaan verbeterd. Daarnaast zorgt het ervoor dat achtergrondgeluiden worden verminderd.

  Dit soort gehoorapparaat is nog steeds erg discreet, maar wanneer u op zoek bent naar een discreter model, adviseren wij u om te kijken naar de onzichtbaar in-kanaal en de volledig in-kanaal gehoorapparaten. Deze twee soorten gehoorapparaten bieden hogere discretie, maar zijn minder ingesteld op lawaaierige omgevingen dan de grotere gehoorapparaten.

  Dit soort gehoorapparaten is gemakkelijk in te brengen en te verwijderen en is een goede keuze voor drukknopbedieningen.

  Maak voor meer informatie over in-kanaal gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

   
 • Half in-oorschelp gehoorapparaten

  ite-hs-pt-380x380Dit soort gehoorapparaat is ontwikkeld om in de oorschelp te passen. De behuizing van het gehoorapparaat wordt op maat gemaakt om in de vorm van uw oor te passen. Afhankelijk van de grootte van uw oor zijn deze gehoorapparaten redelijk discreet.

  De half in-oorschelp gehoorapparaten heeft een langere batterijlevensduur dan de in-kanaal gehoorapparaten, doordat ze iets groter zijn. Dit gehoorapparaat is geschikt voor iedereen die ernstig gehoorverlies ervaart. Het gehoorapparaat is een goede optie wanneer u een gemakkelijk te hanteren apparaat wil.

  Vanwege het iets grotere formaat, hebben de in-oorschelp gehoorapparaten extra functies vergeleken met de onzichtbare in-kanaal, volledig in-kanaal en in-kanaal gehoorapparaten.

  Maak voor meer informatie over half in-oorschelp gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

   
 • Volledig in-oorschelp gehoorapparaten

  ite-fs-rc-380x380Het volledig in-oorschelp gehoorapparaat is ontwikkeld om volledig in het externe deel van het oor te passen. Dit soort gehoorapparaten zijn de grootste op maat gemaakte gehoorapparaten. De behuizing van het gehoorapparaat wordt op maat gemaakt om in de vorm van uw oor te passen. Afhankelijk van de grootte van uw oor, zijn deze gehoorapparaten redelijk discreet.

  De volledig in-oorschelp gehoorapparaten heeft een langere batterijlevensduur dan de in-kanaal gehoorapparaten, doordat ze iets groter zijn. Ze zijn geschikt voor iedereen die ernstig gehoorverlies ervaart. Het gehoorapparaat is een goede optie wanneer u een gemakkelijk te hanteren apparaat wil.

  Vanwege hun iets grotere formaat, hebben de in-oorschelp gehoorapparaten extra functies vergeleken met de onzichtbare in-kanaal, volledig in-kanaal en in-kanaal gehoorapparaten.

  Maak voor meer informatie over volledig in-oorschelp gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

   

Achter-het-oor gehoorapparaten

Dit soort gehoorapparaten is perfect voor gebruikers met een ernstiger gehoorverlies of kleinere gehoorgangen. Alle componenten in dit soort hoortoestellen bevindt zich achter het oor met een doorzichtige buis die het hoortoestel verbindt met een oorstukje dat in uw gehoorgang past.

Moderne achter-het-oor gehoorapparaten zijn veel kleiner en slanker dan oudere, meer traditionele modellen. Door hun geringe formaat vallen ze niet op als u ze draagt. Bovendien zijn ze enorm krachtig in hun prestaties.

Met dit type gehoorapparaat is het mogelijk om de kleur van de behuizing zelf kiezen.

Er zijn drie soorten achter-het-oor gehoorapparaten, AHO, RITE en Open Fit. Hieronder vindt u een overzicht van elke soort.

Kenmerken en voordelen

 • Is in staat tot meer versterking dan andere typen hoortoestellen en heeft een langere levensduur van de batterij
 • Sommige gebruikers vinden ze comfortabeler omdat ze minder diep in het oor passen
 • Minder kwetsbaar voor vocht en oorsmeer
 • Sommige RITE's zijn oplaadbaar
 • Achter-het-oor gehoorapparaten

  bte-sa-380x380-(1)Dit soort gehoorapparaten past discreet achter het oor. Een dun, doorzichtige slangetje verbindt dit soort gehoorapparaat met een oorstukje dat in het oor past. Achter-het-oor gehoorapparaten zijn robuust en gemakkelijk te repareren. Ze zijn geschikt voor alle categorieën van gehoorverlies en passen achter ieder oor.

  Het grotere formaat biedt meer functies. De luisterspoel, het volume en de programmabesturingen zijn eenvoudig te bedienen. Daarnaast biedt de grotere batterijcapaciteit meer vermogen.

  Het achter-het-oor gehoorapparaat is het meest veelzijdig.

  Maak voor meer informatie over achter-het-oor gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

   

 • Luidspreker-in-het-oor gehoorapparaten

  rite-opendome-bc-380x380Dit soort gehoorapparaten is veel kleiner dan de achter-het-oor apparaten. Ze worden aanbevolen bij mensen met licht gehoorverlies. Ze worden ook RITE en soms RIC genoemd.

  Dit soort gehoorapparaten past discreet achter het oor. Een dunne draad verbindt het gehoorapparaat aan de luidspreker. Deze zit in de opening van het oor of de gehoorgang voor een betere kwaliteit van geluid.

  Ze zijn minder opvallend dan de meer traditionele achter-het-oor gehoorapparaten, maar ze zijn gevoeliger voor vocht- en oorsmeerophoping. Doordat de luidspreker zich in het oor bevindt is het mogelijk dat deze beschadigd raakt door oorsmeer. Dit is in veel gevallen te voorkomen door het gebruik van domes die uw oor minder afsluiten.

  Maak voor meer informatie over luidspreker-in-het-oor gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

   

 • Open Fit gehoorapparaten

  Vergelijkbaar met de luidspreker-in-het-oor gehoorapparaten passen Open Fit gehoorapparaten achter het oor en zijn ze verbonden met een dunne, bijna onzichtbare draad.

  Open Fit gehoorapparaten houden de gehoorgang open, zodat geluid op een natuurlijke manier het oor binnenkomt. Dit zorgt ervoor dat u achtergrondgeluiden gemakkelijk hoort, terwijl het geluid dat u het duidelijkst moet horen, zoals stemmen, door het gehoorapparaat heen wordt geleid.

  De verschillende modellen zijn verkrijgbaar met oplaadbare batterijen.

  Voor dit soort gehoorapparaten is geen oorstukje vereist.

  Maak voor meer informatie over Open Fit gehoorapparaten een afspraak met uw audicien.

   

   


Waar let u op bij het kiezen van een gehoorapparaat?

1. Praat met een audicien over welk soort gehoorapparaten bij u past

Het kiezen van het juiste soort gehoorapparaat kan gecompliceerd zijn, omdat er meerdere zaken zijn om rekening mee te houden. Het is altijd het beste om het advies van een audicien in te winnen. Een audicien beschikt over uitgebreide kennis van verschillende soorten gehoorverlies en is opgeleid om het beste soort gehoorapparaat aan te bevelen voor uw individuele gehoorverlies en behoeften.

Het kiezen van het juiste gehoorapparaat begint met het meten van uw gehoorverlies met een gehoortest.

2. Verminder achtergrondgeluid

Heeft u veel last van achtergrondgeluiden? Dan is het belangrijk om een gehoorapparaat te kiezen met voldoende ruisonderdrukking, dat past bij uw levensstijl.

Ieder gehoorapparaat beschikt over enige mate van ruisonderdrukking. De hoeveelheid ruisonderdrukking varieert per model. Ruisonderdrukking helpt u in lawaaierige situaties door het volume van luide achtergrondgeluiden te verminderen.

3. Geen fluitend of piepend gehoorapparaat meer

Historisch gezien hebben gebruikers van hoortoestellen last van ongemakkelijke feedbackgeluiden zoals een fluittoon of hoge piep. Het simpelweg knuffelen van iemand veroorzaakte vroeger een irritant hoog piepend feedbackgeluid. Hoewel de nieuwste soorten hoortoestellen een drastisch verbeterde feedback-onderdrukking hebben, weerhoudt het stigma van nare bijgeluiden mensen nog steeds van het gebruik van gehoorapparaten.

Feedbackruis is een ongewenste eigenschap uit het verleden. Wordt u, of iemand die u kent, hierdoor afgeschrikt? U kunt er zeker van zijn dat de nieuwste soorten hoortoestellen een betere luisterervaring mogelijk maken.

4. Oplaadbare gehoorapparaten

Sommige hoorapparaten bieden het gemak van oplaadbare batterijen. Doordat de batterijen 's nachts opgeladen worden is het niet meer nodig om de batterijen regelmatig te wisselen.

Het hebben van een oplaadbaar hoortoestel verwijdert het ongemak van het wisselen van batterijen, wat een voordeel is voor mensen met een beperkte behendigheid.what-to-consider---hearing-aids

5. Sluit het hoortoestel aan op Bluetooth-apparaten

Met de meeste soorten hoortoestellen is het mogelijk om draadloos verbinding te maken met bepaalde Bluetooth-apparaten. Denk hierbij aan mobiele telefoons, muziekspelers, televisies en zelfs deurbellen en babyfoons. Dit betekent dat u het geluid rechtstreeks in uw hoortoestel hoort, zodat het gemakkelijker te horen is. 

Als uw type hoortoestel een verbindingsfunctie heeft en u een smartphone hebt, kunt u automatisch een melding ontvangen via uw hoortoestel wanneer u een sms ontvangt of wanneer iemand voor de deur staat.

6. Hoortoestellen met 360 graden gehoorvermogen

Gehoortechnologie heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Er is een nieuw soort hoortoestel dat de manier waarop hoortoestellen werken, verandert. In plaats van alleen geluid recht van voren op te nemen, leveren ze de volledige 360-graden geluidsomgeving aan uw hersenen - waardoor u minder moeite hoeft te doen om te luisteren en vermoeidheid kunt verminderen.

Er zijn meerdere opties om uit te kiezen. Wanneer u een afspraak met een audicien maakt, luistert deze naar uw wensen. Daarnaast verstrekt de audicien u de informatie die u nodig heeft om tot de juiste beslissing te komen..

7. Ontvang een gratis gehoortest

Als u vermoedt dat u mogelijk gehoorverlies heeft, is het een goed idee om een gehoortest te plannen.

U bent welkom om uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat we een afspraak kunnen maken bij een vestiging die het dichtst bij u in de buurt is. De gehoortest duurt ongeveer een uur en u bent in de gelegenheid om zoveel vragen te stellen als u wilt. Ook is het mogelijk om een deel van de hoortoesteltechnologie uit te proberen.

U kunt een gratis gehoortest boeken in een van onze winkels.

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel