Zorgtoestellen en de vrije markt

Het verschil tussen zorg en vrije markt hoortoestellen

Waar een zorgtoestel een adequate hooroplossing is voor jouw gehoorverlies biedt een vrije markt hoortoestel volledige keuzevrijheid. Lees meer over zorgtoestellen, vrije markt hoortoestellen en de verschillen.

Als je bezig bent met het oriënteren op een (nieuw) hoortoestel, kom je er al gauw achter dat er onderscheid wordt gemaakt tussen zorgtoestellen en vrije markt hoortoestellen. Voor het aankoopproces is het van belang om hier een keuze in te maken. Daarom vertellen we je graag meer over zorgtoestellen, vrije markt hoortoestellen en de verschillen.

Zorgtoestellen Vrije markt hoortoestellen De verschillen

Zorgtoestellen: wat zijn dat?

Voordat we ingaan op zorgtoestellen, ook wel categoriehoortoestellen, vertellen we graag meer over het hoorprotocol. In dit protocol ligt de oorsprong van de verschillende categorieën.

Het hoorprotocol

Het hoorprotocol is de procedure waarmee audiciens zorgtoestellen kunnen aanbieden aan hun klanten. Het is een initiatief dat is bedacht door audiciens, audiologen en verschillende wetenschappers met als doel om geschikte hoorzorg te leveren. Het hoorprotocol zorgt er dus voor dat iedereen, ongeacht bij welke audicien, een adequate hooroplossing aangeboden krijgt. 

Hoe ziet de procedure eruit?
Voor aanvang van een gehoortest krijg je een vragenlijst toegestuurd. Hierin geef je aan in welke situaties je een verandering in jouw gehoor hebt opgemerkt. Aan de hand van deze vragenlijst en een gehoortest wordt jouw gehoorverlies in een categorie ingedeeld. Deze categorieën – 1 tot en met 5 – geven dus jouw zorgbehoefte weer en de audicien kan hierdoor makkelijk bepalen welke hoortoestellen hiervoor geschikt zijn.

Hoortoestellen zijn binnen het hoorprotocol ingedeeld in vijf verschillende categorieën:

  • Categorie 1: Eenvoudige hooroplossingen, geschikt voor minder complex gehoorverlies en eenvoudige luistersituaties.
  • Categorie 5: Geavanceerde hooroplossingen, geschikt voor een complexer gehoorverlies en complexere luistersituaties.

Je kunt je voorstellen dat de keuze tussen alle verschillende hoortoestellen kleiner wordt met het hoorprotocol. Er zijn namelijk maar een aantal hoortoestellen geschikt om het gehoorverlies van iedere categorie op te lossen. Het verkleint dus jouw keuzevrijheid, maar daarentegen krijg je wel een adequate hooroplossing die past bij jouw gehoorverlies.


Categorietoestellen: hoortoestellen met vergoeding

Het grote voordeel van zorgtoestellen is dat ze vergoed worden door zorgverzekeraars. Vaak deels, maar in enkele gevallen zelfs helemaal.

Wanneer je kiest voor een zorghoortoestel uit één van de categorieën, heb je recht op een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt tot 75% van de kosten. De overige kosten noemen we de eigen bijdrage, dit bedraagt maximaal 25% van de kosten van het hoortoestel. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent (basis of aanvullend) kan ook (een deel van) de eigen bijdrage worden vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten van een hoortoestel binnen het hoorprotocol zijn door dit verhaal voor iedereen verschillend.

Wat is dan het eigen risico?

Naast de eigen bijdrage, heb je ook nog het wettelijk verplicht eigen risico. Bij de aanschaf van een hoortoestel binnen het hoorprotocol is dit ook van toepassing. De hoogte van het verplicht eigen risico wordt vastgesteld door de overheid, daarnaast bestaat ook het zelf aangegeven, vrijwillig eigen risico. Het te betalen eigen risico is afhankelijk van jouw verzekeringspolis en is daardoor ook voor iedereen verschillend. Heb jij je eigen risico volledig betaald in dit kalenderjaar? Dan kan het voorkomen dat je geen eigen risico meer hoeft te betalen. 

Heb je interesse in een hooroplossing uit één van de categorieën? Dan is het aan te raden om je zorgverzekering erop na te slaan. Controleer:

  • Wat jouw zorgverzekering precies vergoed
  • Of je aanvullend verzekerd bent voor een hooroplossing
  • Wat de hoogte jouw eigen risico is

Zorgverzekeraars vergoeden één keer in de vijf jaar nieuwe hoortoestellen die worden aangekocht met het hoorprotocol. Dit betekent dat wanneer je binnen 5 jaar weer een ander hoortoestel wilt aanschaffen via deze procedure, de kosten volledig voor jouw eigen rekening zijn.

Stel dat jouw gehoorverlies is ingedeeld in categorie 3, en je wilt een hoortoestel uit een hogere categorie (bijv. 4 of 5) of een vrije markt hoortoestel, dan zijn de kosten vaak voor eigen rekening. Er zijn enkele zorgverzekering die in dit geval een deel vergoeden, dus tot en met de zorgbehoefte van categorie 3. Kijk hiervoor ook weer in jouw polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekering.

Vrije markt gehoorapparaten

Vrije markt gehoorapparaten, ook wel buitencategorie hoortoestellen, zijn hoortoestellen uit de vrije markt. Dit betekent dat deze hoortoestellen zijn aan te schaffen zonder de tussenkomst van het hoorprotocol, zoals bij zorgtoestellen.

Het grote voordeel van deze hoortoestellen is dat jij de volledige keuzevrijheid hebt. Of je nou gaat voor een adequaat hoortoestel dat perfect aansluit bij jouw gehoorverlies óf een hoortoestel met de allernieuwste technieken. Jij bent degene die het hoortoestel uitkiest.

Omdat vrije markt hoortoestellen voorbijgaan aan het hoorprotocol, worden ze niet vergoed door zorgverzekeraars, enkel in een zeer uitzonderlijk geval. Hier hebben we dan ook de enige kanttekening te pakken het kostenplaatje. Vrije markt toestellen worden niet vergoed door zorgverzekeraars omdat ze voorbijgaan aan het hoorprotocol. Daardoor is de prijs van een vrije markt hoortoestel voor eigen rekening.

Toch is het de moeite waard om vrije markt hoortoestellen te overwegen. Bijvoorbeeld als je geïnteresseerd bent in een hoortoestel met de allernieuwste technieken. Deze technieken zijn vaak zo geavanceerd dat ze voorbijgaan aan de zorgbehoefte (vastgesteld door het hoorprotocol). Hierdoor zijn ze niet opgenomen in de lijst van beschikbare hoortoestellen van het hoorprotocol waardoor het een vrije markt aankoop wordt. Terwijl ze wel een gigantische meerwaarde leveren voor jouw luisterervaring en -comfort.

Anderzijds ben je soms genoodzaakt om over te gaan op een vrije markt aankoop. Mocht je bijvoorbeeld in het bezit zijn van zorgtoestellen en je bent ze kwijt geraakt, dan heb je helaas geen recht meer op vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar voor vervangende hoortoestellen. Hierdoor ben je zo goed als genoodzaakt om een vrije markt aankoop te doen. Om deze reden adviseren wij om een hoortoestelverzekering af te sluiten.

Wat wordt er bedoeld met buitencategorie hoortoestellen?
Vrije markt gehoorapparaten worden ook wel eens buitencategorie hoortoestellen genoemd. Deze naam doelt op de 5 categorieën van het hoorprotocol. Mocht je gebruik maken van de vergoeding van jouw zorgverzekeraar, dan kies je in feite de route van het hoorprotocol en kom je automatisch in aanmerking voor zorgtoestellen. In deze situatie kom je de 5 hoortoestelcategorieën tegen. 

Mocht je een vrije markt aankoop willen doen, dan komen de 5 categorieën niet voor tijdens het aankoopproces. Hierdoor is de aankoop van jouw hoortoestel automatisch "buiten de categorieën om". Vandaar dat sommige mensen het hebben over buitencategorie hoortoestellen.

Heb je interesse in een vrije markt hoortoestel? Laat je dan goed informeren door één van onze audiciens. Zij vertellen je graag het hele verhaal zodat jij zelf een weloverwogen keuze kunt maken tussen een zorgtoestel of dat je gebruik wilt maken van een vrije markt aankoop.

Afspraak maken

Het verschil tussen zorg en vrije markt hoortoestellen

Waar een categorietoestel (zorgtoestel) een adequate hooroplossing is die aansluit op jouw zorgbehoefte, heb je bij vrije markt hoortoestellen (buitencategorie hoortoestellen) volledige keuzevrijheid.

Het echte verschil
Het verschil zit hem niet per se in het hoortoestel zelf, maar eerder in de aankooproute. In principe is ieder hoortoestel verkrijgbaar als vrije markt hoortoestel, maar wil jij graag de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar gebruiken, dan kom je uit op zorgtoestellen. Het merendeel van de hoortoestellen is zelfs zowel verkrijgbaar via een vrije markt aankoop als via het hoorprotocol.

Bij zorgtoestellen ben je gelimiteerd in keuzevrijheid. Jouw zorgbehoefte wordt ingedeeld in één van de 5 hoortoestelcategorieën. Hier kan je niet van afwijken om in aanmerking te komen voor vergoeding, dit leggen we uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat jouw gehoorverlies wordt ingedeeld in categorie 3, dan ben je verbonden aan categorie 3. Er is maar een select aantal hoortoestellen beschikbaar die voldoen aan de zorgbehoefte van categorie 3 en daardoor is het niet mogelijk om een categorie 5 hoortoestel vergoed te krijgen. Als je dit wel wilt, dan ben je genoodzaakt om over te gaan een vrije markt aankoop.

Om een goede keuze te maken tussen zorgtoestellen en vrije markt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wil ik gebruik maken van de vergoeding vanuit mijn zorgverzekering?
  • Heb ik tot 5 jaar geleden al een zorgtoestel aangeschaft?
  • Wil ik volledige keuzevrijheid voor het kiezen van een hoortoestel?
  • Wil ik een next-gen hoortoestel met de allernieuwste technieken?

Deze vragen kunnen je helpen met het kiezen voor een zorgtoestel of een hoortoestel uit de vrijemarkt.