vijf manieren waarop een gehoorapparaat jouw gezondheid verbetert
Blog

5 manieren waarop gehoorapparaten je gezondheid kunnen verbeteren

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

20-10-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Wist u dat de gezondheid van uw gehoor nauw is verbonden met uw algehele gezondheid? Veel mensen denken bij een gezonde levensstijl misschien alleen aan voeding en lichaamsbeweging. Hoewel dit twee van de belangrijkste pijlers zijn voor een gezond leven, is sociale omgang met vrienden en familie een belangrijke sleutel voor een lang en gezond leven.

Een organisatie genaamd Blue Zones doet onderzoek naar groepen mensen over de hele wereld die het langst leven. Hun onderzoeken tonen aan dat het hebben van een sterk sociaal netwerk één van de sterkste beïnvloeders is voor een lang leven1. Het oorspronkelijke onderzoek van Blue Zones toont aan dat 's werelds langstlevende groepen een sterk gevoel van verbondenheid hebben2. Wat heeft dit te maken met gehoorverlies, vraagt u zich misschien af? Horen is cruciaal voor ons vermogen om aan sociale interacties deel te nemen.

We gebruiken ons gehoor om de wereld om ons heen waar te nemen en te begrijpen. Wanneer ons gehoor verslechtert, raken we langzaam afgesloten van de wereld om ons heen. Als gehoorverlies onbehandeld blijft, kan het zelfs leiden tot isolatie en cognitieve achteruitgang345.

Het goede nieuws is dat er in de afgelopen 10 jaar veel vooruitgang is geboekt op het gebied van gehoor(verlies). Gehoorapparaten zijn kleiner en technologisch geavanceerder dan ooit. De gehoorapparaten van nu werken samen met je hersenen om geluiden op de meest natuurlijke manier te verwerken.

Onderzoek toont ook aan dat mensen met een gehoorapparaat een aanzienlijke verbetering ervaren van hun kwaliteit van leven en hun algehele vermogen om te communiceren en deel te nemen aan sociale activiteiten.

Hier zijn 5 voorbeelden van manieren waarop gehoorapparaten uw welzijn kunnen verbeteren:

1. Betere communicatie

6 op de 10 mensen zeggen dat het dragen van gehoorapparaten hun vermogen om effectief te communiceren verbeterd heeft6. Gehoorapparaten helpen om de geluiden om je heen zo natuurlijk mogelijk te verwerken, zodat je meer kunt horen dan alleen de geluiden recht voor je. Moderne gehoorapparaten filteren zelfs achtergrondgeluiden weg, zodat je je kunt richten op de geluiden die het belangrijkst zijn. Doordat je geluiden om je heen kunt verwerken zonder veel inspanning te leveren ben je in staat om effectiever te communiceren.

2. Verbeterde sociale betrokkenheid

Uit recent onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen met gehoorapparaten vindt dat hun vermogen om deel te nemen aan gesprekken en groepsactiviteiten is verbeterd6. Doordat je gehoor verbetert en je gesprekken om je heen weer kunt horen, krijg je meer vertrouwen om weer aan gesprekken deel te nemen. Hierdoor bouwt je sociale betrokkenheid zich weer op, wat een positief effect kan hebben op je algehele gevoel van geluk.

3. Verbeterde kwaliteit van leven

Meer dan de helft van de personen die in de afgelopen 5 jaar een gehoorapparaat zijn gaan dragen, melden een verbeterde algehele levenskwaliteit sinds ze een gehoorapparaat dragen6. Doordat gehoorapparaten je de mogelijkheid geven om alle geluiden te horen - of het nu gaat om een gesprek, een film, de radio of een sportwedstrijd - geven deze apparaten je de mogelijkheid om weer van dingen te genieten die je hebt moeten missen toen je gehoor minder werd.

4. Verbeterde prestaties op het werk

Meer dan de helft van de gebruikers van gehoorapparaten meldt een verbetering in de werkprestaties na het dragen van een gehoorapparaat6. Voor veel mensen met gehoorverlies geldt dat zij vóór de aanschaf van een gehoorapparaat moeite hadden met het deelnemen aan gesprekken tijdens vergaderingen of dat zij niet in staat waren om gesprekken te horen rondom hun werkplek. Na verloop van tijd kunnen de werkprestaties hierdoor verslechteren. Gelukkig is aangetoond dat een gehoorapparaat voor dit soort situaties een goede oplossing is en dat mensen die gehoorapparaat aanschaffen, merken dat hun werkprestaties weer verbeteren.

5. Meer zelfvertrouwen

4 op de 10 dragers van een gehoorapparaat meldt een verbetering van het zelfvertrouwen sinds ze een gehoorapparaat zijn gaan dragen6. Doordat je met een gehoorapparaat de wereld om je heen weer kunt horen en begrijpen, kan je je dagelijkse leven met meer zelfvertrouwen leven. Naarmate je actiever en meer betrokken wordt, gaat je zelfvertrouwen omhoog en niet alleen wat betreft je gehoor.

Conclusie

Goed horen is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid. Horen is wat ons verbindt met de mensen om ons heen en helpt ons om in contact te blijven met onze vrienden en familie. Door je gehoorverlies aan te pakken, zet je een grote stap in de juiste richting om je algehele gezondheid te verbeteren.

Doe een gratis gehoortest

Als je meer wilt weten over hoe gehoorapparaten uw levenskwaliteit kunnen verbeteren, boek dan vandaag nog een gratis gehoortest.Literatuur

1 Original Blue Zones Explorations. (2018). Blue Zones. https://www.bluezones.com/live-longer-better/original-blue-zones/

2 Power 9®. (2018). Blue Zones. https://www.bluezones.com/2016/11/power-9/

3 Lin, F., Ferrucci, L., An, Y., Goh, J., Doshi, J., Metter, E., Davatzikos, C., Kraut, M. & Resnick, S. (2014). Association of hearing impairment with brain volume changes in older adults. NeuroImage, 90, 84–92. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2013.12.059

4 Untreated Hearing Loss Linked To Loneliness And Isolation For Seniors. (2018). NPR.org. https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/09/12/760231279/untreated-hearing-loss-linked-to-loneliness-and-isolation-for-seniors

5 Lin, F. R., & Albert, M. (2014). Hearing loss and dementia – who is listening? Aging & Mental Health, 18, 671–673. Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/13607863.2014.915924

6 Picou, E. M. (2020). MarkeTrak 10 Survey Results Demonstrate High Satisfaction with and Benefits from Hearing Aids. Seminars in Hearing 41, 21–36. Georg Thieme Verlag KG. https://doi.org/10.1055/s-0040-1701243