Blog

Aandacht voor gehoorverlies tijdens Week van het Gehoor

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

6-3-2018 00:00:00 • 2 minuten lezen

Twee op drie Nederlanders met gehoorverlies negeren symptomen

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van mensen met gehoorverlies geen hoortoestel draagt (64%) en de symptomen van gehoorverlies negeert1. Gehoorverlies kan leiden tot een sociaal isolement en depressie. Tijdens de Week van het Gehoor wordt daarom aandacht gevraagd voor het belang van een hoortest als onderdeel van de jaarlijkse gezondheidscheck. De week start 10 maart en wordt mogelijk gemaakt door Van Boxtel hoorwinkels.

Drempel voor hoortoestelgebruik blijkt hoog
Op dit moment zijn er 1,3 miljoen Nederlanders van 60 jaar of ouder die lijden aan gehoorverlies2. Met de toenemende vergrijzing zal het aantal personen met een verminderd gehoor in 2050 verdubbeld zijn3. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment 64 procent van de mensen met gehoorverlies (nog) geen hoortoestel draagt4. Ook duurt het gemiddelde beslissingstraject tot de aanschaf van een hoortoestel momenteel zeven jaar.

“Waar een oogtest en het dragen van een bril gebruikelijk zijn om de gezondheid van de ogen te handhaven, ligt de drempel om een hoortest te doen en een hoortoestel te dragen veel hoger. Wij willen met de Week van het Gehoor deze drempel verlagen en het belang van tijdig actie ondernemen bij gehoorverlies benadrukken” aldus initiatiefnemer Frans Story, algemeen directeur van Van Boxtel hoorwinkels.

Negatieve gevolgen onbehandeld gehoorverlies
“Een verminderd gehoor kan een aantal vervelende gevolgen hebben. Doordat alledaagse situaties moeilijker zijn, trekken veel mensen met gehoorverlies zich terug uit sociale activiteiten. Onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot sociaal isolement en depressiviteit. Alzheimer Nederland noemt dit als mogelijke risicofactoren voor dementie”, aldus Story. “We dringen er bij mensen op aan om de symptomen van gehoorverlies niet te negeren. Daarom vinden we de Week van het Gehoor zo belangrijk. We willen mensen bewust maken van het belang van het behoud van een gezond gehoor, en iedereen van 55 jaar en ouder uitnodigen voor een gratis jaarlijkse hoortest.”

Om de boodschap kracht bij te zetten, doneert Van Boxtel hoorwinkels tijdens de Week van het Gehoor twee euro per hoortest aan Alzheimer Nederland. Zo dragen we samen bij aan een toekomst zonder dementie.


1 https://www.gezondheidsnet.nl/horen/8-vragen-over-beter-horen
2 https://www.veiligheid.nl/gezond-gehoor/nieuws/grote-impact-bij-verwaarlozen-slechthorendheid
3 US Census Bureau data estimates and US Bureau An Aging World 2015
4 TNS NIPO-onderzoek ‘Gehoor in Nederland’