Blog

Als 28-jarige een gehoortest doen, hoe is dat eigenlijk?

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

8-7-2019 00:00:00 • 2 minuten lezen

Best wel spannend. Ik begin bij het begin, dan stel ik mijzelf ook meteen even voor.

Ik ben Noor, 28 jaar en sinds juni 2019 werkzaam bij Van Boxtel hoorwinkels als content marketeer. De vraag was al snel of ik een column wilde schrijven. Hartstikke leuk natuurlijk, maar waar ga ik die eerste column over schrijven?

Al snel kwam het idee om een gehoortest te doen. Met een broer die audicien is leek het mij al langere tijd interessant om mijn gehoor te laten testen. Met mijn (pas) 28 jaar vind ik het in rumoerige situaties soms best lastig om mensen goed te verstaan. Inzicht in hoe goed (of hoe slecht) mijn gehoor is leek mij erg waardevol.

Via het Contact Center van Van Boxtel hoorwinkels heb ik een afspraak gemaakt voor een gehoortest. Een dag later kon ik al terecht in de winkel in Druten. Een dag later… Dat is wel heel snel. De eerste zenuwen voel ik al opkomen. Want wat nou als mijn gehoor helemaal niet zo goed is als dat ik denk dat het is? Wat nou als ik te horen krijg dat ik beginnend gehoorverlies heb en dat daar echt wel iets aan gedaan moet worden. Zie je het voor je, een 28-jarige met een hoortoestel? Ik dus niet. Heel ijdel eigenlijk, want als ik gehoorverlies heb kan ik er maar beter snel bij zijn.

De volgende dag ging ik vol goede moed naar de winkel in Druten. Een prachtige, nieuwe winkel in het centrum van Druten. Druten had al jaren een Van Boxtel, maar deze is onlangs verhuisd. Vandaar dat er een schitterende nieuwe Van Boxtel hoorwinkel te vinden is aan de Markt.

Gezonde spanning maakt ondertussen plaats voor nieuwsgierigheid. Ik werd meteen goed ontvangen, na een paar minuutjes wachten (ik was te vroeg) werd ik meegenomen voor een gehoortest. Ik kreeg eerst wat uitleg over hoe zo’n gehoortest eruit ziet, wanneer je gehoorverlies hebt en vanaf wanneer zorgverzekeraars gehoorapparaten vergoeden.

Tijd voor de gehoortest. Ik kreeg een koptelefoon op en bij elke toon die ik hoorde moest ik op een knop drukken. Kleine kanttekening, je mag alleen drukken als je een toon hoort, niet als je denkt dat je een toon hoort, want dan hoor je het dus niet echt. Dat is nog best lastig, want ik vroeg me regelmatig af of ik nou wel of niet iets hoorde. Niet gedrukt en net toen de toon stopte dacht ik ‘zie je nou wel dat ik het goed hoorde!’ Erg confronterend, want ik had meer twijfelmomentjes dan ik had gedacht.

Het uur van de waarheid was daar. De uitslag, hoe goed is mijn gehoor? Ik hoefde niet lang in spanning te zitten. Gelukkig, mijn gehoor is goed! Ik zat precies tussen de marges van een goed gehoor. Een hele geruststelling.

Die gehoortest heb ik overleefd. De gehoortest jaarlijks herhalen is voor mijn leeftijd misschien een beetje overdreven, maar over een jaar of 5 ga ik zeker weer een gehoortest doen. Wanneer ik die magische grens van 55+ bereik, ga ik toch maar jaarlijks.