Blog

Gehoor Nederlandse jongeren verder verslechterd

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

5-8-2014 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Preventie, Onderzoek

Het gehoor van de Nederlandse jongeren is verder verslechterd. Dat concludeert de Nationale Hoorstichting na analyse van 17.000 online hoortesten die in 2012 zijn afgenomen. 38% van de deelnemende jongeren (12 tot 25 jaar) scoort onvoldoende of slecht. Twee jaar geleden was dat nog 30%.

Om verdere verslechtering te voorkomen is het van belang dat de preventie van gehoorschade prioriteit krijgt in het nieuwe Nationaal Programma Preventie. De cijfers zijn afkomstig van de hoortesten die in 2012 zijn gedaan via de website oorcheck.nl. Sinds de start in 2007 hebben 430.000 jongeren gratis hun gehoor getest via deze test van de Nationale Hoorstichting. Hierdoor is goed te volgen hoe de gehoorkwaliteit van Nederlandse jongeren zich ontwikkelt. Opvallend is verder dat meer jongeren die de test doen de kwaliteit van het eigen gehoor vaker overschatten: 29% in 2012 ten opzichte van 23% in 2010.

Onnodige schade

De belangrijkste oorzaak van gehoorverlies op jonge leeftijd blijft het luisteren naar te harde muziek, via mp3-spelers of in uitgaansgelegenheden. Gehoorschade als gevolg van harde muziek kan niet worden genezen. Directeur van de Nationale Hoorstichting Laura van Deelen: ‘Het is zorgwekkend dat zoveel jongeren een slecht gehoor hebben. Gehoorproblemen kunnen leiden tot slechte prestaties op school en op het werk. Een grote groep jongeren begint hun werkende leven met een achterstand. Dat is gewoon zonde, omdat deze gehoorschade voorkomen kan worden’.

Kans voor Nationaal Programma Preventie
De Nationale Hoorstichting roept de Staatssecretaris en de Tweede Kamer op om de preventie van gehoorschade bij jongeren op te nemen in het NPP. Ondanks de alarmerende cijfers is de preventie van gehoorschade nog niet in de conceptversie van dit beleidsdocument opgenomen. Op 30 mei bespreekt de Tweede Kamer het NPP met Staatssecretaris Van Rijn.

Hoortesten
De Nationale Hoorstichting zet zich in om gehoorschade als gevolg van harde muziek en lawaai te voorkomen. De Hoorstichting heeft verschillende online hoortesten: de Kinderhoortest voor kinderen van 5 tot 12 jaar, de Oorcheck voor jongeren van 12 tot 25 jaar, en de Nationale Hoortest vanaf 25 jaar. Deze testen zijn ontwikkeld door audiologen en gebaseerd op het spraak-in-ruis-principe. Na de test krijgt de luisteraar de uitslag ‘goed’, ‘onvoldoende’ of ‘slecht’.

Het volledige onderzoeksrapport ‘Analyse Hoortesten 2012’ is te downloaden op de website van de Nationale Hoorstichting http://www.hoorstichting.nl/publicaties

Bij uw Van Boxtel hoorwinkels kunt u terecht voor een gratis en uitgebreide hoortest. Uiteraard bieden wij ook op maat gemaakte gehoorbescherming aan. Voor meer informatie klikt u hier.