Blog

Waarom steeds meer 55 plussers een hoortoestel testen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

19-2-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Steeds meer 55 plussers interesseren zich voor gehoorapparaten. Dit lijkt te komen door de mogelijkheid om toestellen van de nieuwste generatie vrijblijvend te testen. Zo’n vrijblijvende test biedt een aantal voordelen en kansen waardoor veel drempels worden weggenomen. Het is natuurlijk ook de ideale manier om erachter te komen of een gehoorapparaat iets voor je is. Je kunt alle vragen en twijfels die je hebt, zelf beantwoorden.

Hoe opvallend is zo’n hoortoestel nu eigenlijk?

Het moment dat je armen te kort worden om die kleine letters op de menukaart te lezen, is voor bijna iedere 55 plusser herkenbaar. Het is zo’n moment waarop je je bewust wordt dat je lichaam niet voor eeuwig 18 zal blijven. Maar gelukkig is de stap om een leesbril te proberen makkelijk te maken. Voor een paar euro tik je bij een niet nader te noemen drogist al een leesbril op de kop. En in de praktijk blijkt al snel dat je leeftijdsgenoten hetzelfde ervaren als jij. Met een grap en het uitwisselen van elkaars brillen verdwijnt de schaamte als sneeuw voor de zon. Zou het met het gebruik van een hoorapparaat ook zo kunnen zijn? Of zijn die apparaten tegenwoordig zo onopvallend dat niemand in de gaten heeft dat je ze draagt?

Werkt een hoortoestel eigenlijk wel voor mij?
Het voordeel van een leesbril is, dat je hem kunt opzetten wanneer je hem nodig hebt. Je kunt direct scherpstellen op je favoriete gerecht op de menukaart. En na de bestelling leg je je bril gewoon weer opzij. Maar hoe werkt dat eigenlijk met een gehoorapparaat? De één steekt er de lofzang over af en de ander roept: “voor mij werkt zo’n ding niet”. Dit brengt veel mensen aan het twijfelen, want wie zegt dat een hoortoestel voor hen wel zal werken? Een begrijpelijke vraag! Maar gelukkig is vaak goed te verklaren wanneer iemand geen baat heeft bij zijn hoortoestel. En veel belangrijker nog, in de meeste gevallen is dit gewoon op te lossen. Maar er is natuurlijk maar één manier om er echt achter te komen of een hoortoestel voor je werkt…

Wat kan een hoortoestel allemaal?
De bril is een echt mode-artikel geworden. En zelfs de leesbril profiteert hiervan. Leesbrillen zijn er in alle soorten, maten, kleuren en stijlen. En door de relatief lage aanschafprijs kan je meerdere monturen in je garderobe opnemen en je bril afstemmen op je outfit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het gehoorapparaat ooit een mode-item wordt. Maar wat een gehoorapparaat wel kan, is je verrassen met zijn techniek. Want wie denkt dat een gehoorapparaat niets meer is dan een microfoontje, versterker en speaker, heeft het goed mis! Het is ongelooflijk hoe slim zo’n apparaatje is. Naast geavanceerde gehoorverbetering kan je tegenwoordig draadloos audio streamen, handsfree bellen, hoortoestellen als koptelefoon gebruiken en de toestellen bedienen met je smartphone. Dat zijn gadgets die het uitproberen waard zijn.

Hoe zou mijn omgeving reageren?
De menukaart niet kunnen lezen is een ergernis die je eerst zelf merkt. Een leesbril wordt doorgaans dan ook aangeschaft vanuit eigen ergernis en motivatie. Bij een hoortoestel is dit vaak niet het geval. De eerste mensen die merken dat je last hebt van gehoorverlies zijn namelijk dierbaren in je naaste omgeving. Zij zijn degenen die zich vaak moeten herhalen, harder moeten gaan praten, last hebben van de TV die te hard staat, of zich simpelweg niet gehoord voelen. Toch zijn dit ook vaak de mensen waar je niet aan wil toegeven dat je een gehoorapparaat nodig hebt. Hoe zou het zijn als je wel gehoorapparaten ging gebruiken? Zou het ze opvallen? Zijn gesprekken leuker? En zou je vaker afspreken omdat het allemaal wat makkelijker gaat?

Veel vragen waarop een overtuigend antwoord alleen kan komen vanuit eigen ervaring. De mogelijkheid om een hoortoestel te testen zorgt ervoor dat iedereen gratis en zonder verplichting antwoord kan geven op zijn eigen vragen.

Wil je ook je eigen vragen beantwoorden en een hoortoestel testen. Meld je dan hier aan.