Oorzaken van gehoorverlies

Op elk moment in het leven kan gehoorverlies optreden. Het wordt meestal veroorzaakt door het ouder worden of door blootstelling aan lawaai, maar een infectie of letsel door een ongeluk kan ook een oorzaak zijn. Wat de oorzaak ook is, de kans is groot dat u baat heeft bij een hooroplossing van Van Boxtel.

Gehoortest aanvragen

age-related-hearing-loss

Gehoorverlies door ouderdom

Leeftijd is de allerbelangrijkste oorzaak van gehoorverlies. Naarmate we ouder worden verslechtert het gehoor en is het steeds moeilijker om zachte stemmen of hoogfrequente geluiden te horen, zoals kinder- en vrouwenstemmen. Mensen die last hebben van leeftijd gerelateerd gehoorverlies vinden het vaak ook moeilijk om gesprekken te volgen wanneer er lawaai in de omgeving is.

Omdat gehoorverlies geleidelijk ontstaat, merkt u misschien niet dat uw gehoorvermogen achteruit gaat. Vaak zijn het de mensen om u heen die dit leeftijd gerelateerde gehoorverlies als eerste opmerken, nog voor u daar zelf echt iets van merkt.

 
noise-induced-hearing-loss

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies 

Een oorzaak van gehoorverlies die vaak voorkomt is herhaalde blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Als we te lang worden blootgesteld aan lawaai, raken de gevoelige haarcellen in het binnenoor beschadigd en sterven ze af. Hoe lager het aantal levende haarcellen is, des te minder uw gehoorvermogen wordt. 

Bepaalde mensen hebben tijdens hun werk een grotere kans om gehoorverlies door lawaai op te lopen, zoals militairen, musici, peuterleidsters, fabrieksarbeiders en bouwvakkers. Luisteren naar luide muziek tijdens live concerten en via een koptelefoon kan ook gehoorschade opleveren. Daarom adviseren wij u om gehoorbescherming te dragen wanneer u wordt blootgesteld aan heel veel lawaai, en om het volume lager te zetten wanneer u een koptelefoon gebruikt.

 

Verschillende soorten gehoorverlies

Welke soort gehoorverlies u ook hebt, wij helpen u graag. Wij bieden een ruime keus aan hoortoestellen voor licht, matig of ernstig gehoorverlies. Daarnaast geven onze gecertificeerde audiciens u graag een professioneel en eerlijk advies.

Sensorineuraal gehoorverlies

Dit is het meest voorkomende type gehoorverlies. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door schade aan de gevoelige haarcellen in het binnenoor of aan de zenuwen die worden gebruikt voor het gehoor. Door deze schade sturen de gehoorzenuwen geluiden niet meer goed door naar de hersenen. Sensorineuraal gehoorverlies vindt meestal plaats door het natuurlijk verouderingsproces of door regelmatige blootstelling aan veel lawaai. In de meeste gevallen is de toestand blijvend van aard. Vaak zijn hoortoestellen nodig om het gehoor te verbeteren.

Meer informatie

 • De meest voorkomende oorzaken van perceptieslechthorendheid:

 • Veelvuldige blootstelling aan lawaai

 • Natuurlijke veroudering

 • Erfelijke factoren

 • Ziekte en infecties

Aangeboren gehoorverlies

In de meeste gevallen is aangeboren gehoorverlies al aanwezig bij de geboorte en wordt het veroorzaakt door ofwel erfelijke ofwel niet-erfelijke factoren. Naar schatting heeft meer dan 50% van alle gevallen van gehoorverlies een genetische oorzaak. Gehoorverlies door genetische aandoeningen kan bij de geboorte aanwezig zijn of zich op latere leeftijd ontwikkelen. Bij niet-genetische oorzaken kan het gehoorverlies komen door een laag geboortegewicht of door een ziekte of infectie waar de moeder tijdens de zwangerschap mee te maken heeft gehad, zoals de mazelen of het herpes simplex-virus.

Meer informatie

 • De meest voorkomende oorzaken van congenitaal gehoorverlies:

 • Infecties tijdens de zwangerschap, zoals rode hond, mazelen, cytomegalovirus of herpes simplexvirus

 • Vroeggeboorte

 • Laag geboortegewicht

 • Problemen tijdens de bevalling

Gehoorbescherming

Uw gehoor is kwetsbaar en heeft goede bescherming nodig tegen schadelijk geluid. U kunt gehoorschade oplopen als u wordt blootgesteld aan harde geluiden. Gehoorschade is helaas onomkeerbaar, maar gelukkig kan het dragen van gehoorbescherming gehoorschade voorkomen.

Wij bieden o.a. gehoorbescherming voor motorrijders, cabriorijders, muzikanten, bouwvakkers, productiemedewerkers en zwemmers. Daarnaast is het bij ons ook mogelijk om oordoppen op maat te laten maken. In de Van Boxtel hoorwinkels geven onze gecertificeerde audiciens u graag een deskundig advies over de bescherming van uw gehoor.

 • noisy-background-250x250

  Lawaaierige omgeving

  Omgevingen waarin u moet schreeuwen om uzelf verstaanbaar te maken boven het achtergrondlawaai uit.

 • Noise-induced_hearing_loss_250x250

  Industrielawaai

  Plaatsen waar geluid pijn doet aan uw oren of een pieptoon veroorzaakt

 • noisy-place-250x250

  Live muziek 

  Situaties die er met hun hoge geluidniveaus voor zorgen dat u nog urenlang minder goed hoort.

'Sinds kort een gehoorapparaat bij van Boxtel hoorwinkels uit Meppel. Heel blij dat ik daar naar toe ben gegaan. Ik kan nu de vogels weer horen fluiten.Goede service en advies. Gewoon doen!!'

Griet Dekker

★★★★★

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel