Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus (vaak ook aangeduid met de term 'oorsuizen') is een sissend, zoemend, fluitend, brullend of trillend geluid in de oren en alleen u hoort die. Voor sommige mensen betekent dit een enorme impact op hun dagelijks leven; het veroorzaakt stress, angst, boosheid en een verstoorde slaap. Tegen tinnitus bestaat geen behandeling maar wij kunnen u wel helpen om te gaan met de symptomen. 

Tinnitus is geen ziekte of vorm van gehoorverlies. Het is een symptoom dat veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening zoals gehoorverlies of gehoorschade. Ongeveer 80% van de mensen met tinnitus heeft in enige mate gehoorverlies zonder dat ze zich daarvan bewust zijn; velen van hen kunnen baat hebben bij hoortoestellen. Omdat de symptomen van persoon tot persoon verschillen is de aanpak geheel afgestemd op uw persoonlijke behoeften. Onze audiciens kunnen u verschillende technieken adviseren, geluidstherapieën en hoortoestellen die u helpen tinnitus te verlichten.

Noise-induced_hearing_loss_403x403

Oorzaken van tinnitus

Er zijn veel verschillende oorzaken van tinnitus. De meest voorkomende is blootstelling aan excessief lawaai, waardoor de kleine haarcellen in uw binnenoor beschadigd raken. Als u in een omgeving met lawaai zonder gehoorbescherming werkt, loopt u het risico op tinnitus of gehoorverlies. Hoe harder het geluid en hoe langer u daaraan blootstaat, des te groter is het risico op gehoorbeschadiging.

Als u een koptelefoon gebruikt, of dat nu voor communicatie op het werk is of om tijdens de fitness naar muziek te luisteren, moet er op bedacht zijn dat het geluid niet te hard staat; dit kan namelijk tot tinnitus leiden. In-ear telefoontjes verhogen de kans op tinnitus meer dan welk ander type koptelefoon.

Andere bekende oorzaken van haarcelbeschadiging zijn het natuurlijke verouderingsproces, plotselinge knalgeluiden of middenoorinfecties. Maar tinnitus kan ook worden veroorzaakt door stress, negatieve reacties op medicijnen, nek- of hoofdletsel en andere onbehandelde medische aandoeningen.

Kijkende man

Hoe ingrijpend is tinnitus?

Er zijn mensen die in staat zijn om over het algemeen geen aandacht te besteden aan hun tinnitus, maar als u er helemaal niets aan doet kan het een desastreuze uitwerking op uw leven hebben. Het kan leiden tot stress, boosheid, concentratieproblemen, isolement en depressie. Sommige mensen die tinnitus hebben worden overgevoelig voor plaatsen waar voortdurend gepraat en luide muziek gespeeld wordt, reden waarom ze dergelijke sociale gelegenheden gaan mijden. Anderen hebben zoveel last van hun tinnitus dat ze er slecht van slapen. Maar hoe indringend uw tinnitus ook is, wij staan klaar om u te helpen die last te verminderen en verlichting van uw symptomen te krijgen.

tinnitus_sound_big_round_spot

Tips om tinnitus te verlichten

Er is geen behandeling tegen tinnitus, maar er zijn manieren waarop u er controle over krijgt zodat de impact op uw leven minder wordt. De combinatie van geluidstherapie, informatie en counseling kan zeer effectief werken om te leren omgaan met uw symptomen, waardoor u beter slaapt en leert hoe u situaties waarin tinnitus erger wordt, kunt vermijden. 

Hoewel geluid uw tinnitus niet uitschakelt, kan geluidstherapie een goed hulpmiddel zijn om de symptomen aan te pakken. U luistert dan naar verschillende zorgvuldig geselecteerde geluiden die u het gevoel geven dat uw tinnitus minder is geworden of tijdelijk verdwenen is. Nu lukt het u beter om uw aandacht van uw tinnitus te laten afgaan en op iets leukers te focussen. De geluidstherapie die voor u het meeste effect teweeg brengt, vindt u in samenwerking met uw audicien.

Herkent u de signalen of ervaart u tinnitus?

Onze audiciens kunnen u helpen. Als zij uw tinnitus bevestigen, kunnen ze u hoortoestellen, geluidstherapie en counseling aanbieden om u te helpen om te gaan met en minder last te hebben van uw symptomen.

Maak een afspraak   Terugbelverzoek

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel