Met een goed gehoor het veld op

2 december 2020

Hans van Dorp (69) is al heel zijn leven een échte Feyenoorder. Door OldStars walking football staat hij nog steeds op het veld bij zijn favoriete club. Maar hij merkt dat hij ouder wordt. “Er gaat altijd wat slijten. Bij mij is dat mijn gehoor.”

Samen met zijn vrouw woont Hans naast de Erasmus brug in Rotterdam. ‘Ik heb Marbella voor de deur en ik woon vlakbij het stadion.” Hans is nog erg actief. Zo werkt hij met veel plezier twee dagen per week bij Schmidt Zeevis in de winkel. Ook vangt hij tegenwoordig zelf wel eens een vis. ‘Ik ben sinds kort met een vriend, ook een oud-voetballer, gaan vissen. Dan zitten we, op z’n Rotterdams gezegd, lekker te ouwehoeren.’

Toch merkt Hans ook dat hij ouder wordt. Ongeveer vier jaar geleden moest hij de televisie steeds harder zetten. ‘Er gaat altijd wat slijten. Bij de één zijn dat z’n knieën en bij mij is dat mijn gehoor. Ik heb een slagerij gehad. Ik denk dat ik mijn gehoorverlies heb opgelopen door de gehaktmolen.” Niet alleen Hans had last van zijn gehoorverlies, maar ook zijn omgeving werd ermee geconfronteerd. ‘Ze zeiden wel eens tegen mijn vrouw: hoort Hans slecht? Dan ga je toch wel denken hoe het verder moet. Een teamgenoot had twee hoortoestellen en die zei tegen mij: ‘Hans, alles wat levens verbeterend is, moet je doen.’ Toen ben ik wel een beetje wakker geschud.”

Van Boxtel hoorwinkels zit bij Hans om de hoek. ‘Je wilt het zo lang mogelijk uitstellen, maar ik heb toch maar eens een gehoortest laten doen. Uit de test kwam dat ik 50% minder hoor.’ Hans is blij met de hulp die hij krijgt. ‘Geweldige vrouw bij Van Boxtel hoorwinkels. Ze gaf aan dat hoe langer je ermee wacht, hoe slechter je gehoor wordt. Hoortoestellen stimuleren juist de gehoorgang.’

Als Hans merkt dat er iemand niet goed hoort, waarschuwt hij. ‘Door het te zeggen tegen mensen help ik ze juist. Zelf heb je het vaak helemaal niet door, maar je omgeving wel. Hij vindt het niet erg om  hoortoestellen te dragen. ‘Ik heb er helemaal geen last van. Je voelt ze niet zitten en ik heb nog een volle kop met haar. Ik vind het fijn dat ik alles nu goed hoor. Het is belangrijk dat je je sociale contacten goed kunt onderhouden.”

Bent u benieuwd naar de conditie van uw gehoor? Maak dan een afspraak bij een Van Boxtel hoorwinkel bij u in de buurt. Een gehoortest is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Twijfelt u ook over uw gehoor? Maak een afspraak en profiteer nog t/m 31 december van onze jubileumactie.

Maak een afspraak

Dit interview is onderdeel van een reeks van twee interviews over (slecht) horen en sport, in samenwerking met OldStars Sport.
Hans van Dorp speler OldStars walking football