Festivalbezoekers zonder oordoppen hebben vijf keer zoveel kans op gehoorverlies

12 oktober 2015

NIEUWS

Het risico op tijdelijk gehoorverlies na het bezoeken van een muziekfestival kan worden verlaagd door het dragen van oordoppen. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht die een onderzoek uitvoerden tijdens een buitenfestival in Amsterdam, in samenwerking met Van Boxtel hoorwinkels, MTV Benelux en Oticon Medical.

Het onderzoek is het eerste gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een outdoor muziekfestival. Tijdens het festival op het NDSM-terrein in Amsterdam werd middels een geblindeerd, gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek met ruim 50 proefpersonen de effectiviteit van oordoppen onderzocht. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de MTV Soundkeepr.; oordoppen die het geluid met 18 decibel dempen.

Resultaten

Van de groep proefpersonen werd de helft geloot voor het dragen van oordoppen tijdens het festival, de andere helft voor het niet dragen van oordoppen. Bij alle proefpersonen werd voor én na 4,5 uur festivalbezoek een aantal vragenlijsten en gehoortesten afgenomen.

In de groep zonder oordoppen zagen de onderzoekers meer tijdelijk gehoorverlies. Een verslechtering in het gehoor werd gezien bij 42% van de mensen zonder oordoppen en slechts bij 8% van de mensen met oordoppen. Dit betekent dat de kans op gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook had de groep zonder oordoppen vaker oorsuizen (tinnitus) dan de groep met oordoppen: 38% ten opzichte van 12%. 

“We zijn enorm blij en trots dat we dit onderzoek in samenwerking met het UMC Utrecht, MTV Benelux en Oticon Medical konden opzetten. We willen de bewustwording rondom gehoorverlies vergroten om zo latere gehoorproblemen te voorkomen. Met het uitvoeren van dit onderzoek bewijzen we dat gehoorpreventie tijdens muziekfestivals wel degelijk effectief is en gehoorschade voorkomt”, aldus Frans Story, algemeen directeur bij Van Boxtel hoorwinkels.

default-news-image