Oldstars tennis van start met clinic van Tom Okker

16 augustus 2019

NIEUWS

Sporten is ook op latere leeftijd van groot belang. Niet alleen om fit te blijven door te bewegen, maar ook om gezellig samen dingen te ondernemen. Zo blijft niet alleen de fysieke gezondheid  op peil, maar minstens net zo belangrijk, de mentale gezondheid. Na het succesvolle OldStars Walking Football is nu ook OldStars tennis van start gegaan. 15 augustus stonden tennislegende Tom Okker en (walking) voetballegende Sjaak Swart samen op de baan voor de "aftrap".

Onwennig en vertrouwd

De aanwezigen in Oldenzaal moesten even met hun ogen knipperen. Sjaak Swart, voetballegende en OldStars walking football promotor, met een tennisracket in zijn hand. Het zag er een beetje onwennig uit. Het racket in de hand van Tom Okker voelde iets vertrouwder. Okker gaf dan ook de clinic aan twintig enthousiaste ouderen, die allen kennismaakten met de regels van OldStars tennis. “Ik wil ouderen een duwtje in de rug geven om samen in beweging te komen. Tennis is voor iedere leeftijd en met OldStars tennis wordt het nog gemakkelijker gemaakt. Zo kunnen alle ouderen met plezier in hun eigen tempo meedoen.”

Variëren met de spelregels

Kenmerkend voor OldStars tennis is het spelen met de groene bal. Een lichtere bal waardoor de snelheid wat minder is, het spel trager wordt en de belasting voor de armspieren minder zwaar is. OldStars tennis wordt niet alleen gespeeld met een groene bal, er zijn ook enkele aanpasmogelijkheden voor de spelregels. Bijvoorbeeld dat de bal twee keer mag stuiteren en dat het dubbelspel op een enkelveld kan worden gespeeld.

Kernwaarden staan centraal

Ontmoeten, bewegen en meedoen. Daar gaat het om bij OldStars. En dat is best wel even wennen voor de fanatieke tennissers. Toen vandaag de vraag werd gesteld waar OldStars om draait, klonk het -‘beter worden’. Een begrijpelijk antwoord, maar het is niet wat de essentie van OldStars Sport is. Elkaar ontmoeten, met elkaar bezig zijn en samen plezier hebben. De 84-jarige Leo Waterman begreep dit heel goed. Hij deed mee aan de clinic. “Je ziet op deze leeftijd veel mensen om je heen wegvallen, dus ik ben heel dankbaar dat ik nu nog op de tennisbaan kan staan. En dat blijf ik doen zolang het kan. Tennissen doe ik om het bewegen, maar ook vooral om de ontmoetingen met anderen. Het was leuk om hier vandaag bij te zijn.”

Pilots bij lokale tennisverenigingen

Vandaag was de lancering, na vandaag gaat het om het vervolg. Het idee is om diverse pilots met OldStars tennis te starten bij lokale tennisverenigingen door heel Nederland. De algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Tennisbond, Erik Poel, ziet tennis als de ideale sport voor ouderen. “Tennis is na wandelen en fitness de meest beoefende sport onder ouderen. In vergelijking tot sommige andere sporten kun je tennis je hele leven lang blijven doen. Het samenbrengen van onze ervaringen met seniorentennis en een programma als OldStars tennis maakt het aanbod voor ouderen nog aantrekkelijker. Met dit programma kunnen tennisverenigingen ouderen actief bij de club (blijven) houden.”

De 100% ouderenvriendelijke sportomgeving

Met al deze aangepaste spelvormen in het programma OldStars willen het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en Van Boxtel de komende twee jaar in totaal 180 nieuwe initiatieven in verschillende takken van sport ontplooien. Daarmee wil het Ouderenfonds via het verenigingsleven een bijdrage leveren aan een 100% ouderenvriendelijke sportomgeving in Nederland. Directeur van het Nationaal Ouderenfonds, Corina Gielbert, stopt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. “De ontwikkeling van OldStars gaat razendsnel. Daar ben ik enorm trots op. We zijn ontzettend blij dat we kunnen samenwerken met zoveel prachtige sportbonden. Samen met hen zorgen we er voor dat een leven lang bewegen een optie blijft tot op late leeftijd en blijven we ouderen verbinden.”

Klik hier voor meer informatie over OldStars

OldStars tennis