Nieuwe hoortoestellen in 2021? Check je verzekering!

8 december 2020

NIEUWS

De nieuwe premies van de zorgverzekeraars zijn bekend, dit betekent dat ook de vergoedingen voor hoorzorg inzichtelijk zijn. Wanneer je overweegt om in 2021 een hoortoestel aan te schaffen, is het slim om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van je zorgverzekering voor 2021. Een paar redenen om hoortoestellen aan te schaffen in 2021 zijn:

  • Je draagt nog geen hoortoestel en denkt dat jouw gehoor dermate achteruit is gegaan dat het tijd wordt voor een hoortoestel. 

  • Je draagt al bijna 5 jaar (of langer) een hoortoestel dat is vergoed door de zorgverzekering. Wellicht heb je opnieuw recht op vergoeding. 

  • Je draagt al enige tijd een premium hoortoestel en je wilt graag een nieuw toestel.

De vergoeding die je ontvangt is in de meeste gevallen 75%. Met een aanvullende verzekering kan dit oplopen tot wel 100%. Informatie over jouw vergoedingen vind je in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Op verschillende websites kan je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op prijs/kwaliteit verhouding.

Let op: heb je een natura zorgverzekering? Informeer dan even bij je zorgverzekeraar waar je het beste terecht kunt. Het kan zijn dat het gehoorapparaat niet volledig vergoed wordt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Onze audiciens helpen je graag met het vinden van de beste hooroplossing voor jou. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

  • Een toestel dat wordt vergoed, uit de categorie waar jouw gehoorverlies onder valt. 

  • Een toestel uit een hogere categorie, meestal vervalt dan de vergoeding. 

  • Een premium hoortoestel, bij de meeste zorgverzekeraars is dit zonder vergoeding, eventueel wel met belastingvoordeel. 

Wanneer je benieuwd bent naar het verschil tussen categorie- en premium hoortoestellen, bekijk dan onze pagina ‘het verschil tussen categorie en premium.’ Wil je meer informatie over de kosten van een hoortoestel? Deze informatie vind je op onze pagina 'wat kost een gehoorapparaat'. 

Wanneer je de voorkeur geeft aan hoortoestellen die in een hogere categorie of het premium segment vallen, is het bij sommige zorgverzekeraars mogelijk om deze deels vergoed te krijgen. Meer informatie over zorgverzekeraars die vergoeding geven op toestellen buiten de categorie of uit een hogere categorie lees je op de website van de Consumentenbond

Hoortoestellen en zorgverzekering 2021